Студенти IT Academy допомогли Театру ляльок зазвучати іноземними мовами

  • 25 августа, 09:56
  • 4822
  • 0

Студенти SoftServe IT Academy із Києва та Львова створили комплексне програмне рішення для Львівського театру ляльок, що дозволяє відтворювати у навушниках мобільного синхронізований переклад вистави тією мовою, яку обирає глядач.

Програма дозволяє завантажити наперед заготовлені звукові файли з відповідними репліками персонажів. Під час вистави оператор синхронізує відтворення реплік із дійством, що відбувається на сцені. Тобто в потрібний момент, коли актор промовляє якусь фразу, оператор натискає кнопку у системі і таким чином запускає її відтворення іншими мовами на мобільних пристроях глядачів.

Студенти IT Academy допомогли Театру ляльок зазвучати іноземними мовами

Директор та художній керівник Львівського обласного академічного театру ляльок Уляна Мороз каже, що наявність такого програмного забезпечення дасть можливість наочно показати сучасний підхід театру та привести глядача, який не вірить, що із 80-х тут щось змінилося.

«Щоразу, коли я розповідала про те, як оновлюється і розвивається наш театр, мене запитували, чи є у нас продукт англійською мовою. Так ми зрозуміли, що потрібно рухатися у ногу зі світом. Ми захотіли запропонувати гостям нашого міста продукт зрозумілою для них мовою і почали шукати шляхи втілення ідеї. Нам пропонували різні вирішення, але фінансово як комунальна установа ми не могли собі цього дозволити. Та, на щастя, нам вдалося сконтактувати із SoftServe IT Academy, пригадує Уляна Мороз.

 – Зараз ми працюємо над виставою для дорослого глядача «Танґо смерті» за романом Юрія Винничука. Надзадачею цієї вистави є міжнаціональне спілкування на рівні культури. Якщо є культурне спілкування – немає місця війні. Адже культура передбачає повагу, а війна – диференціацію на кращих і гірших. Тому ми хотіли, щоб ця вистава стала доступна великій кількості туристів різними мовами, які приходять до Львова із різними настроями. Завдяки додатку, що розробили студенти SoftServe IT Academy, це стало можливим».Студенти IT Academy допомогли Театру ляльок зазвучати іноземними мовами

Мар’ян Пташинський, студент групи LV410 .Net (Львів), пригадує, що із самого початку було важко працювати над проектом, який почала розробляти інша група. Проте вони вирішили зупинитися на додатковому функціоналові, який можуть додати від себе:

«Хотілося зробити проект якісним, щоб театр міг використовувати додаток. Було багато складнощів із тим, щоб забезпечити безперервне відтворення, коли телефон блокується. Я придумав таку річ, що дозволяє приєднатися посеред вистави і відтворення почнеться із того моменту, а не зі самого початку. Іще ми додали можливість поставити відтворення на паузу».

Також студенти доробили мобільний додаток для театру, що називається «Lviv Puppet Theater». У ньому можна переглянути перелік вистав, пройти опитування. Театр може анонсувати прем’єри та збирати відгуки глядачів. Також у додаток імплементували можливість переслуховувати виставу іншими мовами. Але іноземці можуть швидко залогінитися у програму просто у театрі.

Ihor Kohut, ментор IT Academy, зауважує, що це не єдиний проект студентів, який вони створили для реального замовника ще під час навчання.

«IT Academy залюбки співпрацює із реальними замовниками. Особливо якщо це комунальні установи, які не мають бюджетів на впровадження подібних інновацій. Ми працюємо без жодних грошових компенсацій, проте варто зауважити, що така співпраця не передбачає можливості забезпечувати підтримку проектів після запуску. Адже студенти навчаються лише три місяці й більшість із них після навчання одразу потрапляє на роботу».

Завантажити додаток Lviv Puppet Theater вже можна на Play Market.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все