Що відбувається в українському IT: з топових компаній за рік пішли майже 11 тис. фахівців

  • 28 февраля, 07:49
  • 4104
  • 0

Основна причина скорочення кількості фахівців у вітчизняному IT-секторі – це легалізація релокованих спеціалістів, яка триває за межами України, та звільнення тих, хто певний час перебуває на бенчі. Переважно це співробітники аутсорсингових компаній, які не залучені у комерційних проєктах, але отримують зарплату і зберігають соціальний пакет. Простими словами, ті, хто вимушено опинився на своєрідній лаві запасних, зрештою йде.

Згідно з даними дослідження DOU, упродовж останніх пів року топові 50 компаній, що входять до рейтингу видання, втратили 4,6 тис. працівників. Втім, темпи відпливу уповільнились, а в продуктових компаніях спостерігається зростання. Збільшилась і кількість найманих співробітників у другому півріччі 2023 року.

До п’ятірки лідерів за чисельністю персоналу увійшли EPAM, SoftServe, GlobalLogic, Luxoft та Evoplay. У рейтингу з’явилась трійка новачків – це SKELAR, Uklon і SPD Technology. Вибули з нього ISD, Boosta і TECHIIA Holding. 

За даними видання, найбільш відчутним відплив виявився серед технічних спеціалістів. Так, їхня кількість у компаніях, що входять до рейтингу, за пів року зменшилась на 3,7 тис. Зараз їх 77% від загальної чисельності персоналу. Це доводить, що у відповідному сегменту ринку зростає попит на нетехнічних фахівців.

З-поміж 50 компаній майже половина, а саме 24, причиною скорочення персоналу назвала саме релокейт. Ще вісім запустили минулого року нові проєкти, п’ять мали організаційні зміни через зміну вектора діяльності, у шести відбулися безпосередньо скорочення, а в дев’яти звільнялися працівники, що перебували в резерві.

Сервісні компанії, а їх у рейтингу 27, також розповіли про ситуацію, яка склалась у другій половині 2023 року. Вісім із них втратили принаймні одного клієнта, дванадцять залучили кілька, а дев’ять – багато нових замовників. Ще п’ять зовсім не мають резерву. 

У компаніях, що посіли перші п’ять сходинок у рейтингу, відплив сповільнився. Так, у другому півріччі 2023 року вони втратили 1,8 тис. фахівців проти 3 тис. у першому. 

Натомість продуктові компанії зростають. До переліку лідерів за різними показниками увійшли SKELAR, Netpeak Group, Genesis, Uklon, MEGOGO та Ajax Systems. 

Станом на 1 січня 2024 року продуктові та сервісні компанії шукали приблизно однакову кількість нових фахівців.

Незначно зросла кількість айтівців, які нині служать у ЗСУ.  

Сім компаній із переліку планують у 2024 році зрости на понад 200 фахівців. Загалом у більшості є плани щодо розширення. Про наміри скоротити чисельність персоналу повідомила тільки одна компанія. 


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все