Про ноутбук Asus. Частина 2: сервіс, огляд, тести та відповідь коментаторам

  • 17 августа, 08:42
  • 4094
  • 0

Хто ж знав, що невідомий для 99% людей в Інтернеті, змусить полетіти фанатів Asus, мінімум, у стратосферу Землі. Чи це боти (бо 90% людей не бачив на сайті), або звідки стільки переглядів за 2 дні??? І ось сама цікава новина (для мене і для всіх інших також) буде вкінці допису 😉 

Частина перша — відповідь коментаторам

Даруйте, якщо у дописі буде багато помилок чи різний «настрій» тексту. Гріх не обливати поганою субстанцією хейтерів, особливо, коли якісь нехороші люди спробували образити мене в першій частині — “ображалка” ще не виросла. 

Хто не зміг прочитати деякі мої коментарі в першій частині (дійсно забагато читати чи шукати) – НІХТО НЕ ПЛАТИВ МЕНІ! Я НІЧОГО НЕ ОТРИМАЮ З УСІХ МОЇХ ДОПОВІДЕЙ. Єдині кошти, що замішані — це мої гроші на купівлю. Я ділюся своїми думками/оглядами з суспільством на добровільних “началах”.

Мої останні 2 дописи взагалі виходили з тижневою(!) затримкою. <sarcasm>Бо в коментарях вже писали, що фірма на букву L нібито заплатила мені 😀</sarcasm>

Також я нарешті зрозумів, що люди погано читають скриншоти чи текст курсивом під ними. Що ж, прийдеться пояснити за частину про Гарантію. Я спробую натякнути лише 1 питанням: Ви справді ВІРИТЕ, що БАГАТОМІЛЬЙОННА компанія не може зробити скрипт в 5-10 рядків, який: створює файл, в нього записується дата та серійний номер ноутбука, відправляється через Інтернет на сервер??? І абсолютно спокійно маю право сумніватися, що після 24.08.2024 моя гарантія може завершитися. Я перевірив, що навіть після ремонту(!!!), де сервіс сканує чек та документи, бере мої персональні дані та Email, вона так і не змінилася на сайті!

Якщо ж хтось задається цілком логічним питанням «А як Asus дізнатися, коли саме активували ноутбук?», то і рішення ВЖЕ Є. Називається воно Windows Update (Оновлення Windows). Так-так, те саме, яке ставить Вам драйвера та оновлення. Бо як ще пояснити, що в мене тепер 8 процесів запущено від Asus, хоча я самостійно не встановлював їх: 

Давайте на чистоту. Я думав, що люди спокійно знайдуть головну ідею: «У нього зламалася річ — більше не купує речі цієї марки». Життя все-таки досить коротке, і хочеться користуватися гарними та НАДІЙНИМИ речами (цей ноутбук вже був 6 І чиє це число? 😉 на моєму рахунку). І все! Дійсно, були адекватні люди (і я їм Дякую), коментарі яких можна схарактеризувати 1 фразою: «Не пощастило, з ким не буває».

Щиро Бажаю, щоб УСІМ не довелося зустрітися з Браком!!! І не важливо, в чому САМЕ!

Ну все, далі піде запланований текст, «по ділу». 

Частина друга — сервіс

Трохи продовження, кому все ж таки цікаве закінчення моїх пригод з Asus (перша частина). Я думав додати лише коментар до попереднього допису, але матеріалу вистачить на новий.

Плюс маленький огляд особливостей ноутбука. 

Ну що ж, продовжуємо. Через 2 дні мій ноутбук відремонтували та я зміг його забрати. Ремонт тримав 2 дні: в понеділок близько 15:00 віддав, у середу 12:00 його вже можна було забирати, що я і зробив через кілька годин. Це швидко? Так, дуже швидко. Особисто я думав, що буде десь тиждень. Добре, що запчастини вже були на складі. 

Оцінка сервісу ERC – 4,5 / 5. Ноутбук без подряпин, навіть плівку з БЖ не зняли. Хіба що, трохи коробку всередині пошкодили, але зрозуміти можна — намагалися дістати БЖ в тому псевдо-орігамі 🙂 Чому знизив бал? На сайті було написано, що можна забирати, але SMS не було. Не зрозумівши цього, я подзвонив в ERC і, якщо коротко, SMS приходить вже коли відремонтована річ лежить на ресепшені (де і залишаєте річ), а не на складі (про який каже сайт). Що вийшло в моїй ситуації — після того, як я прийшов, ноут принесли зі складу на ресепшн (почекав 5-10 хв). 


Фото результатів з сервісу. Це щоб не думали, що я вигадав цю історію. Інженеру-ремонтувальнику випишіть премію 😉

Саме цікаве в цьому звіті: що ж зламалося? Bingo! Це Материнська плата!!!

