Інститут управління проектами PMI назвав 50 найбільш значущих проектів останніх 50 років

  • 11 октября, 15:10
  • 4748
  • 0

Інститут управління проектами (PMI) склав список 50 найбільш значущих і впливових проектів останніх 50 років. До нього увійшли проекти, що вплинули на свою галузь або на світ в цілому.

Переможці були обрані з більше ніж 1000 проектів, запропонованих 400 експертами, включаючи членів PMI, а також вчених і галузевих експертів.

1. Всесвітня павутина - за з'єднання всіх і за все

«Туман, але захоплююче ...»

Саме так охарактеризував концепцію проекту зі створення Всесвітньої павутини начальник Тіма Бернерса-Лі, ІТ-фахівця дослідницької лабораторії ЦЕРН, в 1989 році.

Незважаючи на невизначеність, проект був початий, вже через два роки була розгорнута віртуальна бібліотека веб-сторінок і перший веб-сайт, а в 1993 році Всесвітня мережа стала публічною.

2. Аполлон-11 - за підтвердження того, що управління ризиками і неземні амбіції можуть зробити неможливе можливим

Легендарний проект, завдяки якому людство зробило перші кроки на Місяці.

Інститут управління проектами PMI назвав 50 найбільш значущих проектів останніх 50 років

Щось менше, ніж бездоганне виконання, могло привести проект до смертельних наслідків - за два роки до запуску Apollo 11 троє космонавтів загинули під час репетиції запуску.

В результаті NASA внесло 125 змін в конструкцію і безпеку корабля, які дозволили забезпечити успіх Apollo 11. Майже для кожної системи і процедури потрібно резервне копіювання, і навіть системи, які успішно пройшли випробування, обов'язково проходили сторонні аудити.

А матриця рішення проблем забезпечила наявність протоколу усунення неполадок для будь-якого сценарію.

3. Мікропроцесор Intel 4004 - за демократизацію комп'ютерних технологій

Перший комп'ютер займав всю кімнату. Однак щось розміром з ніготь переклало всю міць комп'ютера в руки людини: мікропроцесор Intel 4004.

Він з'явився завдяки випадковому замовленню Intel від японської Busicom, якій був потрібний набір мікросхем для лінійки мікрокалькуляторів. Добре, що Intel в цей час було потрібно фінансування і компанія прийняла замовлення.

4. Євро - за бездоганну реалізацію наймасштабнішою зміни валют

Запуск єдиної європейської валюти міг обернутися колапсом і спричинити за собою фінансовий хаос. Замість цього 1 січня 2002 року після десяти з гаком років планування 12 європейських країн плавно перейшли на євро, яка стала другою за популярністю валютою в світі.

5. Проект «Геном людини» - за можливість безпрецедентних інновації в медицині, біотехнологіях і суспільних науках

Головна мета проекту - визначити послідовність нуклеотидів, які складають ДНК , і ідентифікувати гени. У цьому проекті, офіційно запущеному в 1990 році, взяли участь експерти з Міністерства енергетики, Національного інституту охорони здоров'я США і Британського центру Sanger за підтримки 17 університетських і лабораторних центрів секвенування.

Проект визнають найбільшим міжнародним співробітництвом в області біології.

6. Alibaba Singles Day - за створення самого масштабного дня електронної комерції в світі і фундаментальної зміни підходу до покупок

День Одинаків виник як альтернатива Дню святого Валентина в Нанкіні (Східний Китай). День так би і залишався місцевим святом, якби в 2009 році на нього не звернула увагу компанія Alibaba.

За обсягом продажів День Одинаків (перейменований в 11.11 Global Shopping Festival) обходить і Чорну п'ятницю і Кібер понеділок разом узяті: тільки Alibaba в минулому році заробила понад $ 30,8 млрд.

7. Toyota Prius - за ведення автомобільної промисловості до більш сталого майбутнього

У 1995 році компанія пообіцяла за три роки зробити комерційно життєздатний автомобіль з гібридним двигуном і скороченою витратою палива.

"У той час ми розглядали гібрид як технологію, яка не може бути досягнута до початку 21 століття." - проектний інженер TOYOTA

Інститут управління проектами PMI назвав 50 найбільш значущих проектів останніх 50 років

Проект завершили на рік раніше запланованого терміну, а компанія продала більше 10 млн гібридних автомобілів.

