Регулювання буде головною подією ІТ-індустрії в 2020 роках: конспект з прогнозу аналітика Бенедикта Еванса

  • 4 февраля, 14:54
  • 4112
  • 0

Аналітик і партнер фонду Andreessen Horowitz розповів про майбутнє технологій на форумі в Давосі.

Протягом останніх 50 років кожен новий тренд в індустрії технологій проходить по кривій сприйняття суспільством.

Крива починається недовірою і стадією «дурниця», потім росте «захоплення», а в момент дорослішання і становлення технологічний тренд переходить в період «нудьги».

Після цього починається зміна поколінь - зазвичай раз в 15 років, вважає Еванс. Від мейнфреймів до ПК, від ПК до інтернету, від інтернету до смартфона. Зараз в тренді знаходяться смартфони, і одне з головних питань на 2020-ті - яка велика ідея прийде їм на заміну.

Майже всі дорослі люди на Землі об'єднані: всього на планеті 5,5 млрд дорослих - у 5 млрд є телефони, з яких 4 млрд смартфонів.

Чи можна збільшити масштаби і створити ринок ще більше?

І чи буде це нова ідея або переосмислення старої? Наприклад, смартфони повинні були стати аксесуаром для ПК, але зараз ПК - аксесуар смартфона.

Зараз відбувається багато нових технологічних досягнень і трендів, які можна розділити на кілька типів:

  1. Передові технології: квантові обчислення, розвиток акумуляторів, нейроінтерфейси, оптика для доповненої реальності.
  2. Важливі, але вузькі напрямки: дрони, інтернет речей, роботи, кіберспорт, 3D-друк, віртуальна реальність.
  3. Структурні технологічні шари: машинне навчання, криптовалюта, мобільні мережі, хмари.
  4. Нова технологічна платформа: можливо, AR-окуляри і AR-реальність.

«Але що з цього може надати величезний вплив на суспільство в ще більшому обсязі, ніж смартфони?» - запитує Еванс.

На думку аналітика, наступною «великий річчю» в ІТ-індустрії 2020-х років стане регулювання технологічної галузі. Технології об'єднали людей і стали важливою частиною світу. Тепер настала пора їх обмежити, як це було при появі поїздів, літаків, машин і інших технологій, що змінюють життя суспільства.

Як може відбуватися регулювання технологічного ринку і з якими проблемами воно зіткнеться

Розвиток технологій призвів до того, що більшість найбільших за капіталізацією компаній світу - технологічні.

У суспільстві ростуть нові технофобії, пов'язані із діями ІТ-компаній: помилкові новини, розпізнавання осіб, втрата приватності, вплив соцмереж на політику і так далі.

Але при цьому немає чіткого розуміння, як все виправити - це залежить від регуляторів і того, за якими характеристиками вони оцінюють компанії.

Наприклад, Apple легко можна назвати монополістом мобільного ринку і почати її дробити по антимонопольному законодавству, якщо поглянути на ринок iOS-додатків, так як компанія володіє єдиним магазином на платформі. Але при цьому частка Apple на всьому мобільному ринку насправді досить невелика.

Аналогічно з виробництвом Amazon товарів під власним брендом: ринок рітейлу називає це проблемою, яка потребує регулювання, але на тлі роздрібних продажів бренд Amazon незначний:

Просто використовувати антимонопольне законодавство і розділити компанії неправильно - для кожної проблеми повинно бути своє рішення.

Наприклад, якщо ІТ-компанія завдала шкоди іншим учасникам ринку або суспільству, її можна роздрібнити або оштрафувати. Але при цьому корпорації не можна звинуватити в тому, що технології можуть потрапити в руки злочинцям.

Поділ компанії на кілька дрібних може вплинути на ринок не так, як хотіли регулятори і суспільство. Наприклад, якщо YouTube стане окремою компанією, це може змінити рекламний ринок і посилити на ньому конкуренцію. Але це не допоможе стартапам і компаніям створити конкурентоспроможну відеоплатформу.

Тому регулювання технологічних компаній має бути таким же, як в будь-якій іншій сфері - зі специфічними правилами, визначеними для конкретної індустрії.

Наприклад, уряди не регулюють банки в загальному вигляді, а розробляють закони для різних видів банківської діяльності: кредитні карти, інсайдерська торгівля, споживчі вклади і так далі.

При цьому США більше не займає лідируючі позиції по впливу на ІТ-індустрію, а значить, не може одноосібно регулювати дії компаній. Наприклад, користувачів смартфонів в Китаї і Індії в п'ять разів більше, ніж в Америці.

Мобільний трафік в цих країнах перевищує всі інші країни разом узяті.

При цьому число користувачів сервісів американських компаній по всьому світу значно більше, ніж в США.

А значить, регулювання технологічної індустрії має проходити на світовому рівні. Це проблема: є як мінімум три конкуруючі юрисдикції з різною політикою та культурами: США, Євросоюз і Китай.

І в майбутньому країни будуть вимагати дотримуватися своїх законів не тільки всередині держави, а й за її межами, через що можуть виникати конфлікти інтересів.

Наприклад, якщо компанії не погодяться з умовами регуляторів на території конкретної країни, їх сервіси можуть заблокувати.

Тому одним з найбільш очевидних способів регулювання Еванс називає регресивний податок - фіксовані витрати, які будуть впливати на учасників ІТ-ринку рівно настільки, наскільки великий вплив вони надають на всю галузь.

Великі компанії будуть платити більше, ніж стартапи, що стримає їх ріст і дозволить невеликим компаніям посилити конкуренцію.

Кожна нова технологічна революція міняє світ, а потім контролюється і обмежується специфічним чином. Регулювання технологій стане складним і повним компромісів процесом, але це відноситься до будь-якого регулювання.

Політикам і законодавцям доведеться зрозуміти, як працювати з ІТ-індустрією, які умови компанії можуть виконати і що вони не в змозі зробити.

Наприклад, заблокувати рекламу тютюну або відкрити банківські API - це прості і однозначні правила, яких будуть дотримуватися. Блокування спаму або запобігання шахрайства передбачає розумні зусилля для виконання. Але заборонити інфляцію або миттєво прибрати весь «поганий» контент стануть просто нездійсненними завданнями.


Теги: IT тренд
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все