Тачка за 20 гривень: у Львові запустили карпулінговий стартап

  • 2 февраля, 08:34
  • 4320
  • 0

Для всіх стражденних, кого дістали маршрутки і тарифи служб таксі, прийшло спасіння – у Львові випускники стартап-школи Startup Depot. Lviv Business Incubator створили додаток, який допоможе їздити містом всього за 20 гривень. Стартап HiBye вже працює, а його засновники розповідають, як все сталось.

Ідея

У місті проблеми із громадським транспортом — він переповнений, у часи пік на дорогах затори. Люди витрачають багато часу, щоб дочекатись маршрутки, і ще більше нервів, щоб добратись у ній до місця призначення. Також громадський транспорт часто не пунктуальний і має проблеми із швидкістю. Таксі — дорого, не кожен може собі дозволити так пересуватись містом.

Тачка за 20 гривень: у Львові запустили карпулінговий стартап

Наприкінці 2018 року двоє студентів — Вінтоняк Назар та Волошин Віталій вирішили створити альтернативу громадському транспорту. Зрештою, зупинились на ідеї карпулінгового сервісу — коли ти, знаючи свій маршрут, за допомогою додатку можеш знайти водія, який підвезе до точки призначення всього за 20 гривень.

Так з’явився сервіс HiBye. Система роботи дуже проста: є дві сторони — водій та пасажир.

Як це працює?

Якщо ти маєш авто і щодня їздиш як мінімум на роботу і назад, або маєш ще якісь сталі маршрути, то можеш трохи підзаробити і урізноманітнити час в дорозі. 

Все просто:

  • реєструєшся в додатку; 
  • вказуєш, скільки місць є у твоєму авто;
  • ставиш точки відправлення і прибуття — додаток сам прокладе маршрут. Якщо шлях тебе не влаштовує — можеш змінювати, додаючи проміжні точки;
  • вказуєш його періодичність (щоранку, двічі на день, раз на тиждень); 
  • пишеш час поїздки; 
  • чекаєш. Сервіс сам запропонує пасажирів, тобі залишиться тільки погодитись (або ні) і підібрати їх дорогою. 

Якщо ти пасажир, то алгоритм дій ще простіший. Реєструєшся в додатку, вказуєш точки посадки\висадки, час поїздки і чекаєш — додаток підбере водія, який підвезе тебе. Оплата фіксована — 20 гривень з особи, гроші віддаєш водієві.

За схожим принципом працюють спільноти у соцмережах, де люди шукають попутників чи пасажирів. По суті, групи типу “Підвезу” є конкурентом HiBye. Та у додатку є суттєві переваги — простота і швидкість. З ним тобі не треба перечитувати купу постів, шукаючи потрібну людину — сервіс сам про все подбає. Також не потрібно постійно перевіряти оновлення — як тільки людина з’явиться на потрібному маршруті, ти відразу отримаєш сповіщення.

Як придумали?

Ідея альтернативного громадського транспорту у Назара та Віталія виникла наприкінці 2018 року. Тоді ж вони розклеїли в корпусах львівських університетів оголошення про те, що шукають розробника для гаражного стартапу. На одне з таких оголошень відгукнувся Єсін Руслан. І вже втрьох вони придумали основну концепцію HiBye. Навесні 2019 року із презентацією проєкту прийшли на конкурс стартапів від Львівської міської ради. Там зайняли перше місце і отримали 25 000 грн. Ці гроші дали хлопцям можливість далі працювати над додатком. Зараз розвитком сервісу займається ще троє людей — розробники та дизайнер.

Додаток запустили 5 січня 2020 року, версія для Android вже функціонує. Зареєстровано понад 500 водіїв, більше 500 пасажирів, створено 150 маршрутів.

“Головне наше завдання — це зробити його максимально зручним та швидким в плані використання. Тобто щоб все, що тобі потрібно зробити,  працювало в один клік – незалежно від того, чи ти водій чи пасажир. Весь маршрут, пошук, розміщення найближчих точок, куди прийти, де вийти — все буде робитись автоматично. Без дзвінків по телефону, без зайвих рухів” — розповідає Руслан. 

Також команда хоче більше попрацювати над безпекою. Як вони помітили, основна маса користувачів сервісу — це чоловіки, жінки бояться сідати в авто до незнайомців. Та на даний момент основна мета — це збільшення аудиторії, рекламна кампанія, розвиток та опитування людей щодо роботи додатку. Команда хоче досягнути оптимізації додатку для виходу на ринок, щоб розвиватися далі та встановлювати новий функціонал. 

Тачка за 20 гривень: у Львові запустили карпулінговий стартап

Як потрапили у школу стартапів?

Спершу команда прийшла у Startup Depot, бо шукала офіс і побачила у коворкінгу пропозицію для стартапів. 

“Ми прийшли за 10 хвилин до закриття, поговорили з адміністратором, розповіли свою ідею. Адмін вислухала нас, кудись пішла, потім повернулась і сказала, що нас чекає Іван Дмитрасевич. Ми розповіли йому свою ідею — без презентації чи структури, просто вивалили купою усе, що думали. Він поставив нам кілька запитань, а потім сказав, що ідея добра, та її потрібно структурувати і правильно розвивати” — розповів Назар.

З квітня 2019 року команда почала вчитись у Startup School University Edition від Startup Depot.

“Стартап-школа вклала в нас 90% знань. Все, що в тебе є на початку — це просто ідея. Вона, сама по собі, нічого не варта. Над нею потрібно багато працювати і багато вчитись, щоб щось вийшло. І стартап-школа допомагає розвивати усі параметри і блоки, які необхідні для цього фундаменту та успішного руху далі” — говорить Назар.

Найкраще запам’ятались лекції про захист авторських прав та конкуренцію на ринку — все про юридичний фундамент для стартапу розповів Юрій Корнага. Також одним із найважливіших кейсів хлопці вважають пошук фінансування для розвитку стартапу та формування команди, про які розказав Іван Петренко.

Зараз команда HiBye активно доробляє і покращує свій продукт. 

Джерело: lviv.com


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все