8. Фестиваль Live Aid - за переосмислення значення і моделі благодійності за участю знаменитостей

За десять тижнів британські музиканти Боб Гелдоф і Мідж Юр організували 16-годинний концерт на двох континентах в підтримку постраждалих від голоду в Ефіопії.

Результати вражають:

  • $ 127 млн зібрано для допомоги постраждалим.
  • 1,5 млрд - приблизна кількість людей, які дивилися Live Aid по телевізору.

9. M-Pesa - за надання Кенії передових мобільних технологій, що дозволили почати банківську революцію

M-Pesa, запущена в 2007 році, дозволяла клієнтам використовувати прості текстові повідомлення для відправки грошей, внесення і зняття коштів, а також для покупки хвилин ефірного часу.

За перші три роки обслуговування користувачі перевели понад $ 600 млрд. До 2019 року M-Pesa має 31,8 млн активних користувачів в Кенії, а країна стала технологічним хабом Африки.

10. Всесвітнє сховище насіння на Шпіцбергені - за створення страховки для забезпечення продовольства в світі

Ідея створення глобального насіннєвого сховища почала впроваджуватися в 2001 році, коли ООН розробила правила обміну генетичними матеріалами рослин і доступу до них. До 2004 року уряд Норвегії вивчив технічну і політичну здійсненність проекту. Був обраний віддалений острів в архіпелазі Шпіцберген, приблизно в 1000 км від Північного полюса.

Гірський регіон виключив ризик затоплення, а вічна мерзлота в цьому районі полегшила б підтримку холодних температур в сховищі, навіть якби система охолодження установки вийшла з ладу, а зовнішні температури підвищилися.

Інститут управління проектами PMI назвав 50 найбільш значущих проектів останніх 50 років

Команда створила 146-метровий тунель, що веде на 120 метрів всередину гори до трьох окремих сховищ, кожне довжиною близько 27 метрів. Сьогодні там зберігається майже 1 млн зразків насіння.

11. Стрімінговий сервіс Netflix - за підтвердження того, що один проект може перевернути звички глядачів по всьому світу

Команда проекту запустила стрімінговий сервіс в січні 2007 року. Замість того щоб розгорнути весь свій каталог DVD на всіх користувачів, Netflix відкрив тільки близько 1000 фільмів для невеликої частини своїх 6 млн передплатників. Проект вистрілив.

12. Motorola DynaTAC 8000X - за прив'язку телефонів до людей, а не до місця

Він важив майже кілограм і коштував близько $ 4000. Він заряджався майже 10 годин і працював 30 хвилин без зарядки. Навіть творці називали його «цеглина». Але Motorola зробила це: після десятиліття розробок компанія випустила перший комерційний мобільний телефон - DynaTAC 8000X.

Поки інші намагалися сфокусуватися на встановленні мобільного телефону в машину, Motorola передала технологію в руки людей. І вони відповіли - компанія отримала тисячі замовлень.

13. Голосовий помічник Alexa - за те, що зробили голосових помічників частиною повсякденного життя

Історія почалася з покупки стартапу Yap, який займався розвитком технології розпізнавання голосу. І запуску дуже секретного проекту, який планувалося виконати за дев'ять місяців.

Інститут управління проектами PMI назвав 50 найбільш значущих проектів останніх 50 років

В результаті проект розтягнувся на три роки, а його вартість тільки в частині технології розпізнавання голосу була перевищена на $ 200 млн.

14. Паризький тиждень моди - за трансформацію нудного галузевого заходу в глобальну подію

До 1973 року тижні моди залучали в основному журналістів. Але «Битва за Версаль» все змінила. Сплановане феєричне фешн-шоу не тільки привернуло увагу представників соціальної та мистецької еліти з усього світу, а й дозволило зібрати близько $ 280 тисяч на відновлення легендарного будинку короля Людовика XIV. Сьогодні подія привертає більше 5000 відвідувачів і більш € 1,2 млрд.

15. Бурдж-Халіфа - за зведення символу економічної диверсифікації Середнього Сходу

Архітектурний план будівлі був геніальним, хоча і обтяженим ризиками. В ході проекту команда зіткнулася з технологічними і фінансовими труднощами. І була змушена знаходити неординарні рішення: наприклад, щоб забезпечити усадку бетону при сорокаградусній спеці, його змішували з льодом і заливали вночі.

