Майбутнє у «двадцятих»: які стартапи будуть найбільш затребувані

  • 21 января, 13:10
  • 4167
  • 0

Автор матеріалу: Ігор Перція, радник в Мінцифри, венчурний партнер фонду taventures.vc, керуючий партнер iclub.vc. 

Які розробки та в яких сферах будуть затребувані у наступному десятиріччі, і які стартапи мають шанс залучити інвесторів, розповів венчурний партнер фонду taventures.vc, керуючий партнер iclub.vc, радник в Міністерстві цифрової трансформації України Ігор Перція.

Робити прогнози – справа сумнівна, оскільки ми завжди створюємо їх у вакуумі, відштовхуючись від того, що ми знаємо станом на сьогодні. Світ змінюється, і новий конфлікт, новий матеріал, інструмент або стартап можуть дуже вплинути на весь ринок. Але спрогнозувати їх появу майже неможливо.

Водночас, ґрунтуючись на досвіді та аналітиці, можна спробувати виділити сфери, які будуть затребувані у 2020-х.

Майбутнє у «двадцятих»: які стартапи будуть найбільш затребувані

Ігор Перція

Загальна картина: грошей буде багато

Якщо говорити простіше, то вже у 2019 році кількість угод порівняно з 2018-м зменшилася, але їх загальна сума зросла. Це означає, що інвестувати у 2020 році будуть у меншу кількість стартапів, але великими чеками.

Венчурні інвестори починають шукати стартапи набагато раніше. Якщо два-три роки тому всі вважали за краще стартапи на стадіях Seed (підготовка до зростання) і Series A (стійка модель), то зараз основною стадією для заробітку стає pre-Seed (початкова стадія).

Інвестори із США і Китаю все більше інвестуватимуть у стартапи з Європи, оскільки в самих Штатах і Азії стає тісно. Вони почнуть шукати своїх майбутніх єдинорогів на території EU, зокрема і в CIS-регіоні. Останнє означає, що Україна відчує приплив нових інвесторів.

На чому акцентуватимуть

  1. Персоналізація. Ми часто вимовляли це слово у 2010-х, але у 2020-х воно буде пріоритетним для більшості бізнесів. Люди хочуть отримувати персоналізований контент і сервіс, незалежно від масштабу бренду, з яким вони взаємодіють.
  2. Екологія. Так, все та ж екологія, про яку ви часто чули останнім часом. Ситуація на планеті не стає краще, а значить, і цей тренд зростатиме, і все більше людей буде залучатися.
  3. Проблема псування продуктів – цікава тема, про яку ми мало чуємо в країнах СНД, але наші західні сусіди давно намагаються не викидати продукти. Навколо цієї ніші народилася величезна кількість стартапів, наприклад EatMe або Lastbox.

І якщо вже ми заговорили про їжу, то давайте згадаємо про Dark Kitchen. Тревіс Каланік, той самий скандальний засновник Uber, нещодавно створив компанію Cloud Kitchen, яка залучила $400 млн.

Фішка компанії в тому, що вони будують «кухні для доставки», це як у Glovo. Ви бачили ресторани, які привозять круту їжу, але їх немає на картах? Так ось, вони робляться на таких кухнях і доставляються до вас кур'єрами. Ресторан без столів. Зручно і дешево.

  1. Сфера Mobility з кожним роком зростатиме і 2020-ті не стануть винятком. Люди подорожують все більше, люди обирають нові міста для життя. Помітили, як багато ваших друзів переїхали жити на Балі? Так, це все про mobility.
  2. Digital Health. Сфера, якій у 2020-х ми приділятимемо багато часу, адже лікарі стають дорожчими і у них все менше вільного часу. Ми ж все менше хочемо стояти в чергах і все більше розуміємо, що «синяк» можна показати віддалено, і найчастіше цього буде достатньо. Так, особисте спілкування з лікарями до 2030-го, швидше за все, стане прерогативою багатих людей.
  3. Proptech. Так, я вірю в нерухомість у 2020-х, але тільки не зовсім в ту, до якої ми звикли. У всьому світі, а значить і в Україні, інвестори почнуть будувати колівінги. У таких будівлях люди житимуть кожен у своїй квартирі, але там будуть місця загального користування – вітальні, щоб грати в монополію, великі кухні, щоб готувати разом.

Ми живемо в самоті на висоті 20 метрів над землею, як у коробці. Оскільки людина – істота соціальна, ми будемо все більше соціалізуватися, у тому числі через таке житло.

  1. Machine Learning і Data Science. На нас чекає перехід від завдань у лабораторіях до завдань у реальному світі. Ці дві індустрії останні декілька років вирішували завдання, які не допомагали більшості населення. Тепер, набравшись досвіду, ML і DS вийдуть на відкриті ринки і почнуть вирішувати прості, зрозумілі завдання, такі як прогнозування попиту на певний товар у магазині.
  2. RegTech – індустрія, якій не так багато років, але яка зростатиме прискореними темпами за рахунок посилення регуляції від банків, сервісів і країн. Ми живемо в епоху, коли хочемо максимальної свободи, але при цьому наші гроші завжди може заблокувати банк, якщо вирішить, що вони не наші.

Джерело: Mind.ua


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все