Піонерка кодингу та AI-єдиноріг — хто зробив Україну частиною глобальної IT-цивілізації

  • 20 ноября, 07:04
  • 5232
  • 0

У 1951 році у Феофанії створили перший у Європі цифровий комп’ютер, а вже у 1964 наші інженери розробили прототип інтернету. У той час американці тільки створювали ARPANET. 

Про ці та інші досягнення вітчизняної технологічної галузі йдеться у книзі «Awesome Digital Ukraine». Це перший англомовний путівник IT-сферою України, який випустило видавництво «Основи». Представимо три розділи з нього — про піонерку кодингу Катерину Ющенко, українських розробників першої споживчої електроніки та найгучніші компанії з українським корінням.

Піонерка кодингу та AI-єдиноріг — хто зробив Україну частиною глобальної IT-цивілізації

Катерина Ющенко — авторка однієї з перших у світі мов програмування високого рівня

Катерина Ющенко народилася у Чигирині в 1919 році. Вона вступила до Київського державного університету. Згодом під час сталінських репресій її батька визнали «українським націоналістом» та «ворогом народу». Обох батьків заарештували, а дівчину вигнали з вишу.

Згодом Катерина закінчила Узбецький державний університет у Самарканді й у 1943 році стала вчителькою математики та фізики у початковій школі Ташкента. Після визволення України вона викладала математику та фізику у Стрию, але насправді прагнула займатися науковими дослідженнями.

Після візиту до відділення Інституту математики Української академії наук у Львові Ющенко відразу запросили до групи, яка працювала над теорією ймовірностей. У 1951 році цю дослідницьку групу разом з усім українським Інститутом математики перевели зі Львова до Києва. Це стало щасливим випадком, адже у 1952 році Ющенко направили допомогти Сергію Лебедєву у розробці комп’ютера під назвою MESM.

Хоч MESM і розглядали як прототип, він набув надзвичайної популярності серед команд, що займались складними обчислювальними проблемами. Проте перекладати специфікацію для кожного випадку в код для MESM виявилось надто трудомісткою задачею. Тому Катерина Ющенко створила мову високого рівня для прискорення програмування.

У 1955 році Катерина закінчила розробку своєї «Адресної мови програмування». Вона передувала таким відомим мовам, як FORTRAN (1958), COBOL (1959) та ALGOL (1960). Її використовували в усіх радянських комп’ютерах першого покоління, зокрема MESM, BESM та «Дніпро» протягом наступних 20 років.

Як в Україні створили першу споживчу електроніку

Київське конструкторське бюро з мікроелектроніки КБ-3 створили в 1963 році. Група інженерів на чолі зі Станіславом Моральовим вивчила закордонні моделі мікроелектронних пристроїв та розробила гібридну інтегральну схему, виготовлену з використанням танталу. У 1968 році розпочали її серійне виробництво.

Ця передова технологія підвищила продуктивність гібридних інтегральних систем у 5-10 разів. На той час її освоїли лише три компанії у світі та лабораторії IBM.

Піонерка кодингу та AI-єдиноріг — хто зробив Україну частиною глобальної IT-цивілізації

В 1966 році на базі КБ-3 створили науково-дослідний інститут «Мікроприлад», який розробляв транзисторні інтегральні схеми. У 1970 році він виготовив перший в Європі мікрокалькулятор, побудований на основі чотирьох великих ІС з інтеграцією до 500 транзисторів на чіп.

Того ж року була створена науково-виробнича група «Кристал», до складу якої входили НДІ «Мікроприлад», Київський завод напівпровідникових приладів та дослідний завод «Мікроприладу». До 1974 року «Кристал» випустив 200 000 великих інтегральних мікросхем, 100 000 калькуляторів та 200 000 клавіатур.

Всесвітньо відомі українські продукти та стартапи

Petcube — світовий лідер у галузі веб-камер та програмного забезпечення для домашніх тварин. Він створює найбільш продавані інтерактивні камери, які дозволяють господарям віддалено слідкувати за своїми вихованцями, годувати їх або гратись «лазером» за допомогою смартфона.

Grammarly — це асистент на базі штучного інтелекту, який полегшує комунікацію англійською мовою. Щодня ним користуються понад 20 млн людей. Компанію заснували українці Макс Литвин, Олексій Шевченко та Дмитро Лідер. Зараз у Grammarly працює понад 200 людей. У компанії чотири офіси — в Києві, Сан-Франциско, Нью-Йорку та Ванкувері.

Depositphotos — це міжнародна платформа для фотографій. Вона об’єднує 90 000 креаторів та клієнтів зі 192 країн світу. Depositphotos був створений у 2009 році та є одним з найбільших фотобанків, який пропонує 125 млн фотографій, відео та векторів на будь-яку тему.

Allset — український стартап з офісами в Києві та Лос-Анджелесі. Це маркетплейс, який дозволяє заздалегідь замовити їжу в ресторані та внести передоплату, щоб страву приготували швидше. Allset доступний у понад 2500 ресторанів в 11 великих містах США, зокрема Нью-Йорку, Лос-Анджелесі, Сан-Франциско, Чикаго та Х’юстоні.

Live Animations — компанія Андрія Тимошенка з розширеної реальності (AR), розробками якої зацікавився Disney. AR-додатки Live Animations отримують в магазинах додатків оцінку 4,5 (зазвичай цей показник становить 3,6).

Джерело: vctr.media


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все