Інститут управління проектами PMI назвав 50 найбільш значущих проектів останніх 50 років

Щоб підняти в небо 330 тисяч м³ бетону, треба було спочатку розробити нову систему подачі і фільтрації бетону під високим тиском. Хмарочос відкрили на дев'ять місяців пізніше запланованого терміну, а його вартість була перевищена на $ 600 млн. Це не завадило Бурдж-Халіфа миттєво стати іконою Дубая.

16. Walt Disney World Resort - за установку планки в світі розваг і її постійне підвищення

Для будівництва парку посеред болотистої місцевості поряд з атракціонами команді проекту знадобилося створити систему контролю підтоплень, що включає 88,5 км каналів і дамб, які працюють автоматично без електрики, грунтуючись на рівнях води. Сьогодні Діснейленд щорічно відвідують понад 52 мільйонів чоловік.

Інститут управління проектами PMI назвав 50 найбільш значущих проектів останніх 50 років

17. Пошукова система Google - за зміну того, як ми думаємо і дізнаємося інформацію

В орендованому гаражі в Менло-Парку, штат Каліфорнія, США, двоє студентів Стенфордського університету створили те, що стало найвідомішою в світі пошуковою системою. Насправді вони просто хотіли перепроектувати всесвітню мережу.

18. «Один пояс і один шлях» - за запуск наймасштабнішою інфраструктурної програми

Belt and Road Initiative (BRI) - найбільша інфраструктурна програма за всю історію, із загальним бюджетом досягає $8 трлн. З моменту офіційного запуску проекту в 2013 році Китай інвестував в більш ніж 60 країн, в яких проживає дві третини населення світу.

19. Біткоїн - за появу криптовалюти і народження блокчейна

У 2008 році програміст, який використовує псевдонім Satoshi Nakamoto, опублікував маніфест, в якому було викладено ідею створення цифрової валюти, яка буде захищена і збереже конфіденційність інформації користувачів.

У 2010 році користувач купив дві піци за 10 тисяч біткоїнів, довівши, що онлайн-валюта працює. З тих пір з'явилися нові криптовалюти, а блокчейн використовується в самих різних галузях і сферах.

20. МРТ - за революцію в сфері неінвазивної медицини

МРТ-машини не дітище одного генія, а результат конкуренції між двома проектними командами в 1970-х роках. Два вчених, Пол Лаутербур і Пітер Менсфілд, проклали шлях до МРТ в 1973 році (науковці отримали Нобелівську премію з медицини в 2003 році).

Раймонд Дамадян, лікар і вчений-медик, використовував МРТ як інструмент для виявлення хвороб, успішно провів перше сканування всього тіла в 1977 році. Ці колективні досягнення привели до створення більш досконалих прототипів МРТ всього тіла у 1980-х роках і стрімкого зростання в 1990-х роках.

21. Книги про Гаррі Поттера - за перетворення читання в захоплююче проведення часу

Сьома частина серії «Гаррі Поттер і Дари смерті» була випущена 21 липня 2007 року. Bloomsbury, видавець книги в Великобританії, витратив 10 млн фунтів стерлінгів на заходи безпеки. Німецькі друкарні заборонили мобільні телефони і упаковані ланчі на своєму заводі, щоб ніхто не міг вкрасти або сфотографувати сторінки.

Інститут управління проектами PMI назвав 50 найбільш значущих проектів останніх 50 років

У США книжковому продавцеві Borders не дозволяли відкривати запечатані книжкові коробки до півночі - навіть на полицях магазину. 8,3 млн книг були продані за першу добу.

22. Літак Boeing 747

Boeing 747 - перший в світі далекомагістральний двопалубний широкофюзеляжний пасажирський літак. 

Літак 747 був настільки великий, що жоден з існуючих об'єктів не зміг вмістити його, що змусило Boeing створити новий завод в Еверетті, штат Вашингтон, США. Аеропортам теж довелося адаптуватися, подовжуючи злітно-посадочні смуги і перепроектовувати термінали.

Перший літак був побудований за 28 місяців - на 14 місяців швидше, ніж будувалися звичайні пасажирські літаки, незважаючи на те, що суперечки про проектування і конкуренція за інженерів в Boeing майже зірвали проект.

23. Плеєр iPod - за те, що став вікном у iUniverse

"Тисяча пісень у вашій кишені."

Ось як генеральний директор Apple Стів Джобс продав iPod, представивши його в жовтні 2001 року. Всього за шість років обсяг продажів iPod досяг $ 100 млн. Що важливіше - iPod змінив музичну індустрію і продукти Apple.

