Інструментарій Agile-лідера: уривок із книжки Пітера Конінга

  • 3 апреля, 04:42
  • 4473
  • 0

У видавництві “Фабула” вийшла друком книжка Пітера Конінга “ Інструментарій Agile-лідера”, де Пітер, давній лідер у сфері гнучкої розробки, надає управлінський штурвал для agile-лідерів та їхніх команд. З огляду на свій великий досвід, який допомагає лідерам отримувати більше цінності від гнучкої розробки, автор пропонує комплексний набір інструментів для постійного вдосконалення робочого середовища, зокрема структур, показників, методів проведення зустрічей тощо для створення успішних команд, які розробляють революційні продукти та послуги.   

Публікуємо уривок з його книжки.

Інструментарій agile-лідерa 

Agile-лідери створюють натхненне середовище для процвітання своїх agile-команд. Але як вони створюють таке привабливе середовище? Для цього потрібен не лише новий спосіб мислення, але й багато нових навичок, відмова від старого й опанування нового. Люди навчаються не лише читаючи книжки, але й фізично виконуючи багато дій. Тому інструменти в цій книжці дуже практичні. Візьмемо, наприклад, кухаря. Він стає кухарем-професіоналом, бо проводить годину за годиною на кухні, маючи практику з ножами, сковорідками, інгредієнтами та всілякими іншими інструментами. Те саме стосується й agile-лідерів. У провідних середовищах вони стають майстрами, які надихають, оскільки багато практикуються. Ця книжка містить практичні інструменти, практикуми, метрики та приклади, які agile-лідери можуть негайно застосувати на практиці. І  завдяки такому застосуванню можна розвинути основні навички, необхідні для того, щоби стати agile-лідером.

Інструменти, семінари, система показників та приклади утворюють цілісний набір інструментів для agile-лідера. Набір інструментів — це новий штурвал для переосмислення того, як можна керувати сучасними організаціями. Візуалізацію набору інструментів див. на рисунку нижче.


Інструментарій agile-лідерa поділяється на чотири частини, що сукупно описують середовище, якого потребують для процвітання самокеровані команди. Перед agile-лідером постають наведені нижче практичні завдання:

1) бути співтворцем цілей; 

2) сприяти залученості в процес; 

3) швидше навчатися; 

4) окреслити перелік корисних звичок.

Успішні agile-лідери надають своїм командам необхідну підтримку, вдало опановуючи кожну з  цих чотирьох частин. Вони можуть приймати обґрунтованіші рішення з  огляду на чітку мету, виявляти наполегливість та енергію завдяки зацікавленості і швидко реагувати на основі здібностей до швидкого навчання. І все це в культурі з корисними звичками, яка надихає. Кожній частині цього набору інструментів відповідає один розділ книжки, що складається з  двох практичних інструментів та конкретної навички agile-лідерa  — загалом вісім інструментів та чотири вміння. Навички застосовуються на практиці наприкінці кожного розділу і  пояснюються в  такий спосіб, що керівники можуть негайно почати з ними працювати. Інструменти можна успішно застосовувати й  нарізно один від одного, але сукупне їх використання підсилює дію кожного з них.

Наведу ці вісім інструментів.

1. Ключовий ціннісний індикатор (KVI). KVI призначений для команд і є найважливішим показником того, що вони приносять користь. 

2. Шкала впливу. Використовується для мозкового штурму та візуалізації якості обслуговування клієнта. Такий підхід підтримує команди в  стані постійного вдосконалення продуктів та послуг заради збільшення користі для користувачів. 

3. Модель відповідальної залученості до процесу. Візуалізує, яким командам потрібно взяти на себе відповідальність. 

4. Матриця свободи. Візуалізує свободи та обов’язки команди.

5. Час на навчання (T2L). Вимірює швидкість навчання. Це розрахунок часу від його початку до періоду фактичного використання споживачами.

6. Затверджена навчальна дошка (VLB). Використовується для візуалізації навчального потоку команди. 

7. Матриця звичок. Підтримує культурні зміни та проєктування нових звичок. 

8. TO-GRIP. Цей інструмент підтримує agile-лідерa в здійсненні значних змін та вдосконаленні навколишнього середовища.

Наведу ці чотири навички.

1. Співтворчість. Здатність спільно створювати бачення та напрям, у  якому слід рухатися. Разом з  agile-командами лідер фокусується на забезпеченні цінностей для споживачів та компанії. 

2. Сприяння. Можливість сприяти залученості в  процес не завдяки примусу, а  шляхом постійного вдосконалення самого процесу. 

3. Експеримент. Можливість створити безпечне середовище, у якому команди проводять експерименти. Це не те середовище, у  якому команди звинувачують у  їхніх помилках, а  таке, у якому лідер виступає для команд ментором, щоби вони постійно здобували досвід на основі роботи з клієнтами та вдосконалювалися. 

4. Керівництво культурою організації. Здатність створювати здорову культуру та керувати людьми завдяки цим напрацюванням, а не просто говорячи їм, що робити.

За допомогою цього інструментарію agile-лідери можуть створювати бажане середовище, постійно вдосконалюватися та за необхідності здійснювати корегування. Отже, agile-команди мають мету, яка надихає, великий ступінь залученості, високу швидкість навчання та хорошу культуру. Це ідеальне середовище для досягнення командами успіху. Воно надзвичайними темпами робить їх маневреними.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все