Стартап-екосистема Чехії

  • 9 ноября, 11:51
  • 5469
  • 0

Одна з найкрасивіших країн Центральної Європи - Чехія - може бути цікава з точки зору запуску стартапу. Тут не настільки все заточене під розвиток інновацій, як в тій же Естонії, але є і свої плюси. Наприклад, сприятливе середовище для розвитку бізнесу, геолокація - країна знаходиться в самому центрі Європи.

До речі, Чехія відома своїми винахідниками і відкриттями: Отто Віхтерле винайшов контактні лінзи, Ян Янський відкрив чотири групи крові. А в наші дні практично кожен з нас, якщо не користувався, то хоча б чув про антивірус AVAST - це теж чеська розробка. 

У цій статті подивимося, що собою являє сучасна стартап-екосистема Чехії.

Стартап-екосистема Чехії

Факти про Чехію: чому тут реально запустити стартап

Як уже зазначалося, ця країна не лідер в сфері інновацій, проте в цілому позиції у Чехії непогані. У Глобальному індексі інновацій вона займає 27 місце, в Глобальному індексі конкуренції - 29. Той факт, що близько 50% економічно активного населення країни - підприємці - теж заслуговує на увагу: це означає, що тут хороші умови для розвитку бізнесу. 

  1. Відкриття бізнесу в Чехії не потребує багато часу і коштів: статутний капітал ТОВ - від 1 крони, документи оформляються у нотаріуса, потім подається заявка в Торговий суд.
  2. Тут менше стартапів, ніж в середньому в країнах Євросоюзу. Згідно з даними Євростату, частка інноваційних компаній в Чехії становить 42%, при цьому середній показник по Європі - 49,1%.
  3. Якщо дивитися по сферам, то найпопулярніші в Чехії напрямки для стартапів - ігри, розваги та подорожі (18%) і веб-сервіси (15%). Найменше стартапів - в сфері сільського господарства, їжі, науки про життя (2%), а також інтернету речей (2%)
  4. 20% від всіх стартапів, які працюють в Чехії, - іноземні.
  5. У Чехії розміщені офіси ряду великих міжнародних центрів і міжнародних корпорацій, серед яких Motorola, Microsoft, Red Hat, IBM, NXP.
  6. У Чехії не бракує робочих місць в ІТ, навпаки, спостерігається нестача ІТ-фахівців. З цієї причини зарплати у розробників стабільно ростуть, навіть у тих, хто тільки починає свою кар'єру.
  7. Істотний плюс Чехії - в цінах. Тут дешевше, ніж в інших країнах ЄС. Що стосується зарплат, то середня зарплата по країні - 1115 євро, в Празі середня зарплата - 1450 євро.
  8. Навіть якщо ви іноземець, у вас є реальні шанси знайти інвестора для свого проєкту в Чехії. Так було з засновником стартапа DAVINCI Олексієм Ільяшев з України: для роботи він вибрав саме Чехію і там же після створення MVP зміг знайти інвестора в особі Чеського інвестиційного фонду.
  9. У Чехії є спільноти підприємців з різних сфер, в тому числі підприємців-стартаперів. Приєднавшись до однієї з таких спільнот, ви зможете знайти необхідні для просування вашого проєкту контакти.
  10. У продовження попередньої тези, в Чехії працює Angel Investment Network - це мережа, яка об'єднує 1 266 059 підприємців та інвесторів по всьому світу. Зареєструвавшись на сайті, ви можете знайти фінансування для свого проєкту.

Чеські стартапи

У Чехії є проєкти, відомі у всьому світі. Швидше за все, у вас навіть є досвід використання деяких продуктів.

AVAST Software і AVG Technologies

AVAST Software - це чеська компанія, яка розробляє програмне забезпечення в області інформаційної безпеки. Антивірус Avast - в десятці найпопулярніших антивірусів в світі.

Стартап-екосистема Чехії

У 2016 році AVAST Software оголосила про намір купити іншу чеську компанію - AVG Technologies, яка також займається розробкою антивірусного ПО. Антивірус AVG включає в себе сканер файлів, електронної пошти, функцію автоматичного оновлення.

Kiwi.com

Сервіс з пошуку дешевих залізничних, автобусних та авіаквитків. Компанія створює маршрути, які дозволяють мандрівникам пересідати з літаків на автобуси і поїзди на будь-якому континенті. Щодня через сайт продається близько 30 000 місць.