24. Вітряна електростанція «Хорнсдейл» - за доказ того, що одна велика батарея може перевернути уявлення про поновлювані джерела енергії

Південна Австралія отримує до 40% енергії від вітряних електростанцій, але постійно стикається з проблемами через блискавки і торнадо. У Twitter в березні 2017 року Ілон Маск пообіцяв, що вирішить енергетичні проблеми Австралії, побудувавши найбільшу в світі літій-іонну батарею всього за 100 днів - або вона буде безкоштовною.

Проект завершився на 40 днів раніше терміну, а 80% інвестицій окупилися протягом року за рахунок зниження витрат на резервні потужності.

25. Комісія з національної єдності і примирення в Руанді - за створення шляху до відновлення і об'єднання

Після того, як екстремісти-хуту вбили приблизно 800 тисяч тутсі і помірних хуту за 100 днів в 1994 році, шрами геноциду могли б назавжди розділити Руанду. Вирішивши врятувати країну від цієї долі, урядові лідери створили Комісію з національної єдності і примирення в 1999 році.

Група зосередилася на просуванні освіти, миротворчості та управлінні конфліктами. Одна з програм, спрямована на наведення "мостів", вимагала, щоб всі громадяни від 18 до 65 років брали участь в громадських роботах один раз на місяць - тутсі і хуту працювали пліч-о-пліч.

Хоча проблеми зберігаються, ворожість поступово поступається місцем прогресу. Згідно з останнім дослідженням комісії, 92,5% руандійців вважають, що єдність і примирення були досягнуті.

26. Міжнародна космічна станція - за підтвердження того, що освоєння космосу важливіше світової політики

"Немає місця для політики, коли ви працюєте в космосі. Це священне місце. Світ може назвати це дипломатією, але ми просто називаємо це космічною програмою." - Майкл Барратт, астронавт МКС

Інститут управління проектами PMI назвав 50 найбільш значущих проектів останніх 50 років

Модулі створювалися в різних країнах і збиралися прямо на орбіті. Для будівництва станції, постійно населеної з 2000 року, було потрібно більше 40 космічних польотів. Станція летить по ближній орбіті на середній висоті 400 км зі швидкістю приблизно 28 тисяч км на годину, облітаючи земну кулю за 90 хвилин.

27. Проект по розширення Панамського каналу - за збільшення пропускної здатності столітнього водного шляху 

На відміну від проекту будівництва, завершеного в 1914 році Інженерним корпусом армії США, капітальним ремонтом керував проектний офіс (PMO), створений адміністрацією Панамського каналу, а близько 90% робочої сили були панамці.

28. Глобальна ініціатива з ліквідації поліомієліту - за усунення загрози смертельного захворювання

З моменту запуску GPEI в 1988 році глобальна мережа, що складається з 20 млн добровольців, прищепила понад 2,5 млрд дітей. В результаті організація скоротила кількість випадків захворювання на 99,9%. Тільки дві країни повідомили про випадки захворювання поліовірусом в 2018 році.

29. Ігрова приставка Atari 2600 - за появу аркадних ігор в кожному будинку

Випущена в 1977 році Atari стала першою ігровою консоллю для домашнього користування. Продажі досягли 1 млн в 1979 році, подвоївшись в наступному році з випуском Space Invaders, а до 1982 року досягли 10 млн.

30. План по забудові Ground Zero - за допомогу місту і нації в зціленні, пам'яті та відновлення

Комплекс Граунд-Зіро площею 929,030 м² знаходиться на місці веж-близнюків. Меморіал і блискучі хмарочоси не тільки вдихнули нове життя і енергію в Манхеттен, а й стали символом надії.

Інститут управління проектами PMI назвав 50 найбільш значущих проектів останніх 50 років

31. Aadhaar - за використання біометрії для зміни взаємодії індійців з урядом

Індія - країна, де мільйони людей не мали офіційних документів, що часто призводило до шахрайства або відмов в обслуговуванні.

Запущений у 2009 році онлайн-сервіс аутентифікації по біометричних даних Aadhaar в даний час включає 1,2 млрд чоловік - 99% всіх дорослих індійців. Сервіс використовується при отриманні пенсії, сплаті податків, голосуванні, підписанні документів, вступі до школи.

