Офіцерка запасу, психологиня, власниця бізнесу. Історія групи тестувальниць із Чернівців

  • 28 июня, 10:18
  • 4415
  • 0

По матеріалам: SoftServe Team

Чому дівчата обирають ІТ? Чи комфортно змінювати сферу діяльності, якщо за плечима вже власний бізнес? Як вроджену жвавість та балакучість перетворити на скіли, необхідні для QC-спеціаліста? Відповіді на запитання шукали разом із випускницями дівочої групи IT Academy у Чернівцях.

Офіцерка запасу, психологиня, власниця бізнесу. Історія групи тестувальниць із Чернівців

Анастасія (праворуч) та Аня (ліворуч)

Анастасія

Навчається на магістратурі спеціальності «менеджмент митної справи» та є офіцеркою запасу. Деякий час бачила себе у цій справі, але після практики зрозуміла, що на митниці все не так, як собі уявляла. Та дівчина не розчарувалася і почала шукати те, що буде до душі.

Анастасія називає себе «жертвою реклами», бо побачила оголошення про курси QC та одразу вирішила спробувати. Тоді вона ще зовсім нічого не знала про тестування, але з перших занять зрозуміла, що потрапила, куди потрібно. Трохи згодом натрапила на сторінку SoftServe в Instagram, і, каже, просто закохалася у слоган «For your future». Тому і вирішила піти на курси.

Аня

Здобула освіту за напрямком «хімія», та у декретній відпустці чоловік мотивував її спробувати сили в ІТ. Найбільший стереотип про тестування, на думку Ані – це те, що тестувати легко. Вона пробувала і програмувати, але коли почала займатися тестуванням, то переконалася, що це не менш складно, але і не менш цікаво разом з тим.

Євгенія

Отримала освіту в сфері туризму і деякий час працювала у туристичній компанії. Але завжди відчувала потяг до світу технологій, тож перейшла на роботу в сервісний центр, де швидко досягла керівної позиції. Та коли зрозуміла, що віддала роботі все, що могла, пішла без жалю. Першим кроком до змін стала підготовка до курсів.

Офіцерка запасу, психологиня, власниця бізнесу. Історія групи тестувальниць із Чернівців

Євгенія зауважила, що в ІТ потрапила у дуже зручне для себе середовище: «Коли раніше працювала в чоловічому колективі, то колеги та клієнти думали, що я «дівчинка», яка не може знайти спільну мову із технікою. А ось в ІТ до моєї думки прислуховуються незалежно від статі».

Наталя

За освітою програмістка, але одразу після навчання стала мамою та випала зі сфери ІТ. Деякий час працювала аналітикинею, набула впевненості та вирішила повернутися до свого покликання.

«Коли обирала напрямок, то вирішила, що за темпераментом мені більше підходить тестування. Я трохи непосидюча та дещо балакуча, а для QC ці риси підходять, адже треба постійно комунікувати з клієнтами та розробниками».

Наталя найбільше боялася API-тестування та вважала його «космосом» і, звичайно ж, отримала цю тему на демо. 

Зараз Наталя захопилася IоT, про розробку якого вона почула на одному з мітапів. Особливо її приваблює використання штучного інтелекту для оптимізації бізнесу.

Тетяна

Ще зі школи цікавилася математикою та інформатикою, але не мала можливості отримати освіту в цій сфері. Вона працювала бухгалтеркою, згодом перейшла в туризм. Під час роботи в туристичному агенстві підтримувала сайт, що дозволило зрозуміти, що «кодити» їй не до вподоби.

«Почала самостійно вивчати тестування, але після чергових онлайн-курсів розчарувалася та вирішила, що це не для мене. Але таки вирішила дати тестуванню «останній шанс» та прийшла на курси в ІТ Academy. На одному з перших занять, коли експерт групи розказувала, чим саме вона займається на проекті, я зрозуміла: це – те, що треба», – пригадує Тетяна.

Офіцерка запасу, психологиня, власниця бізнесу. Історія групи тестувальниць із Чернівців

Таня (ліворуч) та Людмила (праворуч)

Таня

Має власний бізнес у торгівлі. Вона раптово побачила, що бізнес працює і без неї, тож вирішила виділити час для самореалізації: 

«Обрала для себе напрям QC, адже ми стикаємося з тестуванням щодня: як у світі ІТ, так і в побуті. А я – та сама перфекціоністка, яка хоче виправити всі помилки та довести все до ідеалу».

Людмила

За освітою – психологиня. Зі сферою ІТ її познайомив чоловік, що працює програмістом. Люді подобається шукати та, що найголовніше, знаходити помилки і вона розуміє мову комп’ютерної техніки, тому і вирішила піти навчатися ІТ. 

Каже, що самоосвіти в тестуванні та роботи за інструкціями їй недостатньо: хочеться отримати фідбек та працювати над помилками.  Найскладнішим для Люди виявилося вивчення англійської: коли дівчина тільки вирішила змінити професію, вона мала рівень «я знаю тільки алфавіт».

«Багато жінок стають QC через через те, що їм простіше знаходити недоліки та глибоко досліджувати деталі. Програмісти роблять задачу від початку до кінця, мало звертаючи увагу на дрібниці. Як і кожен працівник будь-якої сфери, виконуючи завдання, програміст вважає, що робить його правильно. Тому хлопці-програмісти та дівчата-тестувальниці часто врівноважують одне одного», – вважає Людмила і додає, QC повинен мати гарні soft skills, щоб «з ніжністю та обережністю» вказати програмісту на можливі недоліки.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все