Майбутнє за AgeTech: огляд інновацій

  • 10 января, 14:59
  • 4347
  • 0

Головний AgeTech-тренд - моніторинг стану і поведінки літньої людини. Дуже багато інновацій з'являється поза межами США - Ізраїль, Японія, Південна Корея, Тайвань, Гонконг та ін.

Цього року на CES теж знайшлося місце для AgeTech  Більше 1% з 4500 експонентів спеціалізуються на рішеннях для літніх людей.

Багато моніторингу

Найважливіше застосування технологій для літніх людей, судячи з CES, це різноманітний моніторинг. Такі інновації базуються на наборі сенсорів, дані з яких обробляються системою, що фіксує стандартні патерни поведінки і сигналізує про відхилення.

Використання різних технологій визначає відмінності в моніторингу, що можна побачити на представлених на виставці прикладах.

Американська компанія CarePredict сфокусувалася на спеціально розроблених для літніх людей розумних годинниках. Використовуючи біосенсори, дані про переміщення, машинне навчання і просунуті алгоритми розпізнавання жестів, компанія просуває систему моніторингу як кращий варіант для прогнозування і запобігання проблемних ситуацій з здоров'ям і доглядом за літньою людиною.

Майбутнє за AgeTech: огляд інновацій

CarePredict 

Ізраїльський стартап Kytera позиціонує своє рішення як електронну доглядальницю для догляду за літніми людьми. В цьому випадку система включає розумний браслет з тривожною кнопкою, набір датчиків і блок управління. Ще одна ізраїльська компанія Essence розробила цілу платформу рішень, що допомагає забезпечити незалежне проживання літніх людей.

Система Sensorscall працює без носимих пристроїв, для моніторингу використовується тільки набір встановлюваних в будинку датчиків (руху, температури і ін.). Стартап Vayyar використовує для моніторингу власну розробку - 4D imaging sensor, а швейцарська Caru робить ставку на дизайн «розумного сенсора» і комунікації літньої людини і доглядальниць / родичів.

Компанія Televes займається телекомунікаціями, але теж прийшла в сегмент AgeTech з комплексною системою моніторингу. Японська Z-Works застосовує протокол Z-wave для свого набору сенсорів, а в разі системи Origin Wireless використовується зміна сигналу WiFi при взаємодії з людиною для визначення її місця розташування, моніторингу сну, визначення випадків падіння і інших цілей.

Майбутнє за AgeTech: огляд інновацій

Робот може допомогти з встановленням випадку падіння людини

Ще один цікавий приклад рішення для моніторингу - робот для літніх, розроблений тайванським НДІ Industrial Technology Research Institute (Taiwan). Він використовує комбінацію розпізнавання зображень і відео з соціальними і розважальними функціями.

Зір, діабет, баланс

Майбутнє за AgeTech: огляд інновацій

Носимий пристрій допомагає літнім людям з ослабленим зором

Інша група компаній на CES допомагає літнім людям в разі проблем з здоров'ям. Велика частина рішень пов'язана з використанням техніки при ослабленому зорі. Vispero розробила компактну цифрову лупу і електронний дисплей Брайля.

Носимий пристрій Orcam кріпиться на окуляри і може використовуватися для розпізнавання тексту, включаючи штрих-коди або етикетки товарів, а також розпізнавання осіб. Додаток Sensible Innovations використовується для вказівки шляху за допомогою аудіоподсказок і опису місць.

Access Exporer розробило схожий додаток, але фокусується він на навігації усередині різних будівель для більш простого знаходження входів, ліфтів, туалетів тощо. EyeQue пропонує різні цифрові пристрої, наприклад офтальмологічний рефрактометр для смартфона, який може бути використаний для перевірки зору в домашніх умовах.

Проблема діабету у літніх диктує потребу в пристроях для моніторингу рівня глюкози в крові. Life Plus представив на виставці браслет, який використовує неінвазивний оптичний сигнал, як і Add Care, а Spectrum Resources використовує інфрачервоні сенсори і вимір теплопередачі.

Падіння і їх наслідки для старшого покоління - ще одна сфера застосування технологій. Південнокорейський стартап Welt переорієнтував свій розумний ремінь з відстеження ваги на запобігання падінь. Сенсори в ремені використовуються для аналізу ходьби, так що додаток може визначити, наприклад, симптоми саркопенії, яка у літніх людей призводить до підвищеного ризику падіння.

Майбутнє за AgeTech: огляд інновацій

Розумні ваги Zibrio разом з додатком використовуються для моніторингу і поліпшення балансу. Французький стартап LiveStep розробив розумні устілки з сенсорами, використовуваними для виявлення випадків падіння, аналізу рухів людини похилого віку.

Технології можуть допомогти і в такій сфері життя літньої людини як справляння фізіологічних потреб. Smardii пропонує розміщувати сенсори в підгузках для відстеження різних показників, в тому числі для проведення аналізу сечі в режимі реального часу. Triple W просуває підхід «без підгузників» - пристрій використовує ультразвук для моніторингу стану сечового міхура і відправляє повідомлення, коли настає момент піти в туалет.

У разі південнокорейської Curaco розробка являє собою переносний туалет / розумне біде, яке також має допомогти в догляді за літньою людиною.

Можна відзначити електронний медичний диспенсер Pria від Black + Decker, електричну коляску Whill, розумний компаньйон Loro, що представляє собою комбінацію камери і технологій голосового помічника, розпізнавання жестів, відстеження погляду.

Майбутнє за AgeTech: огляд інновацій

Крім того, численні азіатські виробники пропонують для літніх GPS-трекери, годинник з зняттям ЕКГ, тривожні кнопки та ін.

Ще один тренд цієї CES в тому, що на ній менше представлені найбільші світові технологічні корпорації, зате активно проявляють себе компанії з інших галузей - від авіакомпаній і автоконцернів до виробників продуктів харчування, зацікавлені в цифрових рішеннях для своїх клієнтів.

Якщо технологічні компанії недостатньо працюють з літньою аудиторією, то від нових гравців якраз варто чекати більшої уваги до рішень для старшого покоління.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все