Що змінилось у роботі компанії Softserwe та яким чином можна протидіяти кризі

  • 19 мая, 09:17
  • 4479
  • 0

Криза, яку спричинила пандемія коронавірусу, негативно вплинула на бізнес. Оптимізуючи витрати, деякі компанії урізають зарплати та скорочують персонал, повідомляє AIN. Ситуація позначилась й на ІТ-галузі. Розповідає Тарас Кицмей, співзасновник та член Ради директорів SoftServe.

Тарас Кицмей


Динаміка проектів та бізнесу на карантині

Загалом динаміка бізнесу дещо змінилась і відбувається певний перерозподіл між проектами всередині компанії. Деякі наші клієнти призупинили нові проекти чи згортають існуючі, водночас інші наростили потужності, швидко переформатовуються, мігрують в онлайн чи бачать нові бізнес-ніші і потребують нашої допомоги.

Тобто, загалом по компанії ситуація досить стабільна, водночас певна турбулентність є на рівні проектів та окремих клієнтських команд. Однак ми оперативно на це реагуємо та працюємо над грамотним перерозподілом внутрішніх ресурсів та команд.

Шляхи оптимізації витрат

Так, нашою миттєвою реакцією на економічну кризу стало скорочення операційних витрат компанії та перегляд і пріорітизація запланованих раніше проектів та інвестицій. В умовах кризи ми завжди розробляємо кілька сценаріїв, працюємо в agile-режимі та оперативно запускаємо відповідні з них в залежності від ситуації.

На цей рік ми точно утримаємося від гучних корпоративних святкувань, організації масових конференцій. Глобальна заборона відряджень вже суттєво позначилася на усіх супутніх витратах, пов’язаних з відрядженнями, онсайтами, релокаціями, візитами клієнтів тощо.

Перерозподіл команд, скорочення та вакансії

Наразі більшість відкритих вакансій ми закриваємо з внутрішнього резерву, оскільки маємо перерозподіляти в першу чергу ті команди, які вивільняються з одних проектів – на інші. Хоча певні вакансії є – їх суттєво менше, ніж раніше.

Стосовно прогнозів щодо росту штату за підсумками року, то він навряд чи буде суттєвим. В сьогоднішніх умовах складно зробити прогноз на півроку наперед. Щодо скорочень, то ні, наразі ми не маємо масових скорочень і робимо усе, щоб цьому запобігти.

Вплив кризи на зарплати

Зарплати не зменшуємо. Бонуси, пов’язані з перформенсом працівників, також виплачуємо.

Разом із скороченням операційних витрат ми анонсували зупинку планового підвищення зарплат, яке для різних рівнів працівників відбувалося або раз на квартал-півроку, або раз на рік. Відновимо цю практику як тільки ситуація дозволить це зробити. Водночас підвищення по посадах відбуваються, як і раніше.

Прогноз для ІТ-ринку

Зараз ми наближаємось до літнього сезону і в ІТ-бізнесі в цю пору року завжди відбувається сповільнення росту – навіть у добрі роки нові проекти рідко відкриваються влітку. Зараз ми заходимо в цей сезон з рівними показниками і працюємо над проектами, які залучили дотепер. Нові ж тенденції на ринку будуть видні після завершення літнього сезону – орієнтовно у другій половині серпня — вересні.


Теги: softserve
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все