Мобільність, швидкість і свобода: чому український бізнес переходить на хмарні сервіси

  • 13 октября, 09:44
  • 4497
  • 0

Автор: Павло Харламов

Події 2020 року занурили бізнес у нову реальність і кардинально змінили парадигму багатьох ринків. Одним із трендів став перехід значної частини підприємств на дистанційну модель роботи. Це як повна відмова від фізичного офісу, так і часткове переведення співробітників і бізнес-процесів на віддалену роботу.

Ще на початку травня керівник Twitter, де працюють близько 5000 осіб, заявив, що весь персонал компанії і після завершення епідемії може продовжувати працювати віддалено. Google та Facebook вирішили зберегти дистанційний режим роботи до літа 2021 року.

Але навіть після закінчення епідемії і скасування карантинних заходів багато компаній не повернуться до звичного офісного формату. Згідно з дослідженням американської консалтингової компанії Strategy Analytics, частка бізнесу, який вважає за краще дистанційну зайнятість,  2022 року сягне у світі 43%.

Крім того, у компаній у багатьох сферах є гостра потреба в перегляді структури й обсягів витрат, оскільки нинішня криза призвела до призупинення або гальмування їхнього розвитку.

Український бізнес опинився перед дилемою 

З одного боку, потрібно підтримувати й ефективно вибудовувати операційні процеси – виробництво, продаж, бухгалтерію, управління персоналом, логістику. З іншого – необхідно розв'язувати стратегічні питання, серед яких – розвиток IT-інфраструктури та цифрових сервісів, починаючи з онлайн-продажів і закінчуючи управлінням логістикою і підтримкою клієнтів.

Проте далеко не всі компанії і готові, і можуть дозволити собі будувати власну інфраструктуру. Це дорого й не завжди доцільно. Тільки на організацію виділеного сервера потрібно витратити не менше $10 000.

Знадобляться співробітники, які будуть цю інфраструктуру адмініструвати і підтримувати. А це додаткові витрати на пошук персоналу та виплату зарплат.

Не варто забувати і про те, що будь-яке обладнання має обмежений сторки служби. Після цього його потрібно міняти, а це додаткові вкладення. Наприклад, середній, виправданий економічно, строк експлуатації серверів становить близько 5–8 років. Морально вони застарівають ще швидше, через 3–5 років. Тому що обсяги інформації стрімко зростають, так само як і ресурсомісткість тих операцій, які має виконувати обладнання.

Мобильность, скорость и свобода: почему украинский бизнес переходит на облачные сервисы

Оптимальний варіант рішення – передавання IT-завдань на аутсорс

У «Київстар» є всі ресурси для того, щоб забезпечити надійні канали цифрового зв'язку (телефонного, зокрема), розмістити в себе сервери клієнта (колокейшн) або надати потужності у своєму дата-центрі, де гарантовано повний захист від несанкціонованого втручання третіх осіб і цілодобову технічну підтримку, а також організувати хмарне зберігання і оброблення даних.

Причому вкрай важливо, щоб оператор пропонував максимально гнучкі рішення, які будуть однаково зручні для компаній з різних сфер, будь то фінанси, логістика, промисловість, аграрний сектор, фармацевтика або ритейл.

Адже в кожного бізнесу свої завдання. Наприклад, компанія EPAM Systems, яка є одним із найбільших розробників програмного забезпечення, прийняла рішення перейти на корпоративну платформу – Microsoft Teams. Це було необхідно для того, щоб скоротити витрати на телефонію, оптимізувати мережі зв'язку компанії шляхом зменшення точок відмови і зменшити кількість провайдерів, необхідних для здійснення дзвінків із корпоративної мережі.

«Ми хотіли отримати максимально комплексне рішення від одного постачальника послуг і при цьому оптимізувати витрати на власну інфраструктуру», – розповідає Юрій Луцкевич, Chief IT Infrastructure Support Engineer (головний інженер з підтримки IT-інфраструктури).

Для реалізації цього проекту EPAM вибрав «Київстар», з яким компанія співпрацює вже близько 15 років. Після переговорів і узгодження технічних вимог, рішення було впроваджено в тестовому режимі, а через три місяці його запустили в промислову експлуатацію.

«EPAM отримав комплексне рішення з організації телефонного зв'язку на номери мережі загального користування і мобільні номери в Україні, а також розміщення віртуальних машин (virtual machines) у хмарному середовищі Azure Stack with Kyivstar», – каже Луцкевич.

Мобільність, швидкість і свобода: чому український бізнес переходить на хмарні сервіси

Йдемо у «хмару»

Міграція на хмарні сервіси – кращий вибір для бізнесу, який зацікавлений у максимально раціональному розподілі фінансових ресурсів і в оптимізації всіх процесів (виробництва, дистрибуції).

Хмарні послуги забезпечують конкурентну перевагу, оскільки компанії можуть користуватися новітніми технологіями, масштабувати апаратні потужності відповідно до своїх потреб, налаштовувати застосунки та отримувати доступ до хмарних служб із будь-якого місця, де є вихід в Інтернет.

Хмара разом із шифруванням і ключами API дозволяє надійно захистити дані. І навіть апаратні збої не призводять до втрати інформації, оскільки на цей випадок завжди передбачена резервна копія. Крім того, користувачі можуть розробляти різні застосунки прямо в хмарному середовищі, не вкладаючи при цьому колосальні гроші в «залізо».

