Найм сильніших за себе – це найважчий переломний момент в кар'єрі кожного дизайн-менеджера

  • 29 августа, 09:47
  • 4407
  • 0

«У 2018 році в холдингу працювало 20 спеціалістів, а зараз їх біля 400. За рік команда зросла у 20 разів», – каже Іван Роговченко, Chief Design Officer у холдингу TECHIIA та esportainment-компанії WePlay! Esports, яка організовує і транслює кіберспортивні турніри з елементами шоу. Іван відповідає за функцію дизайну у всьому холдингу, до якого входить і WePlay!. У його команді 30 людей, вона продовжує зростати, і навіть сьогодні шукають кілька дизайнерів.

Свій шлях у дизайні Іван Роговченко почав у компанії Univest Media 15 років тому, ретушуючи фото для чоловічих глянцевих журналів Playboy, Maxim та Men’s Health.

Іван Роговченко

«Ми готували обкладинки, – розповідає дизайнер. – Випереджаючи ваше питання, як я почувався, ретушуючи фото майже оголених жінок, – на початку це було не просто і хвилююче, та з часом я звик. Професійна деформація зробила свою справу. Обробка фото в глянець – справа не проста. Я фактично створював образи ідеальних людей зі своїм шармом і «перчинкою» – це треба було передати через фото, а не тільки привабливу зовнішність. Univest Media вдалось зібрати одну із найсильніших команд в СНД з технічного дизайну, ми могли вчитись один від одного і вдосконалюватись».

Більшість фахівців початку двотисячних вийшли з поліграфії, де навчилися підбору шрифтів, роботі з сітками і розумінню пропорцій, пояснює Іван: «Верстали журнали, книги, рекламу, а потім переходили у веб. Тому багато сайтів спочатку були злегка схожі на газети. Мені пощастило потрапити в глянець і зрозуміти, що дизайн – це значно ширше. В Univest Media працювали міжнародні стандарти креативу, це стало для мене доброю школою».

«Дизайнери на початку двотисячних наробили багато трешу, але це подобалось клієнтам»

Після чотирьох років в Univest Media Іван спробував себе у програмуванні, застосувавши отримані знання в Київському політехнічному інституті. «Півтора року створював вебінтерфейси для баз даних. Розуміння, що це «не моє» прийшло досить швидко, – пригадує. – Та після такого досвіду я став ще більше поважати розробників: їхня робота потребує високої концентрації, відслідковування розвитку технологій. Для дизайну це теж характерно, але в програмуванні більша інтенсивність. Дизайнер має час на творчість, простір для маневрів, і його кінцевий продукт – це емоція від сприйняття продукту. На відміну від розробки інтерфейсів, де власне дизайн не є ключовим чинником, а цінується юзабіліті бази даних».

Працюючи розробником, Іван разом із колегою створив сервіс друку фотографій через інтернет. «Приміряли на себе роль бізнесменів, – згадує перший досвід підприємництва. – Це був крутий життєвий етап, але я зрозумів, що бути підприємцем – ніяк не про творчість, а манило мене в дизайн дуже сильно».

У той же період стався справжній бум на створення сайтів. Кожна компанія, ресторан, готель чи магазин хотіли мати свій. «Було популярно користуватись скриптами: скачуєш чийсь кусок коду і вставляєш собі на сторінку. Якось для одного проєкту накачали собі цих скриптів: всюди щось підморгувало, вистрибувало, рухалося, змінювалося. Сьогодні ми називаємо це треш-дизайном, а тоді це був пік креативу».

Іван Роговченко

Восени 2009-го Іван разом із колегою запустив інтернет-магазин сувенірів, який став повноцінним бізнесом із найнятими працівниками, циклом виробництва, бухгалтерією і плануванням. Іван відповідав за дизайн і частково маркетинг. Протягом наступних трьох років ця справа давала основний дохід для його сім’ї. Та в якийсь момент операційки стало надто багато: «Я більше схилявся до творчої роботи. Втомився від цього проєкту і вийшов з бізнесу».

У 2013-му Іван вирішив сконцентруватись на своєму розвитку в дизайні: «На досвіді переконався – якщо улюблена справа стає твоєю основною роботою, то вона дуже швидко приносить дохід. Я дуже інтенсивно розвивався: брався за окремі проєкти, консультував бізнес».

За два роки Івану зробили привабливу пропозицію консультувати клієнтів агентства Seomarket у штаті. «7 попередніх років дали мені гарну базу взаємодії з різними клієнтами, я значно підсилив свої знання не тільки в дизайні, а й UX. Власне мій досвід і був потрібен Seomarket».

Та бажання очолювати напрям дизайну комплексно було сильнішим. Вже за пів року Іван перейшов у Marox.Digital, де і реалізував це прагнення. Кар’єра розвивалась стрімко: у середині 2017-го Івану запропонували посаду в компанії Enestech, що входить до холдингу TECHIIA. 1 грудня того ж року засновники холдингу вирішили оновити WePlay! Esports, й Іван очолив проєкт з оновлення айдентики. Він відповідав водночас за комунікацію з агентством, яке розробляло оновлений бренд, розробку платформи, маркетингової графіки і найм дизайнерів.