32. Офшорна вітроелектростанція «Віндебі» - за демонстрацію того, як береговий вітер може давати чисту енергію

У 1989 році енергетична компанія Данії Dong Energy запустила проект будівництва вітряних турбін потужністю 450 кіловат на шельфі. Хоча сама установка зайняла трохи більше тижня, фаза планування розтягнулася на цілий рік і зажадала ряд нестандартних рішень.

Перша в світі офшорна вітроелектростанція була запущена в 1991 році і демонтована в 201, зробивши 9,61 млрд кВт⋅год електроенергії.

33. Швидкісний автобусний транспорт в Куритибі - за початок транспортної революції в містах по всьому світу

Бразильське місто Куритиба - ікона для урбаністів. Запущена в 1974 році система швидкісного автобусного транспорту Куритиба (BRT) зараз охоплює п'ять маршрутів протяжністю 74 км. Систему використовують 80% жителів міста, здійснюючи більш 170 млн поїздок на рік.

34. Система відстеження посилок Cosmos - за прорив в електронній комерції за допомогою системи трекінгу, що гарантує швидку доставку

Логістична і трекинговая система FedEx стала ключем до появи Amazon.com і інших онлайн-магазинів

35. Проект в пакистанській долині Сват - за сприяння утворенню та розширенню прав і можливостей дівчаток

Запущений в квітня 2013 року проект вартістю $ 45 тисяч направив 40 дівчаток у віці від 5 до 12 років назад в школу в пакистанському регіоні Долина Сват. Це була перша ініціатива Malala Foundation, розпочата через рік після того, як його засновниця, Малала Юсафзай, була важко поранена терористами.

36. Онлайн-енциклопедія «Вікіпедія» - за об'єднання знань з усього світу в мультимовну спільно створювану онлайн-енциклопедію

"Уявіть собі світ, в якому кожній людині на планеті надається вільний доступ до сукупності всіх людських знань. Це те, що ми робимо." - Джиммі Вейлз, співзасновник «Вікіпедії»Інститут управління проектами PMI назвав 50 найбільш значущих проектів останніх 50 років

«Вікіпедія» - єдиний з топ-5 світових сайтів, які не орієнтований на отримання прибутку. Сьогодні «Вікіпедія» написана на більш ніж 300 мовами. Десятки авторів створюють близько 600 нових статей в день, нові правки з'являються частіше ніж раз в 2 секунди.

37. Фільми «Зоряні війни» - за повторний винахід сучасних спецефектів

І затвердження концепції блокбастера, захопливого глядачів в далеку-далеку галактику...

38. Проект «Тигр» - за порятунок величних диких кішок, які перебувають на межі вимирання

На рубежі 20-го століття чисельність тигрів в Азії становила 100 тисяч особин, в тому числі 40 тисяч в Індії. До 1972 року число тигрів скоротилася до 1827 особин.

Запущений у 2010 році проект TX2 обіцяє подвоїти популяцію диких тигрів до 2022 року. Як заявив в липні прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді, чисельність тигрів в країні вже зросла до 2967 особин, збільшившись за останні чотири роки на 33%.

39. Опріснювальна станція «Сорек» в Ізраїлі - за усунення руйнівної посухи за допомогою стійкого рішення

До 2018 року озера, русла річок і водоносні горизонти Ізраїлю досягли 100-річного мінімуму. Побудована в 2013 році опріснювальна станція «Сорек» забезпечує питною водою приблизно одну п'яту населення Ізраїлю.

Загальна програма також мала величезний успіх: до 2018 року велика частина питної води в Ізраїлі надходила з опріснювальних заводів.

40. Перша дитина, що народилася в результаті ЕКЗ - за створення дива сучасної медицини

Луїза Браун, яка народилася 25 липня 1978 року в Англії, стала першою дитиною, зачатою в результаті екстракорпорального запліднення (ЕКЗ).

Техніка, при якій яйцеклітина запліднюється поза тілом, а потім імплантується в матку жінки, була вперше введена британськими дослідниками Патріком Степто і Робертом Едвардсом після десятиліття невдалих спроб. Коли Леслі Браун і її чоловік в 1977 році зголосилися добровольцями, проект став реальністю.

41. Ліквідація наслідків аварії на Чорнобильській АЕС - за пом'якшення наслідків найбільшої в світі аварії на АЕС

Компанія створила команду з 70 осіб, що займаються контролем і запобіганням радіаційного опромінення. Щоб знизити ризик опромінення, в 300 метрах від майданчика реактора була створена арочна конструкція( саркофаг).

