Скільки заробляють програмісти в Польщі?

  • 15 февраля, 15:39
  • 5274
  • 0

Заробітки програмістів є одними з найвищих у Польщі та продовжують зростати. У 2019 р. медіана зарплат зросла на 4 % та склала 12,5 тис. злотих. Однак найкращі компанії пропонували 20 або навіть 30 тис. злотих.

«Зростання зарплати здається невеликим, оскільки складає приблизно 4 %, але це знак, що досі не досягнуто максимального розміру зарплати. Зараз компанії шукають фахівців із багаторічним досвідом. У своїх командах вони хотіли би бачити «мідів» та «сеніорів», які можуть похвалитися хорошими знаннями Java. Саме до цієї групи спрямоване кожне третє оголошення на порталі No Fluff Jobs», – коментує Томаш Буйок, генеральний директор компанії No Fluff Jobs.

Скільки заробляють програмісти в Польщі?

Форма працевлаштування програмістів

Згідно з доповіддю, найчастіше роботодавці наймають програмістів за контрактами B2B. «Така форма співпраці у 2019 р. була запропонована у 60 % оголошень», – йдеться у повідомленні No Fluff Jobs.

Зростання медіани у випадку контрактів B2B було більшим, ніж серед осіб, зайнятих за трудовим договором, і становило 10 %. Зі звіту ми дізнаємось, що винагорода на підставі контрактів B2B коливалася від 11 тис. злотих до 16 тис. злотих у випадку рахунків без ПДВ. На підставі трудових договорів програмістам пропонують від 8 тис. до 13 тис. злотих.

Цінується досвід

Найбільш затребувані програмісти, які мають кілька років досвіду роботи та добре знають Java. «Фахівці з цієї категорії у 2019 р. могли розраховувати на заробітки у розмірі 15 тис. злотих за контрактами B2B або 12 тис. злотих за трудовим договором. Схожий рівень заробітків мають програмісти .NET. Цікаво, що більше, ніж вони, могли заробити спеціалісти Big Data», – пише No Fluff Jobs.

Понад 50 % пропозицій у всій ІТ-галузі в Польщі спрямовані до людей із середнім стажем та досвідом, яких у галузі називають «мідами». «Менше 37 % оголошень стосувалося працевлаштування «сеніорів». Найменше пропозицій роботи, незалежно від сфери (backend, fronted, fullstack чи mobile), були спрямовані до «юніорів» – лише трохи більше 12 %, хоча на кожне оголошення з цієї категорії було найбільше кандидатів, у середньому близько 40 осіб», – йдеться у пресрелізі No Fluff Jobs.

«Пропозицій було мало, тому що компанії, якщо й шукали джунів, то саме тих, що гарантують якість. На найбільші заробітки можуть розраховувати спеціалісти з Angular, C++ та Node. У випадку угоди B2B, найвищі ставки пропонували програмістам-початківцям, які знають Node та Kotlin», – пояснює Магдалена Гавловська-Буйок, засновниця No Fluff Jobs.

Серед наймолодших програмістів переважною формою зайнятості був трудовий договір – у 2019 р. його пропонували майже 44 % роботодавців. Середня зарплата, яка пропонується джунам, становила від 4 тис. до 7 тис. злотих (у випадку угоди B2B та трудового договору). Цивільно-правовий договір пропонувався джунам у п’ять разів частіше, ніж мідлам та сеніорам. JavaScript, Java та React вважаються головними технологіями для цієї вікової групи.

Напрями спеціалізації програмістів

Роботодавці у 2019 р. найчастіше шукали фахівців із backend, а 70 % пропозицій у цій сфері були адресовані програмістам, які знають Java. Звіт показує, що з кожним роком зростає попит на спеціалістів з fullstacks, які поєднують вміння Backend і Frontend. Кількість оголошень у цій галузі зросла у 2019 р. на 15 % порівняно з 2018 р.

«Варто пам’ятати, що знання провідних технологій на ринку недостатньо. Роботодавці набагато більше цінують фахівців, які, наприклад, у випадку backend, крім Java, знають теж Spring або SQL і не закриті для змін. Такі вимоги все частіше стають мінімумом, необхідним для виконання робіт, і ця тенденція буде розвиватися», – наголошує Марек Псюк із компанії No Fluff Jobs.

Найкращі пропозиції для програмістів у великих містах

У звіті також вказано, що найкращими місцями для програмістів у Польщі 2019 р. були найбільші ІТ-центри.

У Варшаві можна було заробити в середньому 14 530 злотих на підставі контракту B2B або 12 тис. злотих за трудовим договором. Аналогічно було у Кракові, який зайняв друге місце, – програмісти могли заробити 14 500 злотих на контракті B2B та 12 тис. злотих за трудовим договором. Варто враховувати описані вище тенденції – «міди» та «сеніори» заробляють значно більше. «Юніор» у Варшаві отримував у 2019 р. на 67 % менше, ніж «сеніори».

Також дуже хороший заробіток пропонувався спеціалістам, які працювали віддалено, – в середньому вони могли заробляти 13 740 злотих на контракті B2B або 11 500 злотих у випадку трудового договору.

Повний звіт про заробітки програмістів у Польщі у 2019 р. можна завантажити з веб-сайту No Fluff Jobs.

Джерело: Business Insider


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все