Lego, Walkman, калькулятор Braun і інші продукти з найкращим дизайном сучасності за версією Fortune

  • 23 марта, 15:04
  • 4600
  • 0

У 1959 році журнал Fortune опублікував список 100 кращих товарів сучасності. Його склав Джей Доблін, директор Інституту дизайну при Іллінойському технологічному інституті, він опитав 100 дизайнерів, архітекторів і викладачів. Вийшов список, який ілюструє філософію дизайну середини 20 століття.

У 2019, до шістдесятирічного ювілею списку, видання знову зв'язалося з Інститутом дизайну і провело опитування: які продукти можна назвати «чудовими». Результати Fortune представив через рік.

Публікуємо першу десятку і інші примітні позиції рейтингу.

1. iPhone, 2007 рік

«IPod, телефон, інтернет-комунікатор», - описав iPhone Стів Джобс в 2007 році, що в той час здавалося вражаючим заявою. Зараз воно здасться зменшенням заслуг пристрою, яке змінило спосіб життя користувачів.

 iPhone, 2007 рік

Спочатку аналітики скептично поставилися до задуму Apple і не вірили, що телефон за $499 стане успішним на ринку, де більшість пристроїв субсидуються або видаються операторами. Але, розширивши можливості телефону і створивши екосистему додатків і послуг, Apple до 2020 року продала понад 2 млрд iPhone - і стала найдорожчою технологічною компанією в світі.

2. Macintosh, 1984 рік

Революція в сфері ПК почалася з Apple II, але Macintosh визначив поняття «комп'ютер».

"Macintosh не був першим ПК і не був першим комп'ютером з графічним інтерфейсом, але був першим продуктом, який зібрав воєдино всі технічні ідеї того часу. Він став комп'ютером, з яким можна було взаємодіяти, покладаючись на мову, зір, набір тексту і малювання. Macintosh змінив наше ставлення до комп'ютерів."  - Джохан Редстром, професор Університету Умео

3. Пошукова система Google, 1997 рік

 Пошукова система Google, 1997 рік

"Просто набери, куди хочеш відправити щось або що хочеш дізнатися, в одному простому вікні." - Девід Келлі, засновник дизайнерської компанії Ideo

4. Крісло Eames Fiberglass Armchair, 1950 рік

Його спроектувала сімейна пара, дизайнери Чарльз і Рей Імзи. Крісло досі виробляють, і це підтверджує його цінність.

Крісло Eames Fiberglass Armchair, 1950 рік

Спочатку крісло робили з пластика, скловолокна, а потім - зі шкіри

5. Sony Walkman TPS-L2, 1979 рік

Розробив плеєр колишній президент Sony Норіо Ога.

"Sony Walkman змінив прослуховування музики." -  Ентоні Далбі, віце-президент по дизайну Lego

Sony Walkman TPS-L2, 1979 рік

6. Овочечистка Oxo Good Grips, 1990 рік

Розроблена засновником Oxo Семом Фарбером і компанією Smart Design. Спочатку Фарбер хотів створити зручний інструмент для дружини, яка хворіла на артрит і не могла користуватися звичайними овощечистка.

"Мабуть, Oxo - кращий приклад інклюзивного дизайну. Овочечистка і всі передові задумки Good Grips доводять: доступний дизайн - кращий дизайн." - Брандон Шауер, колишній керівник відділу корпоративного дизайну Capital One

Овочечистка Oxo Good Grips, 1990 рік

7. Uber, 2009 рік

За допомогою гіг-економіки і GPS Uber створив світову транспортну систему.

"Простота, зручність і бездоганний досвід. Влучно визначивши «больові точки» таксі і продумавши взаємодію з користувачем, сервіс перевизначив галузь і сучасний спосіб пересування." - Марк Бухалтер, директор по дизайну Hornall Anderson

8. Netflix, 1997 рік

Компанія з прокату DVD перенесла світ в епоху потокового відео, змінила створення і поширення відеоконтенту.

9. Кубики Lego, 1939 рік

Дизайн кубиків Interlocking Building Cube розробив англійський виробник іграшок Хілларі Фішер Пейдж в кінці 1930-х років. Засновник Lego Оле Кірк Крістіансен привіз цеглинки з поїздки в Лондон і отримав дозвіл на використання від Пейджа.

Кубики Lego, 1939 рік

10. iPod, 2001 рік

Спадкоємець Walkman, який просунув всю музичну індустрію, пише Fortune.

iPod, 2001 рік

«Вся ваша музика вміститься в кишені», - запевняв Стів Джобс

Це була перша десятка. Нижче - інші примітні винаходи

15. Наклейки для нотаток, 1977 рік

В кінці 1960-х років хімік компанії 3M Спенсер Сільвер розробляв надміцний клей, але випадково створив клей, який просто утримував поверхні разом, і при цьому вони легко відділялися.

Через кілька років колега Сільвера Артур Фрай змазав клеєм закладку для гімнарія (збірник гімнів для церковного співу), щоб вона не випадала. Так з'явилася ідея для Post-It.


