Робохроніки АІ: алгоритми як порятунок, квантове навчання і чіп «нюхач»

  • 20 марта, 15:57
  • 4193
  • 0

Поглянемо, що нового в сфері штучного інтелекту

Алгоритми на передовій боротьби з пандемією

Боротьба з коронавірусною пандемією, яка охопила всю планету, - одне з найнагальніших завдань, що стоять не тільки перед вірусологами, але і перед ІТ-сферою. Адже штучний інтелект - один з можливих варіантів пошуку вакцини.

У березні британські фахівці DeepMind виклали у відкритий доступ створені штучним інтелектом «передбачення» про білкові структури, пов'язані з коронавірусом. Дані, які ще належить перевірити в лабораторних умовах, були отримані за допомогою нової системи глибинного навчання.

Робохроніки АІ: алгоритми як порятунок, квантове навчання  і чіп «нюхач»

Як відзначають дослідники, розуміння білкової структури - важливий крок на шляху до перемоги над пандемією. Вчені пропустили етап публікації наукової роботи в профільних виданнях і відразу виклали результати роботи алгоритмів в мережу. Це було зроблено з метою не втрачати час в розпал епідемії.

Отримують свій розвиток і технології розпізнавання осіб, які тепер дозволяють «впізнати» людину, навіть якщо на її обличчя надіта медична маска. Саме таку систему розробили в Китаї, звідки і почалася пандемія.

Як запевняють представники компанії Hanwang Technology, точність їхньої системи становить близько 95%. Нікуди не поділися і вже застосовуються по всьому світу вбудовані в камери функції дистанційного вимірювання температури тіла людини.

Це дозволяє, наприклад, розпізнати потенційного носія вірусу, який опинився в натовпі. З огляду на, що маска не може гарантувати стовідсоткової безпеки інших членів суспільства, ізолювати і направити на лікування рознощиків інфекції стане набагато простіше.

Google представила бібліотеку з відкритим кодом для квантового машинного навчання

Google випустила TensorFlow Quantum, платформу з відкритим кодом, яка дозволяє створювати АІ-моделі для квантових обчислювальних машин.

Платформа, як відзначили в компанії, надає інструменти, які дозволяють ентузіастам з області квантових обчислень і фахівцям по машинному навчанню спільно контролювати й моделювати квантові системи.

У роботі над проектом бібліотеки, крім Google, працювали також Університет Ватерлоо (Канада), компанія X і Volkswagen.

В Intel зробили чіп, здатний розпізнавати запахи

Дослідники з Intel і Корнельського університету розробили нейроморфний чіп для розпізнавання запахів.

Робохроніки АІ: алгоритми як порятунок, квантове навчання  і чіп «нюхач»

Чіп, який отримав назву Loihi, імітує роботу нюху в мозку людини і здатний розпізнати десять запахів, в тому числі ацетон, аміак і метан, причому робити це навіть в умовах присутності інших запахів. Крім того, Loihi «вивчає» кожен запах з першого разу - на відміну від рішень-конкурентів, яким потрібно на це близько 3000 «підходів».

У перспективі технологія може бути використана у виявленні вибухонебезпечних речовин, контролю над обігом наркотиків і т.д. А ще Loihi, якщо «схрестити» його з роботом Spot від Boston Dynamics, повністю замінить собак на пропускних пунктах.

АІ знайшов спосіб раннього визначення типів раку

Вчені з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго застосували АІ в роботі над новим методом розпізнавання типів пухлин.

Фахівці створили бібліотеку слідів нуклеїнових кислот в аналізах онкохворих і за допомогою алгоритмів машинного навчання виявили мікроорганізми, характерні для різних типів пухлин.

Ще успіху в боротьбі з раком домоглися канадські вчені. Фахівці запевняють, що за допомогою АІ вони навчилися зі стовідсотковою точністю визначати 32 типу раку по знімках зразків тканин.

У майбутньому успіх американських вчених дозволить створити новий універсальний метод діагностики раку на ранніх стадіях, ґрунтуючись на аналізі крові. В реальності цієї перспективи не доводиться сумніватися: адже АІ в медицині вже зараз успішно підвищує ефективність колоноскопії і скорочує терміни розробки нових препаратів.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все