Точніше не так. Могло зламатися щось конкретне на материнській платі: процесор, ОЗУ, чипсет чи купа іншого. Однак, у сервісу була ціла плата від Asus. Виходить ремонт був такий: діагностика — дістати плату — поставити нову — повернути радіатор на місце (термопаста замінена). Скільки б коштував ремонт без гарантії? То десь під 15 тис. грн (чисто з голови; половина вартості), вважай заміна самої дорогої частини ноутбука. 

1

В коробку поклали цей папірець…. Чесно, виглядає як ЗНУЩАННЯ наді мною. Я віддав кошти за ноутбук, а тепер просять дати ЩЕ ГРОШЕЙ за НАСТУПНИЙ МОЖЛИВИЙ БРАК з НОВОЮ ЗАМІНЕНОЮ МАТЕРИНКОЮ. І ще через 3 дні такого листа на email вислали з 15% знижкою… 

Ну все, далі вже буде не так спалахувати в моїй пʼятій точці (ще трішки буде). Тому залишилось завершити 2 питання:

  1. Стоп. В сервісі замінили термопасту, а чи став краще відвід тепла порівняно із тільки купленим екземпляром? Ноутбуком стали користуватися через пів року після створення на заводі, термопаста могла з часом стати гірше чи просто бути неякісною; Чи ще є баг показу швидкості кулеру/вентилятора?
  2. Розповісти про особливості ноутбука. 

Про охолодження. В моєму ноуті з AMD, чи навіть з Intel, використовується проста система охолодження: 1 мідна теплова трубка + вентилятор/кулер. Чи вистачає цього для 25W AMD? Так. Хоча без дійсно дивних моментів не обійшлося. 

На нові ARM можете не дивитись. Коли кажуть про енергоефективність, а охолодження має у 2 рази більше трубок/кулерів (+ охолодження ОЗУ), ніж у моделей Intel/AMD. Я відволікся…

Коли я купував ноутбук, щоб дізнатися, чи працює він, чи ні, можна зайти в БІОС. І що дивно — показувало 95 градусів та кулер шумів на всю потужність. З AMD я справ не мав, тому може після встановлення Windows, BIOS може відпустить (ні). Вже з новою материнкою бачу оновлений BIOS, але процесор все ще гріється наче не в собі, кулери на повну. Навіть стрес-тести проводити не треба — вмикаєте БІОС (через F2) і вперед гріти студентську кімнату. Чому? У Asus запитайте 🙂 

Ось фото, хто не вірить з новою материнкою (з останньою версією BIOS). 2800-3200 RPM явно показують, що щось не так. А ми ще у Windows не зайшли (там ситуація значно краща).

З новою материнкою я ще помітив одну річ: я перестав чути кулер при роботі. Раніше я їх чув значно краще. І тут 2 варіанти: або я за пів року почав гірше чути або процесор став краще охолоджуватися. І як ви могли прочитати висновок з сервісу, то замінили не тільки материнку, а ще й термопасту. Тому я пішов лізти у HWInfo за показниками температур і Оооо, ДИВО: з 64-66 на старій до 54-56 на новій, тобто -10 градусів в простої. НУ НІЧОГО СОБІ! Але потрібно було йти спати…

На наступний день я запустив Furmark. Скільки градусів я вже не памʼятав, але зараз 70 градусів. Гарний чи це результат? З такою системою охолодження явно нормальний результат.  Після цього я залишив ноут і сіли дивитися Інтернет. Через 2-3 год я зайняв його і знову перевіряю HWInfo – 44-46 градусів :O Як колись на моєму i7 8700K.

Але мене цікавив інший тест – Aida64. Його результат у мене зберігся (дякую ERC що не стерли SSD 😉 ). Порівнюючи ми бачимо 2 речі:

  1. Кулер почав працювати по іншому. Раніше, температура вмикання вентилятора «на повну» починалася майже відразу (80-85) після подачі навантаження. Тепер може доходити до 100 градусів. Чи це краще? Ні. 
  2. Замість 79, стало 70 градусів. Тобто покращення на майже 13%. 

1

Покращення є, і воно помітно (вуху точно приємніше). Але мене цікавив ще 1 баг — неправильний показ швидкості кулера в Aida64/HWInfo. Він залишився і його не виправили. На скріншоті вище видно, що при «простою» показує трохи більше 1000 обертів/хв (RPM). Але після початку тесту відбувається падіння RPM. По звуку, вентилятор при цьому працює на максимум. У HWInfo вентиляторів взагалі немає. За те в BIOS їх видно.