Культовий жовтий колір стікерів теж з'явився випадково - жовтими були шматочки паперу, на яких малювала дизайн-команда.

16. Boeing 747, 1970 рік

Літак зробив подорожі на далекі відстані простіше і зручніше, відзначає Fortune.

17. Polaroid SX-70, 1972 рік

"Знімати на Polaroid було так легко. До фотоапарату додавалися поради, які могли зробити будь-якого професійним фотографом - або дати відчути себе таким." - Барбара Баррі, дизайнер-стратег медичної школи Мейо

Polaroid SX-70, 1972 рік

19. Nokia 3210, 1999 рік

Дизайнер - Аластер Кертіс. Nokia 3210 - перший телефон, проданий стомільйонним тиражем. Завдяки йому користувачі змогли спілкуватися з будь-якої точки світу, без прив'язки до місця.

Nokia 3210, 1999 рік

21. Система освітлення Philips Hue, 2012 рік

Освітлення в квартирах стало таким же персоналізованим, як і музика, яку слухають її мешканці, вважає Fortune.

28. Карта метро Нью-Йорка, 1972 рік

Карту розробила дизайнерська фірма Unimark. Перед нею стояло завдання - створити просту схему розгалуженої системи метро. Італійський дизайнер Массімо Віньеллі проігнорував реальну географію міста і створив спрощену колірну абстракцію. Через п'ять років карту змінили, але ідеї Віньеллі збереглися.

Карта метро Нью-Йорка, 1972 рік

41. Книжкова шафа IKEA «Біллі», 1979 рік

До 2020 року продано вже 100 млн штук.

Книжкова шафа IKEA «Біллі», 1979 рік

44. Super Mario Bros, 1985 рік

Перший великий проект епохи домашніх консолей, продано більше 40 млн копій гри.

"Шедевр серед горизонтальних платформерів, який сприяв масштабному розвитку ігрової індустрії і сильно вплинув на те, як багато людей проводять свій час." - команда дизайнерів Hitachi

49. Volkswagen Beetle, 1938 рік

Придуманий Фердинандом Порше.

За наказом Адольфа Гітлера розроблявся в якості доступного народного автомобіля для жителів Третього Рейху. Але потім «Жук» подолав своє похмуре походження - автомобіль став знаковим як для покоління хіпі, так і для Disney, пише Fortune. Студія перетворила модель в персонажа Хербі , якого задіяла в декількох фільмах.

Volkswagen Beetle, 1938 рік

50. Microsoft Office, 1990 рік

«Чи можете ви уявити собі бізнес без Excel або PowerPoint?» - запитує Fortune.

54. Raspberry Pi, 2012 рік

Комп'ютер з однієї плати за $ 35 для навчання інформатиці в школах і країнах, що розвиваються. Компанія заснована в 2012 році - щоб більше людей змогли використовувати сучасні технології в роботі, творчості та вирішенні завдань.

Raspberry Pi, 2012 рік

62. Телефонний код міста, 1947 рік

Винахід Bell Labs, дизайнер - Ладіслав Сунтар. Він придумав, як виділити код міста в номерах в телефонних книгах: користувачі не могли запам'ятати багато безладних цифр. Сунтар запропонував відокремлювати перші три цифри дужками. Його ідея досі живе.

63. Калькулятор Braun, 1987 рік

Розробка інженерів Дітера Рамса і Дітріха Лубса. Цей мінімалістичний калькулятор надихнув дизайнерів однойменного додатка на iOS.

Калькулятор Braun, 1987 рік

75. Шрифт Futura, 1927 рік

Сімейство шрифтів Futurа можна зустріти буквально всюди: його використовують Calvin Klein, Best Buy, Louis Vuitton, Supreme, Nike, Red Bull, Gillette, Domino's і безліч інших компаній.

77. Nike Air Jordan 1, 1984 рік

Дизайн, який переніс баскетбольне взуття зі спортзалу на вулицю і в поп-культуру. Оригінальну чорно-червону колірну схему прототипу кед Nike Air Ship заборонила NBA, тому що в ній було менше 51% білого кольору. В результаті Nike випустила Air Jordan 1 в інших кольорах, а заборона Nike Air Ship використовувала в рекламних матеріалах.

Nike Air Jordan 1, 1984 рік

92. Porsсhe 911, 1963

Автомобіль змінювався протягом десятиліть, але як і раніше зберігає дух оригінального дизайну Фердинанда Порше.

Porsсhe 911, 1963

Фердинанд Порше

96. Логотип IBM, 1956 рік

Редизайн логотипу та візуальна айдентика, яку Пол Ренд розробив для IBM, символізують інформаційну та комп'ютерну епоху.

97. Телефон моделі 302, 1937 рік

Один з найпопулярніших телефонів в США до кінця 1950-х років. Щоб спроектувати пристрій, інженер Генрі Дрейфус видавав себе за ремонтника і спостерігав, як люди використовують телефони.

Телефон моделі 302, 1937 рік


Теги: дизайн
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все