3D-ручка

Прилад, за допомогою якого можна створювати тривимірні об'єкти - завдяки спеціальному наповнювачу. Ручка також може різати, паяти, випалювати по дереву.

Scinners - "кишенькові черевики"

Гібрид шкарпеток і черевиків, трикотажні шкарпетки з щільною, але гнучкою підошвою. Підходять для занять в спортзалі, а також для прогулянок, катання на роликах, коли потрібно швидко перевзутися.

Apiary

Проект заснований в 2014 році і спеціалізується на тому, що надає фреймворки і інструменти для створення інтерфейсів прикладних програм (API), а також зручний спосіб для проектування сучасних хмарних додатків.

Стартап привернув інвестиції в серію А в Сан-Франциско в 2015 році в розмірі $ 6,8 млн.

Daytrip

Переможець конкурсу Women Startup Competition (загальноєвропейський майданчик для розвитку жіночого підприємництва і конкурс, який проводиться спочатку на національному рівні, потім - на регіональному) в Чехії. Проект запущений в 2016 році.

Стартап-екосистема Чехії

Це сервіс, який об'єднує мандрівників і місцевих водіїв і надає туристам можливість побувати в місцях, які недоступні для громадського транспорту.

Marotic

Це картографічна платформа, яка дозволяє користувачам ділитися інформацією про улюблені місця. За допомогою сервісу можна створювати спільноти навколо конкретних локацій на основі певних тем.

Actijoy

Персональний тренер і дієтолог для собак. Це прилад, який відстежує всі аспекти життя вашої собаки: що і коли вона їсть і п'є, наскільки вона активна. Завдяки можливості виявляти захворювання на ранніх стадіях, сервіс допомагає продовжити життя пса.

Венчурні інвестори Чехії

Чеські стартапи фінансуються за рахунок власних коштів, коштів венчурних фондів та бізнес-ангелів, краудфандінгових грошей.

Венчурні інвестори в Чехії об'єднані в Асоціацію приватного та венчурного капіталу. Організація налічує 17 повних членів і 46 асоційованих. Бізнес-ангели Чехії є активними учасниками Європейської мережі бізнес-ангелів.

Якщо говорити про венчурні фонди, то у них абсолютно різний обсяг наявних коштів і фінансування вони здійснюють теж по-різному. Наприклад, фонд RSJ Investments інвестує в основному в інші венчурні фонди з сильним менеджментом і зрозумілою стратегією, націленою на підвищення вартості інвестиційних проєктів. Так, RSJ Investments інвестував в Credo Ventures, один з найвідоміших і найбільш активних венчурних фондів Чехії.

У той же час RSJ Investments вкладається і в окремі стартапи. Серед них - стартап Apiary, про який згадувалося вище, Photoneo. Останній розробляє високоякісні 3D-датчики, що дозволяють виробничим приладам точно розпізнавати об'єкт.

Нижче добірка активних чеських інвесторів

RSBC group

  • сайт: https://www.rsbcgroup.com/
  • Обсяг залучених коштів: 100 млн євро
  • Загальна кількість інвестицій: 21

Інвестує в стартапи, які розробляють нові технології в освіті і охороні здоров'я. Регіон - Центральна і Східна Європа, Великобританія.

Серед проектів RSBC group - стартап mooveez. Це мобільний додаток для вивчення мов за допомогою фільмів. У 2016 році програма отримала нагороду Британської Ради за "Найбільш інноваційний цифровий продукт для вивчення мов". Додаток доступний для скачування в 20 країнах світу.

Miton

  • сайт: https://www.miton.cz/
  • Обсяг залучених коштів: 100 млн євро
  • Загальна кількість інвестицій: 31

Інвестиційна компанія, яка вкладається в інноваційні цифрові B2C компанії. Фонд заснований в 1998 році.

Серед проектів - стартап ROSSUM. Це технологія на основі штучного інтелекту, що дозволяє машинам читати документи так, як це роблять люди.

Інший цікавий проект - популярний сервіс в порівнянні цін в Чехії Heureka.

Inven Capital

  • сайт:http://www.invencapital.cz/
  • Обсяг залучених коштів: 74 млн євро
  • Загальна кількість інвестицій: 11

Фонд венчурного капіталу, який інвестує в проекти у секторі чистих технологій і нової енергетики. Вкладається в стартапи країн Європи, а також в ізраїльські стартапи. Для фонду, крім сфери, важливо, щоб бізнес-модель проекту була масштабованою, а продажі продукту - підтвердженими.

