Що таке монограма і чим вона відрізняється від вензеля, лігатури і екслібриса

  • 7 ноября, 15:01
  • 16912
  • 0

Дизайнери часто отримують питання: «Чим відрізняється монограма від вензеля?» Від лігатури, від екслібриса, тощо. Тому ми вирішили написати невелику лікнеп-статтю.

Що таке монограма

Монограма (що з грецького можна перекласти, як «одна буква») - це графічний знак, який представляє одну або кілька (рідко більше трьох) букв, з'єднаних, переплетених або таких, що стоять поруч одна з одною.

Що таке монограма і чим вона відрізняється від вензеля, лігатури і екслібриса

У переважній більшості літери для складання монограм представляють собою початкові літери імені та прізвища - тобто ініціали власника. Рідше це можуть бути скорочені назви міст або назви компаній.

Що таке вензель

Вензель походить від польського слова «węzeł», що означає вузол.

Вензель - це ускладнений вид монограми. Найчастіше це все теж же переплетення, з'єднання ініціалів власника, але в більш вигадливій формі і з додатковими елементами: коронами, вінками, декоративними розчерками.

Що таке монограма і чим вона відрізняється від вензеля, лігатури і екслібриса

У той час, як прості монограми зазвичай відносяться тільки до однієї особи, вензелі часто бувають складними і належать відразу декільком особам, наприклад, сім'ї.

Таким чином, всупереч розхожій думці, вензель - це не просто красивий завиток, але те

Що таке лігатура

Лігатура - це перш за все домішки неблагородних металів в сплавах благородних для додання останнім твердості. Але це стаття, звичайно, не про це значення цього слова)) А їх у нього ще багато ...

Лігатура - це знак, що утворюється при з'єднанні двох або більше графем (зазвичай букв). Таким чином, монограма може бути лігатурою і навпаки, але це зовсім не обов'язково.

Наприклад, всім добре відомий знак «амперсанд» (&) є лігатурою, утвореної з букв «e» і «t», що змінили свою форму в ході еволюції, але не є монограмою. А з двох монограм нижче лише перша є лігатурою, так як у другій букви хоч і переплітаються, але не з'єднуються.

Що таке монограма і чим вона відрізняється від вензеля, лігатури і екслібриса

Що таке екслібрис

Екслібрис (термін, що прийшов в нашу мову з латині: ex libris - «з книг») - це знак, що засвідчує власника книги. Він може бути представлений у вигляді ярлика, наклейки або проставлятися печаткою на форзаці. Найчастіше, але знову ж таки не завжди, екслібрис є монограмою власника книги.

Що таке монограма і чим вона відрізняється від вензеля, лігатури і екслібриса

І до інших термінів по темі

  1. Герб - це розпізнавальний знак, побудований за правилами геральдики. Герб може включати зображення і монограми.
  2. Підпис - це унікальна власноруч написана комбінація знаків для ідентифікації і аутентифікації її власника. Підпис може бути представлений у вигляді монограми.
  3. Логотип - це основний елемент фірмового стилю, призначений для підвищення впізнаваності та ідентифікації бренду. Логотип може бути представлений у вигляді монограми.
  4. Ініціал - це, по-перше, особливо оформлена перша буква глави, розділу, книги або іншого тексту (те ж саме, що буквиця). А, по-друге, це початкові літери чийогось імені, по батькові та прізвища. Саме з останніх зазвичай і складаються монограми.

Теги: дизайн
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все