Що подивитись на новорічні вихідні, якщо ти дизайнер

  • 6 января, 14:19
  • 5729
  • 0

Що може бути краще, ніж у перші дні січня сидіти у новорічних шкарпетках на дивані і  дивитись кіно. Варто обрати фільм, який буде не лише приємно, але й корисно подивитись. Для дизайнерів, про дизайнерів, заради дизайнерів. Ось цікава добірка.

Про дизайн. Буквально

Happy film, 2017

Are you happy? That is the question.Що подивитись на новорічні вихідні, якщо ти дизайнер

Що робити, якщо раптом вам здалось, що відповідь на запитання “Ти щасливий?” негативна? У цьому фільмі Стефан Загмейстер спробував за вас всі можливі методики, аби знову  відчути себе щасливим. Від медитацій до медикаментозного втручання. Подивіться та оберіть собі якусь із них до душі.

Happy film — дуже красивий мікс художнього та документального кіно із зірковим дизайнером у головній ролі.

Rams, 2018

“Неможливо розбиратись у хорошому дизайні, якщо ти не розбираєшся в людях”.

Фільм про те, як створювати щось не лише красиве, а й функціональне. Про Дітера Рамса, видатного промислового дизайнера, ключового дизайнера в Braun протягом понад 30 років. Про його думки та історію, про людину, яка вміє робити речі “які працюють” і з естетичної, і з практичної точок зору.

Helvetica, 2007

Фільм — справжня ода шрифту-легенді, якому уже 52 роки, і який можна зустріти практично всюди. Творці фільму досліджують, як поширення шрифту впливає на наше життя, а також дають можливість інакше поглянути на тисячі слів, які ми бачимо щодня.

І “Рамс”, і  Helvetica” знав один режисер Гарі Хаствіт (Gary Hustwit). У нього ще є роботи варті уваги — Urbanized та Objectified, наприклад.

The Five Obstructions (П’ять обмежень), 2003

Що подивитись на новорічні вихідні, якщо ти дизайнер

Чи можна створити шедевр, якщо ти обмежений вимогливим і не завжди логічним ТЗ від замовника? Деяким майстрам це вдається, деякі вважають, що такі умови нижчі за них. П’ять обмежень — це історія про стосунки творців, учителя і учня, про свободу творчості, та шкоду, чи навпаки, користь обмежень.

«Абстракція: Мистецтво дизайну» (Abstract: The Art of Design), 2017 — 2019

Широко популярний у дизайнерських кругах серіал від Netflix.

Є принцип, за яким існують усі творчі професії. У двох сезонах серіалу цей принцип розкривається і доводиться. Кожен епізод присвячений одному дизайнеру. Живому і справжньому. Та суть не лише у докладному викладі, як знаходять ідеї і працюють графічні дизайнери, архітектори та художники-постановники. А в тому, наскільки те, що вони створюють, щільно пов’язане з життям, і як на нього впливає.

Design Canada, 2018

Чи потрібен країні бренд? Бренд для власних громадян?

У фільмі Design Canada розповідається про те, як Канада його собі створювала. Показується взаємозв’язок та взаємовплив дизайну та формування національної ідентичності. Як графіка дозволила вибратись Канаді із репутації та самовідчуття колонії та перетворитись у живу, незалежну, мультикультурну країну.

Імз: Архітектор і художник (Eames: The Architect & The Painter), 2011

Що подивитись на новорічні вихідні, якщо ти дизайнер

Функціонально, доступно, і при цьому красиво. Такими принципами керувалися містер і місіс Імз. Їхні меблі з дешевих матеріалів — фанери і пластику — стали популярними у 50-х роках, а тепер перетворилися в американську класику. Але Імзів не можливо вмістити лише в дизайн меблів, їх діяльність значно ширша. Фільм про них та про їх епоху. А оповідач у ньому Джеймс Франко.

Геній дизайну The Genius of Design, 2009

“Історія світу, який створили для нас дизайнери”, — так характеризують цей 5-серійний документальний фільм у BBC.

Ще трошки і ця серія стане класикою. Чисте натхнення для тих, хто вірить, що дизайн — це в першу чергу не зовнішність, а функціональність. І для тих, хто хоче зазирнути у хід думок дизайнерів, які довели, що все геніальне просто. Епізоди в хронологічному порядку розповідають про розвиток промислового дизайну, про винаходи, які змінили сучасне життя. Ніхто не знає, хто придумав металеве вушко для відкривання консервної банки, але всім дуже зручно ним користуватися.

Flatland: The Movie, 2007

Пригодницький гостросюжетний короткий фільм про життя у двомірному світі квадратів та трикутників на площині. За мотивами роману класика-фантаста Едвіна Еббота. Зацікавить дизайнерів, які втямили, що все наше життя — це боротьба за розміщення простих геометричних форм під правильним кутом і у правильному місті.

Також є аналогічний фільм Flatland: The Film, створений за тією ж роботою Еббота. І він є у відкритому доступі на Youtube.

Дух Баугауза (Vom Bauen der Zukunft — 100 Jahre Bauhaus), 2018

Фільм створений як частина мультимедійного проекту до 100-річчя Баухауза. Розповідає про школу, її внесок у сучасну культуру й історію просторового мислення. У картині розгортається дискусія навколо майбутнього розвитку міст та громад, доступного житло, та зроблених помилки, які варто переосягнути, аби уникати їх у майбутньому.

Про дизайн. Аби надихнутися красою

  1. Колір гранату” Параджанов
  2. “Земля” Довженко
  3. My Generation (2017) про 60-ті
  4. Меланхолія
  5. Shirley: Visions of reality
  6. “Космічна Одісея” Кубрик
  7. Play Time

Відродження (Renaissance), 2006

Що подивитись на новорічні вихідні, якщо ти дизайнер

Цей фільм хочеться виділити окремо. Графічний роман, що ожив, в якому кожна окрема сцена викликає захоплення. По-перше, це гостросюжетний детектив (у Парижі 2054 року), по друге – графіка надзвичайна. Незважаючи на те, що Відродження було створене більше 10 років тому, воно все ще виглядає цікаво і навіть футуристично. А ще, дивлячись, можна відстежувати вплив тенденцій та розвиток дизайну.

Джерело: telegraf.design


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все