Словник стартапера-початківця. Частина 1

  • 16 сентября, 14:54
  • 4781
  • 0

Акселератор, валідація, дашбор...What??? Ви плутаєтесь в цих дивних термінах іноземного походження? Тоді цей словник - для вас.

Словник стартапера-початківця. Частина 1

5 why

Етимологія: від англ. why - навіщо, чому?

В стартапі: спосіб докопатися до справжніх мотивів клієнтів, яких ми опитуємо. Навіщо? Щоб допомагати їм вирішити корінну проблему. Вилікувати хворобу, а не симптоми. Цінність від цього буде вище.

- Що ти намагаєшся зробити?

- Побудувати паркан

- Навіщо?

- Щоб обгородити свій двір

- Навіщо?

- Щоб я міг посадити город

- Навіщо?

- Щоб я міг вирощувати свою власну їжу

- Навіщо?

- Для того, щоб заощадити гроші на бакалії

Бінго❗️

аутсорс

Етимологія: від англ. outsource - зовнішнє джерело.

В стартапі: частина роботи, яка повинна бути зроблена, віддається сторонній компанії. Наприклад, логотип малюємо не ми, а дизайнерське агентство. Завдяки цьому ми не розпорошуємось і фокусуємося на важливому.

В житті: роботу, яку ми не хочемо робити, передаємо за гроші іншим особам. Наприклад, не готуємо самі, а замовляємо готову їжу. Або особистий асистент, який займається нудною для нас рутиною.

бізнес-акселератор

Етимологія: акселерація означає прискорення зростання вашого стартапа.

В стартапі: механізм допомоги через наставництво, інвестиції і знайомство з правильними людьми в обмін за частку в компанії. На відміну від бізнес-інкубатора більше спрямований на масштабування вже готового продукту, хоча деколи під час програми трапляється тотальна зміна курсу і робота над абсолютно іншим продуктом. Найвідоміший бізнес-акселератор - Y Combinator (через нього пройшли AirBnb, Dropbox, Stripe, Reddit).

бутстрапінг

Етимологія: від англ. bootstrapping - спосіб взувати черевики, використовуючи ремінці з боків, означає систему самодопомоги. Також має відсилку до Барона Мюнхаузена, який витягав сам себе за волосся з болота.

В стартапі: спосіб фінансування стартапу з власних коштів або перших продажів без залучення зовнішніх інвестицій.

пляшкове горлечко або вузьке місце

Етимологія: найвужче місце в пляшці.

У стартапі: ланка, яка стримує зростання і розвиток стартапа. Це може бути швидкість розробки. Це може бути компетентність CEO компанії. Як правило там ховається драйвер зростання. Тобто попрацювавши над розширенням цього горлечка, ви зможете помітно поліпшити результати.

валідація ідеї

Етимологія: від англ. validate - підтвердити спроможність чого-небудь.

У стартапі: стартаперская історія це історія невизначеності. Ми рухаємося навпомацки, напевно не знаючи, вистрілить наша задумка чи ні. Валідувати ідею - значить перевірити її на ринку. Чи має вона цінність для ринку? Чи задовольняє попит?

венчур

Етимологія: від англ. venture - авантюра, ризиковане підприємство

В стартапі: більше ризику - більше можливості виграти. Стартап створений для зростання і рухається в стані ризикової невизначеності. 

воронка продажів

Етимологія: В англомовному середовищі є різниця між funnel (воронка) і pipeline (трубопровід). Funnel - це воронка з точки зору конверсій. Pipeline - це дії людей на кожному кроці воронки.

В стартапі: щоб довести потенційного клієнта до продажу, необхідно провести його по етапах. На кожному етапі частина відвалюється. Наприклад, частина аудиторії, на яку налаштована реклама, побачила нашу пропозицію. Частина перейшла за посиланням на сайт. Частина зареєструвалися. Частина користується безкоштовним функціоналом. Частина переходить на платний тариф.

гейміфікація

Етимологія: від англ. gamification - наділення процесу ігровими механіками.

В стартапі: наділення чогось, що спочатку не є грою, ігровими елементами. Найпростіше це освітні проекти. Гейміфікація дозволяє залучати і мотивувати клієнтів більш ефективно проходити навчання.

гіпотеза

Етимологія: від грец. ὑπόθεσις - припущення.

В стартапі: це основний стиль стартаперской життя. Всі ідеї оголошуємо гіпотезами і шукаємо швидкі і дешеві способи їх довести або спростувати. Далі або коригуємо ідею, або викидаємо і переходимо до перевірки наступної.

дашборд

Етимологія: від англ. dashboard - приладова панель.

В стартапі: місце, куди виводяться ключові показники, які говорять про прогрес і стан бізнесу. Наприклад, відстежується щоденна виручка або кількість активних користувачів. В офісах деяких компаній висять монітори з цими даними. Для початківців можна використовувати і гугл таблиці.

Далі буде...


Теги: стартап
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все