Те саме, що прийти з мамою. Програміст розповів про співбесіду, яку проводило 7 людей

  • 28 декабря, 07:01
  • 4023
  • 0

Technical Lead Володимир Шайтан поділився саме такою історією. Він написав, що хотів змінити роботу й почав розсилати резюме на позицію full-stack або backend-розробника.

«Знайшов, надіслав резюме, потрапив на співбесіду, і все начебто мало бути добре, але не все було так просто», – написав він у LinkedIn.

В офісі його зустріла HR-менеджерка, провела до кабінету і попросила зачекати.

«Чекаю, і тут починають заходити люди. За 10 хвилин у кімнаті вже було 7 людей, а я – восьмий. HR повідомила, що співбесіду мені проводитиме їхній лід і зателефонувала йому у Skype. Так почалася співбесіда», – додав Володимир.

Програміст зізнався, що не очікував такої кількості людей, а тому почувався некомфортно й нервував. 

Попри це Володимир намагався відповідати на питання ліда. А паралельно з цим хтось записував у блокнот, хтось друкував, а хтось просто дивився на кандидата чи в телефон.

«Один із менеджерів постійно перебивав ліда, коли той ставив запитання, та голосно зітхав. Під час цього хаосу я намагався не нервувати та відповідати на запитання, але через таку атмосферу забував навіть те, що знав», – поділився айтівець.

Співбесіду він не пройшов, але насправді дуже радий цьому.

«Сподіваюся, що в тій компанії змінили процес технічних співбесід, або хоча б він зʼявився, тому що, вибачте, 7-8 людей – це занадто багато для будь-якої співбесіди», – додав розробник.

Володимир зазначив, якщо ви прийшли на співбесіду й там така ситуація, то нормально почувати себе некомфортно та нервувати. 

«Це не ваша проблема як кандидата, а проблема процесів в компанії».

Ця історія трапилась кілька років тому, але виявляється, що таке відбувається і досі.

«Був у мене колись досвід такої співбесіди. Потім читала про модель такої співбесіди: показати, які вони круті та що вони будуть домінувати. На той момент я пройшла співбесіду, та, на щастя, випробувального терміну вистачило, щоб зрозуміти, що то така собі компанія. Бо всі справи вибудовувалися за тим самим принципом: задавити своїм авторитетом… Цікавий досвід, та більше не хочу такого. Іншим бажаю також брати до уваги ці “дзвіночки”», – прокоментувала Java-розробниця Тетяна Громова.

«Це нормальна практика в ненормальних роботодавців. Раджу всім, обходити десятою стороною таких персон та угрупування. PS. для інформації: маю досвід проходження 4 етапу співбесіди з 9 людьми на стороні замовника (попросили увімкнути камеру, зі сторони замовника камеру не увімкнув ніхто). Я тоді вперше в житті відчув, що таке бути під мікроскопом, навіть не розумів, як реагувати», – поділився програміст Андрій Лецкалюк.

«З мого досвіду зовнішнього рекрутингу зауважу, що більшість компаній, де є багато співбесід або де більш як три людини бере участь у співбесіді, мають серйозні проблеми з делегуванням обов’язків та прийняттям рішень. Досвід цікавий, але ефективність нульова», – прокоментував рекрутер Ігор Глиняний.

«Шкода, що ви не знали про це заздалегідь – можна було б з собою привести групу підтримки як у “Голос Країни”. А взагалі сюр якийсь таке робити роботодавцю, те ж саме, що кандидату прийти з мамою», – вважає Влад Німець.

«Це не співбесіда, а публічний виступ», – прокоментував програміст Олексій Монахов.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все