Одним із найпопулярніших хмарних рішень у світі залишається платформа Azure, яка складається з понад 600 різних рішень і сервісів і забезпечує виконання ресурсоємних обчислень з блискавичною швидкістю.

Але оскільки через різні зовнішні та внутрішні корпоративні причини сервіси компаній вимагають локалізації даних у межах країни, а дата-центру в Україні Microsoft не має, то довгий час вітчизняні компанії не мали доступу до Azure.

Нині бізнес може користуватися Microsoft Azure для аналізу й оброблення Big Data, розгортання, перенесення і масштабування IT-інфраструктури та застосунків без обмежень завдяки партнерському сервісу Azure Stack with Kyivstar, який запустила компанія «Київстар». Завдяки єдиній платформі сервіси Azure можуть бути розміщені в Україні, у дата-центрі «Київстар».

Azure Stack with Kyivstar – це хмара, яка є уніфікованою хмарною платформою й повністю узгоджена з Azure, а також із можливістю використання гібридних сценаріїв. Тобто сервіси, доступні бізнесу в Azure Stack, нічим не відрізняються від сервісів глобальної платформи Azure. Завдяки цьому легко поєднати гнучкість хмарних технологій із надійністю локальної інфраструктури.

Вона відкриває можливості для використання всіх хмарних інструментів – від хостингу сайтів, організації зберігання й оброблення даних, і аж до розробки і тестування різних веб-сервісів і застосунків, кодування відео і проведення прямих трансляцій.

Через свою гнучкість Azure Stack підходить для будь-яких сфер бізнесу

Платформу можна використовувати в торгівлі для проведення інвентаризації, оптимізації замовлень, логістики та організації простору в торгових залах; на виробництві з метою контролю якості продукції, перевірки роботи обладнання і його обслуговування; в фінустановах для аналізу поведінки клієнтів і інтелектуального маркетингу. Підключивши сервіс Azure Stack with Kyivstar, корпоративні користувачі отримують доступ до більш ніж сотні хмарних служб глобального майданчика Microsoft Azure.

Платформа Azure Stack with Kyivstar вирішує цілу низку специфічних завдань:

  1. гарантує високошвидкісне з'єднання з глобальною системою;
  2. створює безпечний канал передавання даних;
  3. забезпечує доступ до функціонала хмари, не передаючи сервіси підприємства за кордон;
  4. пропонує просте і зручне управління витратами, що іноді принципово для великих компаній, яким дуже непросто оформляти ділові відносини з офісом Microsoft в іншій країні.

Саме із цих причин Azure Stack with Kyivstar вибрав науково-виробничий комерційний центр «Одіс-W». Компанія з 1993 року займається розробленням і виробництвом систем управління зовнішнім освітленням міст і автомагістралей.

«Рішення Azure Stack дозволяє нам вирішувати свої завдання і відмінно вписується в концепцію розробленої нами платформи «Астероїд». Першим практичним застосуванням став проект інтелектуального освітлення міста Кропивницький. Він об'єднує в єдиному диспетчерському інтерфейсі управління всією системою освітлення з інтерактивним відображенням її компонентів на карті міста. Такого комплексного механізму управління більше немає ніде в Україні», – пояснює комерційний директор «Одіс-W» Володимир Ковальчук.

За його словами, завдяки співпраці з «Київстар» компанія отримала істотну економію, оскільки їй не довелося закуповувати обладнання та орендувати приміщення для його розміщення. Крім того, Azure Stack забезпечує можливість швидкого масштабування, що важливо для майбутніх проєктів.

Мобильность, скорость и свобода: почему украинский бизнес переходит на облачные сервисы

«Ми предметно займаємося розробленням концепту «Розумне місто». Системи інтелектуального освітлення є найважливішими його елементами, адже вони управляють «розумними опорами», компонентами яких є системи відеоспостереження та аудіооповіщення, різноманітні датчики. Тому опора повинна постійно бути під напругою, а світильник на цій опорі має бути керованим. І за всім цим стоїть наша програмна платформа «Астероїд» з IoT і Azure Stack», – розповідає Володимир Ковальчук.

Що ще важливо, гібридна версія Azure Stack with Kyivstar дозволяє використовувати деякі продукти локально, ізольовано від глобальної системи. До того ж оператор надає професійну технічну підтримку 24/7 українською мовою, а тарифікація послуг – максимально зрозуміла і прозора.

Клієнт платить за сервіс за моделлю pay-as-you-go, тобто тільки за використаний обсяг потужностей. При цьому обладнання і ресурси знаходяться на майданчику оператора і не потребують технічного супроводу на боці клієнта. Хмарний сервіс дає можливість використовувати тільки ті ресурси, які необхідні прямо зараз, а в разі гострої потреби – швидко їх збільшити.

Таким чином, передача IT-функціоналу постачальнику конвергентних послуг істотно знижує витрати бізнесу, а його власники можуть зосередитися на операційних і стратегічних завданнях.

Наприклад, Linux Server із системним диском на 50 Гб, одноядерним центральним процесором і 3,5 Гб оперативної пам'яті коштуватиме клієнтові 1100 грн на місяць. Плата за Windows Server із двоядерним процесором, диском на 150 Гб і 7 Гб ОЗУ становитиме 4500 грн на місяць. Хмарний хостинг на базі двоядерного процесора з ОС Linux Server, диском на 50 Гб і 4 Гб ОЗУ коштуватиме 1500 грн на місяць. Також клієнт може орендувати дисковий простір у розмірі від 64 до 512 Гб і платою в межах 200–1400 грн/місяць.

mind.ua


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все