Мовний закон - як реагувати та куди бігти: поради для розробників

  • 26 апреля, 06:55
  • 4130
  • 0

Редакція senior.ua натрапила на цікавий пост від Олександра Краковецького, керівника ДонорUA та DevRain з порадами для розробників з приводу прийняття закону про мову.

"Сьогодні прийняли закон про мову. 

Ось короткий список того, що ви можете зробити вже зараз:

1. Більшість програмного забезпечення орієнтуються на мову вашої операційної системи. А, отже, мова має бути English або українська. Рекомендую English, оскільки так ви ще зможете поглибити знання англійської мови. В налаштування регіону оберіть USA - так ви зможете розблокувати велику кількість прихованих можливостей, які є в Windows, і не будете отримувати регіональний контент, який, в більшості своєму, російськомовний.

2. Мова ОС важлива, оскільки мова браузера підлаштовується під мову ОС. Таким чином, якщо у вас англійська чи українська версія ОС, то і браузер у вас буде англійською чи українською. Перевірте налаштування в вашому браузері.

3. Google погано відноситься до української мови, навіть якщо ви в налаштуваннях чітко вказали, що хочете бачити лише видачу українською. Я про це вже писав раніше. Є лише один кардинальний спосіб це вирішити - вказати англійську мову як єдину мову, яку ви розумієте, в налаштуваннях, а запити робити українською.

4. У Bing такої проблеми немає. Ви обираєте мови, які ви хочете бачити в видачі й Bing нормально сортує видачу. Мінус - у Bing погана індексація укрнету.

5. Підтримуйте україномовні проекти на кшталт Куншт, The Ukrainians.

6. Коли вас будуть запитувати, чому ви не хочете купити сервіс, продукт, журнал тощо, відповідайте, що ви не підтримуєте бренди, які не підтримують українську мову.

7. Більшість ЗМІ мають українську версію. Плюс один клік для вас, але великий плюс для мовної статистики.

8. В соціальних мережах приберіть російську мову в налаштуваннях як мову, яку ви знаєте.

9. Купуйте і читайте книги українською. Читайте Макс Кідрук - в нього сучасна молодіжна українська мова, а не зубожіння і "туга за рідною землею". Для того, щоб говорити правильно, читайте «100 експрес-уроків української» (1 і 2 частини) Олександра Авраменка.

10. Просто говоріть українською. Навіть якщо важко і це не ваша рідна мова.

11. Зареєструйтесь на https://ukrainian.stackexchange.com/ - stackoverflow для української мови. Це ресурс, де можна поставити питання про українську мову, подискутувати, знайти дуже багато цікавого та несподіваного про українську мову. До того ж, там зібралась чудова спільнота.

Пам'ятайте, спілкування російською мовою не є злочином чи чимось поганим. Але знання російської мови - це ваша конкурентна перевага, а не обов'язок."


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все