Олексій Зарічук, історія успіху в ІТ

  • 15 июля, 04:51
  • 4406
  • 0

Автор: Наталія Мовчан
Олексій Зарічук  - це герой нашого наступного інтерв'ю, він став лідером у компанії SponsorUnited (найбільша в США спортивна та розважальна аналітична платформа, яка у 2022 році отримала 35 млн $ інвестицій).

— Олексію, ти закінчив профільний ВНЗ у місті Одеса і завжди працював у ІТ. Звідки твоє захоплення інформаційними технологіями?

У 14 років мені придбали перший персональний комп'ютер. Я його 2 роки випрошував. Мене рік не могли від нього відірвати. Думаю, з того моменту я вже визначився, ким буду. У 16 років я сам розклеював оголошення та ходив до сусідів встановлювати операційну систему Windows 98, а також обслуговувати периферійну техніку. Вступивши до політеху на факультет комп'ютерних систем і мереж, я став старостою групи, потім головою профспілкового бюро факультету, допомагав студентам в організації навчального процесу та дозвілля.

— Коли та як ти прийшов на роботу у сферу інформаційних технологій?

Вже на 3 курсі я серйозно захопився сферою розробки програмного забезпечення для автоматизації бізнес-процесів у компаніях малого та середнього бізнесу. Закінчивши річний тренінг із програмування з відзнакою, після презентації свого випускного проекту отримав пропозицію одразу від двох найбільших компаній у сфері автоматизації обліку в Україні  - “1С БіТ” та “Аббіс”.

— Розкажи про свої важливі проекти в Україні?

В Україні я мав стрімке кар'єрне зростання. У компанії “1С БіТ” за півроку стажування я отримав свій перший проект. Це була мережа роздрібних магазинів і була потрібна автоматизація обліку та підключення торговельного обладнання. Основний нюанс полягав у тому, що платформа на той момент оновилася і ні в кого в компанії не було компетенцій, щоб мені допомогти, доводилося самому розбиратися на ходу. До призначених дедлайнів я вже буквально ночував у них на складі, але до запуску магазинів все встиг підготувати та впровадити.

 У результаті за 2 місяці автоматизував 3 торгові точки і склад і об'єднав все в єдину облікову систему з безліччю підключеного до неї торгового обладнання. Відразу за цим проектом був не менш яскравий проект автоматизації 3 аптек. Яскравість полягала в тому, що завдання стояло це за 2 дні. Ми могли відмовитися, але я вирішив взятися і в результаті 35 годин безперервної роботи дало свій результат - до відкриття все було готове і персонал навчений. Відразу після цього мені запропонували посаду керівника проектної команди з впровадження торговельного обладнання, через 11 місяців – підвищили до керівника всього відділу розробки та проектних рішень компанії. Я був на 5 курсі.

За мої 15 років кар'єри брав участь у різних проектах на різних етапах, починаючи з нуля та підтримуючи існуючі системи. Сфери технологій: E-commerce, SaaS, системи автоматизації та інтеграції. Ось деякі яскраві:

Було розроблено галузеве рішення (програмне забезпечення) з нуля для автоматизації E-commerce бізнесу. Я керував проектною командою і був відповідальний за продукт з ідеї, функціональних вимог, тестування та промислової експлуатації. Розробка велася близько трьох років. Аналогів продукту на той момент 2013 року не було на ринку СНД. Після випуску продукт отримав приголомшливий успіх.

Продажі велися в Україні, Росії, Казахстані та ін. Було продано та впроваджено понад 150 екземплярів. Наступний цікавий проект, також розроблений з нуля, був зовсім в іншій сфері – інтернет торгівлі та хмарні рішення. За 6 років був розроблений унікальний продукт – найбільший у Європі маркетлейс та SaaS платформа з продажу запчастин для побутової техніки. Було зібрано понад 1.7 млн. запчастин, 1.2 млн. техніки, тисячі брендів. Вся ця BigData була структурована та подана у зручному інтерфейсі.