Кожен, хто працював поруч з майданчиком реактора, повинен був носити три різних пристрої для вимірювання радіації. Як тільки працівники досягли максимальної денної норми впливу, їм було необхідно залишити робочу зону.

42. Цифрова Естонія - за створення першої в світі цифрової країни

Сьогодні 99% державних послуг в Естонії доступні в онлайні. Єдине, що естонці не можуть зробити через інтернет: одружитися, розлучатися чи здійснювати операції з нерухомістю.

Для порівняння:

  • Менше 2% - частка естонців, які проголосували в онлайні, коли уряд почав електронне голосування в 2005 році.
  • 44% - частка естонців, які проголосували в онлайні в 2019 році.

43. Онлайн-гра World of Warcraft - за перехід відеоігор на принципово новий рівень

Запущена Blizzard Entertainment в 2004 році WoW не стала першою MMOG, але вивела формат на новий рівень. На своєму піку в 2010 році WoW досягла 12 млн передплатників, а до 2017 року стала однією з найкасовіших ігор всіх часів із загальним доходом більше $ 9 млрд.

44. Великий адронний коллайдер - за можливість робити наукові відкриття

Великий андронний коллайдер - найбільша експериментальна установка в світі. Довжина основного кільця прискорювачів становить майже 27 км. У будівництві та дослідженнях брали і беруть участь понад 10 тисяч вчених і інженерів з більш ніж 100 країн.

45. Швидкісні поїзди TGV - за створення безпечних надшвидкісних європейських поїздів

За перший рік поїзди TGV Париж - Ліон обслужили 14 млн пасажирів. Протягом перших трьох років частка повітряних перевезень за цим маршрутом скоротилася з 31 до 7%, а частка високошвидкісних залізничних перевезень зросла з 40 до 72%.

Сьогодні у TGV понад 110 млн пасажирів у Франції і багатьох інших країнах.

46. Освітня організація «Академія Хана» - за демонстрацію широких перспектив онлайн-навчання

У 2004 році аналітик Салман Хан допоміг двоюрідному братові розібратися з математикою. Коли за допомогою звернулися інші 15 двоюрідних братів, Салман Хан зробив сайт, де розмістив свої навчальні відео.

Сьогодні некомерційна Академія Хана навчає мільйони людей кожен місяць через безкоштовні онлайн-курси.

47. Суперкомп'ютер IBM Watson - за просування штучного інтелекту і машинного навчання

Watson довів, що штучний інтелект перейшов від наукової фантастики до реального світу.

Один приклад: хоча жоден лікар не може проаналізувати понад 160 тисяч робіт з дослідження раку, що публікуються щороку, Watson може зробити це за секунди.

48. Сонячна електростанція в пустелі Тенгер - за будівництво Великої сонячної стіни

До 2030 року Китай зобов'язався на 35% перейти на чисту енергію. Побудований в 2015 році сонячний парк «Тенгер» займає близько 43 км² і забезпечує енергією понад 600 тисяч будинків. Це найбільший в світі фотоелектричний об'єкт.

49. Операція «Потоп» - за перетворення Індії в найбільшого в світі виробника молока і внесок в розвиток економіки країни

На першому етапі в проекті брало участь близько 1,5 млн фермерських господарств, а обсяг закупівель в сільській місцевості зріс з передпроектного рівня в 460 тисяч літрів в день до 2,2 млн літрів.

На другому етапі, з 1981 по 1985 рік, була створена система з 43 тисяч сільських кооперативів, яка охопила 4,3 млн виробників молока. На заключному етапі, який завершився в 1996 році, кількість кооперативів збільшилася ще на 30 тисяч, була поліпшена інфраструктура, включаючи ветеринарну допомогу, закупівлі і маркетинг.

До 1996 року проект зміг забезпечити доходом майже 10 млн фермерів, які постачають в середньому 10 900 тонн молока щодня через 75 тисяч сільських кооперативів.

50. Сіднейський оперний театр - за демонстрацію того, як архітектура може змінити місто

Сіднейський оперний театр був відкритий для публіки в 1973 році. Проект тривав 14 років і обійшовся в 102 млн австралійських доларів або на 10 лет більше і на 1357 відсотків дорожче.

Сьогодні Сіднейська Опера - наймолодший об'єкт в списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Театр привертає більше 8 млн відвідувачів щороку. За оцінками Deloitte за 2013 рік, туристичний потік Опери забезпечує австралійській економіці додаткові $ 775 млн щороку.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все