«Дизайн для esportaiment-компанії – це швидше про емоції, ніж про сам спорт. Ми створюємо шоу і даємо користувачам весь спектр відчуттів, які можна отримати віртуально й реально, – ділиться Іван. – Дизайн – надважливий елемент для кіберспорту. Саме тому оновлення айдентики esportaiment-компанії WePlay! Esports вимагало особливої уваги. Терміни були дуже стислі, що робило задачу справжнім викликом для мене як дизайнера і керівника».

Завдання ускладнювалось також розумінням, що після оновлення бренду WePlay! відкривається низка інших викликів – комплекс дизайн-задач щодо холдингу. «Моїм завданням було створити команду, розподілити задачі і забезпечити умови, за яких команда може видати результат у потрібні терміни». Це стосувалось айдентики, проєктування та дизайну продуктів, розробки графіки для комунікацій.

Іван разом із засновниками, іншими топменеджерами WePlay! проаналізували проєкт. Висновок – потрібно наймати близько 70-80 фахівців. За місяць мали презентувати оновлений бренд, пакети графіки для маркетингу та студії, онлайн-платформи. Паралельно необхідно було розробити маркетингові матеріали для засновників, партнерів та інвесторів.

«На момент старту в команді мали тільки UХ-дизайнерів. Пізніше найняли графічних дизайнерів, UI, 2D-artist, ілюстраторів, моушн-дизайнерів, UX-копірайтерів, UX-researcher та продакт-дизайнерів. Згодом у WePlay! з’явився артдиректор, а в холдингу TECHIIA – креативний директор».

Команду набирали дуже інтенсивно. «Головним джерелом кандидатів стала моя мережа знайомств. Було важко, бо рекрутери не допомагали. Незнайома сфера і, на той час, не дуже відомий бренд теж ускладнювали ситуацію. Працюючи на проєкті, ми всі були дуже включеними: не хотіли йти додому спати, їли просто в офісі. Було цікаво разом створювати новий бренд компанії з мільйонами користувачів по всьому світі. І цей драйв постійний, хоч робота і стала більш розміреною».

У планах розвитку холдингу – будівництво екотехнопарку в Енергодарі Запорізької області і розвиток інших проєктів. «Ми розуміємо, що драйв нам ще знадобиться», – каже Іван.

Сьогодні у холдингу TECHIIA Іван керує командою з 30-ти дизайнерів, 20 з яких працюють на проєкті WePlay!. Іван обіймає дві посади – Chief Design Officer у Techiia і WePlay! Esports.

Завдання Івана – створювати дизайн-стратегію для холдингу та продуктів і управляти командою дизайнерів. Комунікація – його основний управлінський інструмент: «Даю максимальну свободу своїм лідам, делегуючи їм задачу й можливість управляти командою. Втручаюсь у процес винятково в ролі ментора і за запитом ліда. Авторитарним стаю у питанні дотримання термінів. Як показав досвід, свобода і відповідальність – один з найкращих мотиваторів для дизайнерів».

Іван Роговченко

Оглядаючись назад, саме спробам власного бізнесу Іван завдячує своїм прогресом: «Після досвіду розвитку свого інтернет-магазину з великим натхненням ставлюсь до проєктів, над якими працюю. Я знаю, як це – відчувати, що ці всі проєкти – “мої”».

Іван зробив швидку кар’єру від дизайнера до менеджера. Він згадує кілька переломних моментів, які допомогли його професійному і менеджерському росту.

«Проблема будь-якого менеджера – «покажи, що ти зробив». Та нічого, все робила команда. Мені треба було перерости егоїстичне бажання бачити свій кусок роботи. Ріст та еволюція керівника – коли ти стаєш не «я», а частиною команди. Тут складно людям дуже амбіційним і самозакоханим». Наступний переломний момент – найм сильнішого за себе спеціаліста, – я найняв сильнішого за себе. У кожного керівника є такий етап. І це прекрасно, коли мої ліди можуть підсилити команду своїми прокачаними навичками».

Зараз вже не всіх дизайнерів при прийомі на роботу затверджує Іван. Нових співробітників набирають ліди, але він один з тих, хто відповідає за культуру компанії, і може долучатися для баррейзінгу – етапу співбесіди з носієм культури компанії: «Ми хочемо переконатись, чи потенційний новий колега розділяє наші цінності. Для нас важлива гнучкість, емпатійність, комунікативність, багатозадачність і проактивність. Наше завдання – ріст. У нас немає «одного завдання на чотири дні». Пів дня можемо займатись однією задачею, наступну половину – ще десятком інших».

У чек-листі самого Івана щодня кілька десятків менеджерських завдань. Їхня пріоритетність може змінюватись, як і список цих задач, уточнює він: «Робота в TECHIIA – це постійний драйв. Паузи не дали б такого прогресу».

Іван рідко тепер сідає за фотошоп чи фігму. Зізнається, що власними руками останній дизайн розробляв ще півтора року тому. Попри це ідентифікує себе саме як дизайнера: «У мене в голові завжди вимальовується рішення завдання, яке даю своїй команді. А коли донька запитує: «Тату, ким ти працюєш?», відповідаю: «Дизайнером». Без приставок».

За матеріалами: telegraf.design


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все