Я керував 3 командами, дві з яких розробники та одна бізнес-аналітики. Я будував проект з нуля і звітував лише інвесторам – свого роду було зелене світло на все в рамках бюджету. У цьому проекті я брав участь у кожному етапі життєвого циклу продукту, починаючи з узгодження дизайну, збору аналітики ринку та конкурентів, фінансового менеджменту та закінчуючи складними архітектурними рішеннями, які приймалися мною спільно з групою старших розробників проекту. У результаті протягом 3 років проект отримав трафік понад 500 000 відвідувачів на місяць, приголомшливий результат.

Вважаю, що мій секрет успіху був у тому, що я завжди ставив перед собою недосяжні цілі та мав хороших наставників (усім дуже вдячний) і завжди йшов до кінця незважаючи ні на що.

— Яким чином ти опинився в США?

Я поїхав у відпустку 21.02.2022 року на чудовий острів Балі. І так і не повернувся із нього. Почалась війна. Вибір стояв або повертатися додому та захищати країну, або будувати майбутнє інакше. Моїй дочці було 2 роки на той момент. Я вирішив не їхати. Скидання було дуже жорстким. Спочатку приїжджаючи в країну, ти тут ніхто, без історії, досягнень на місцевому ринку, освіти і так далі. Можна було починати з нуля – піти програмістом та будувати кар'єру звідти. Але я вирішив відразу - ставитиму собі неможливі цілі і досягну їх. Це виявилося складніше ніж я чекав.

— Як ти прийшов до такої великої компанії SponsorUnited?

Завдяки щоденній підготовці протягом 9 місяців (навіть у вихідні), 2500 поданих заявок, 300 телефонних розмов з рекрутерами, 35 перших раундів, 15 передостанніх раундів, 35 пробних співбесід та підготовка з 10 різними тренерами (колишніми співробітниками Google). отримав пропозицію від компанії SponsorUnited на посаду Sr. Software Engineering Manager.

— Зараз які твої обов'язки у компанії SponsorUnited, якими проектами займаєшся?

Поточні внутрішні проекти, які я курирую в компанії (переважно область нова для мене - дослідження у сфері машинного навчання та штучного інтелекту, тут це зараз тренд):

Ми впроваджуємо хмарне рішення Google Vertex AI (Vision AI) для розробки програми розпізнавання та вилучення логотипів з масивних вхідних даних зображень.

Створення програм для транскібування спортивних новин та трансляцій (аудіопотік), а також автоматизація заповнення нашої бази даних активами та збирання наборів даних для машин машинного навчання поїздів з використанням AWS Transcribe, AWS Amazon Bedrock тощо.

Ми використовуємо додаток для розробки попередньо навченої моделі OpenAI DaVinci для отримання комерційного контексту з текстових великих даних, щоб прискорити заповнення нашої бази даних з попередньою модерацією людиною.

Також залишаюся на посаді радника з технологічних питань у попередній компанії, дуже вже люблю цей проект, бо будував його з нуля.

- Розкажи свої плани на майбутнє.

За перший місяць роботи в поточній компанії я встиг пройти 3 курси за поточним технологічним стеком, який компанія використовує, методикою розробки програмного забезпечення, які прийняті в Америці. Тут все дуже відрізняється і рівень, і вимоги, і технології. Доводиться багато вчитися.

Зараз у мене у списку ще 4 курси пройти, попрацювати над рівнем англійської (хоч він у мене і розмовний, але для подальшого кар'єрного зростання відчуваю недостатній). Мені дуже подобається компанія, в яку я потрапив, вважаю мені пощастило і з людьми, і з ставленням, і з можливостями. Сподіваюся продовжувати кар'єрне зростання у цій компанії. Знову є велика наступна мета (на рівні недосяжної) і тим вона мене й манить. Не люблю говорити до того, як доб'юся. To be continue…


Теги: кар'єра
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все