1

Статистика Aida64: вентилятор явно зібрався охолоджувати Сонце з мему поряд 😀

Про дисплей. 4К OLED – це його основна killer-особливість. Але з нею є 2 очевидні проблеми: 4K не потрібно на 16” дисплеї (хоча зображення дійсно чіткіше); OLED можливо вигорає, але при користуванні по 2-3 год на день явно не повинно сильно проявлятися. 

З неочевидного аж 3: з увімкненим 4К батарея буде тримати трохи менше; екран глянцевий, що відразу каже про відбитки на екрані, відблискування та неможливість роботи проти сонця/світла; OLED не всім підійде для тендітних очей, тому краще IPS; при 100% яскравості (заявлено 400-550 ніт) можуть почати сльозитися очі (Я серйозно!), тому ставте 50-60%.

В одному з коментарів першої частини було написано, що раніше OLED матриці були так собі якості. І що, білий текст на чорному фоні мав рожеві ореоли. Особисто я не користуюсь чорною темою ні в телефоні, ні в компʼютерах. Тому стало цікаво і доведеться перевірити. 

І що я вам скажу? Я збрешу, якщо скажу що ореолу букв немає. Ореол таки є. Але екран у нього 4К (3840×2400; 125% збільшення масштабування інтерфейсу), пікселі на 16 дюймах ДУЖЕ дрібні. Будемо вважати, що проблема вирішена простим збільшенням роздільної здатності. 

Але що помітив, коли намагався сфотографувати текст — ШІМ є. Тому бережіть ваші чутливі очі, купуйте добротний ІРS-монітор до ноутбуків з таким дисплеєм. Або взагалі їх не купуйте 🙂 

Для тих, хто працює через RDP чи VNC з підключенням до старих систем (Windows XP чи плюс мінус тих років) – ноутбук НЕ КУПЛЯТИ! Будете або купувати додатковий монітор або сидіти на 16” на FullHD (1920х1200) з на 250% збільшеним масштабуванням 🙂

Про процесор. AMD R5-7530u мені сподобався: охолодження (1 теплова трубка + кулер) підходить на його максимальні 25W. В ігри на ньому грати не збирались, а для офісу/браузеру вистачає з головою. А якщо дивитися тести на YouTube, то вбудована відеокарта явно краща за мою попередню Nvidia GTX 960. Результати стрес-тестів вище, бенчмарки робити лінь.

Про ОЗУ. В цьому ноутбуці (як і більшості інших цієї цінової категорії до 30 тис. грн) стоїть 2 різновиди ОЗУ: розпаяна та звичайна ноутбучна планка ОЗУ. Максимальний об’єм ОЗУ, який заявляє виробник – 16 ГБ. Чи можна спробувати замінити рідну планку 8 ГБ на 16 ГБ? Спробувати звісно можна, але гарантувати роботу ніхто не буде. Тим більше невідомо, як поводитиметься розпаяна ОЗУ та материнська плата з новою пам’яттю.

Але мене цікавило дещо інше, а що за ОЗУ “лежить” на материнці? А невідомо: Aida64 та HWInfo бачать лише звичайну планку Samsung на 8 ГБ. А де ще 8 ГБ? Загадка.

Про батарею. Батарея (3 cell 63WH написано на коробці) тримає 6 год при перегляді сайтів, YouTube, по WiFi, під’єднані Bluetooth навушники, клавіатура з підсвіткою та мишка, 60% яскравість дисплея. Заряджається за 2 год рідним БЖ на 65W.

За майже 5 місяців користування та, згідно з даними HWInfo, за 34 цикли (скоро буде 1 рік з дати виготовлення) зарядки батарея втратила 3,71% заряду. У мене на Груші М1 за 70 циклів протягом 3 років (чи 1082 дні з дати виготовлення батареї (23.08.2021)) втратилося 2-3%. Висновок: якість батареї могла бути й краще.

Якщо все ж таки бути більш-менш конструктивним (виключити елемент браку), то оцінка ноутбука 3,5/5. За що зняв бали? З новою материнською платою та новою термопастою стало КРАЩЕ, ніж з заводу; Розпаяна невидима ОЗУ (мінус ремонтопридатність); Дисплей 4K OLED далеко не для всіх підійде з різноманітних причин. Якщо потрібні ще якісь тести, то пишіть. Відповім в коментарях.

Все ж таки, він мені сподобався, хоча і без ПРОБЛЕМ не обійшлося. Але мені і Acolyte норм, тому думайте і вирішуйте самі ;))))

Згідно з папірцем в комплекті, термін служби ноутбука дорівнює 2 роки з дати Виробництва (не купівлі). Це пояснює його… недовговічність. 2 роки дійсно занадто мало.


Похожие материалы

0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все