Серед проектів, які фінансує фонд - стартап NEURON Soundware. Компанія розробляє софт, який розпізнає зламані машини по звуку. ПО може розпізнавати поломки в роботі будь-якого обладнанні - від систем кондиціонування до автомобільних коробок перемикання передач.

Credo Ventures

  • сайт: https://www.credoventures.com/
  • Обсяг залучених коштів: 71 млн євро
  • Загальна кількість інвестицій: 22

Спеціалізується на фінансуванні стартапів з Центральної та Східної Європи, які перебувають на ранніх стадіях розвитку. Вкладається в проекти в сфері ІТ, інтернету, мобільного зв'язку, охорони здоров'я. Надає проекту від 50 тисяч до 6 мільйонів євро.

Один з проектів, в які вклався інвестор - стартап Supernova. Це інструмент, який об'єднує дизайн і розробку. За допомогою сервісу все елементи дизайну переводяться в готовий код для iOS, Android і React Native. 

Tilia Impact ventures

Венчурний фонд, який фінансує соціальне підприємництво. Надає гнучкі позики, прямі інвестиції, здійснює фінансування. Фонд заснований в липні 2018 року.

Фінансував проєкт Datlab - чеську ІТ-компанію, що спеціалізується на отриманні даних і їх аналізі з акцентом на державні закупівлі. Мета проекту - сприяння прозорості, ефективності та якості державних закупівель.

Інкубатори та акселератори

У Чехії працюють десятки інкубаторів та акселераторів. Деякі з них готові працювати зі стартапами з різних сфер, інші заточені під певні сегменти ринку. Ряд стартапів і інкубаторів виступають як інвестори - один вкладаються в стартап за частку в проекті. Серед таких - інвестиційний фонд і інкубатор UP 21.

UP 21 співпрацює навіть з стартапами, які ще знаходяться в стадії задумки, головне - гідна ідея. Зараз на інкубації знаходяться 13 стартапів, а в портфелі інвестора - 17 інкубованих проектів. Всього UP21 за час роботи інвестував в стартапи 122 млн чеських крон, або $ 5,3 млн доларів.

Один з найцікавіших проектів, в які вклався цей інвестор - стартап NutritionPro. Це сервіс, який визначає склад вашого тіла і з урахуванням цього створює індивідуальне меню. Через програму також можна замовити доставку їжі, приготовленої саме для вас і що містить необхідні для вашого організму мікроелементи.

Ще один інкубатор, який позиціонує себе і як інвестор - Al Startup Incubator. Заснований в 2017 році в Празі, допомагає в розвитку і просуванні бізнес-проектів в AI-сфері, зокрема, це стартапи, продукт яких пов'язаний зі штучним інтелектом: машинним навчанням, обробкою природної мови, автоматизацією робототехніки, доповненою реальністю. Інвестує до $ 500 000 за 10-30% вартості проекту.

Стартап-екосистема Чехії

Акселератор ChechAccelerator співпрацює зі стартапами незалежно від сфери, до якої вони належать. У тримісячній програмі можуть брати участь проекти, які розробляють інноваційний продукт або послугу і мають високий потенціал зростання.

Біотехнологічний центр i & i Prague працює з проектами з області MedTech, BioTech, медичної діагностики, виявлення наркотиків. Акселератор Startupbootcamp Commerce допомагає стартапам, які працюють в сфері торгівлі, StartupYard - технологічним проектам в сферах AR / VR, Deep Tech, AI, машинного навчання, блокчейну, криптографії, IoT, кібербезпеки.

Висновки

Стартап-екосистема Чехії активно розвивається. Інноваційні проекти, які запускаються в цій країні, пов'язані з різними сферами: від розваг, подорожей, розробки веб-сервісів до кібербезпеки і інтернету речей.

У країні створено сприятливе середовище для розвитку малого підприємництва, свій бізнес відкрити досить просто. У Чехії дуже затребувані ІТ-фахівці, тому якщо ви хочете запустити там свій стартап, бажано, щоб у вас в команді вже був свій розробник.

Що стосується фінансування, то в Чехії працює ряд венчурних фондів, також інвестиції можна отримати від бізнес-ангелів або розмістивши свій проект на краудфандинговому майданчику.

Розвивати свій проєкт можна, беручи участь в програмах місцевих інкубаторів та акселераторів, яких тут досить багато. Ряд інкубаторів та акселераторів крім менторства надають і інвестиції.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все