Тім Кук і його команда: хто засідає в раді директорів Apple

  • 21 октября, 11:09
  • 4523
  • 0

На щорічних зборах акціонерів Apple обирають вісім членів ради директорів, які представляють інтереси компанії.

Їх вибирають по лідерським, технічним, фінансовим та іншим відповідним для Apple навичкам, і зазвичай це керівники великих компаній з високо оціненими досягненнями у своїй галузі.

У 2019 ними стали:

  1. глава Apple Тім Кук
  2. біотехнолог Артур Левінсон
  3. колишній глава Boeing Джеймс Белл
  4. військовий інженер Рон Шугар
  5. колишній віце-президент США Ел Гор
  6. співзасновниця інвесткомпанії BlackRock Сью Вагнер
  7. колишній гендиректор Avon Андреа Янг
  8. керівник Disney Боб Айгер, який достроково покинув пост у вересні 2019 року через конфлікт інтересів. Він очолював комітет з корпоративного управління.

Артур Левінсон

Голова ради директорів Apple.

Колишній гендиректор і голова правління медичної компанії Genentech, а також генеральний директор компанії Calico, яка займається питаннями здоров'я і старіння (входить в Alphabet).

Тім Кук і його команда: хто засідає в раді директорів Apple

Спеціаліст з біотехнологій та біохімії. Автор понад 80 наукових робіт і 11 патентів.

Коротка біографія

  • Левінсон народився в 1950 році в Сіетлі, в 1977 році захистив докторську дисертацію з молекулярної біології в Прінстонському університеті і займався дослідженнями біохімії раку.
  • У 1980 році Левінсон почав свою кар'єру в Genentech в якості молекулярного біолога, розробляв ліки нових типів на основі клонування генів і ДНК-протеїнів.
  • У 1982 році Genentech запустила виробництво першого синтетичного інсуліну, який став альтернативою інсуліну з підшлункової тварин.
  • У 1980-х Левінсон займався експериментальним вирощуванням клітин ссавців. За досягнення в цій галузі його підвищили до голови відділу клітинної генетики, де він розробляв препарати для лікування раку молочної залози.
  • У 1989 році Левінсон став віце-президентом по дослідницьким технологіям, в 1993 році - старшим віце-президентом, в 1995-му - гендиректором компанії після відставки керівництва через юридичні проблеми.

Левінсону довелося перебудувати роботу в Genentech, щоб уникнути судових переслідувань і штрафів. Під його керівництвом компанія прискорила темпи розробок і випустила препарати «Герцептин», «Ксолар» для лікування астми, «Reptiva» для боротьби з псоріазом і «Авастин» для хворих на рак легенів.

Досягнення

  • У 2003 році Левінсон потрапив в Зал слави біотехнологій.
  • У 2004-2005 роках видання Businessweek називала його одним з кращих менеджерів року.
  • Видання Institutional Investor чотири роки поспіль (з 2004 по 2007 рік) присуджувало Левинсону звання «кращого генерального директора Америки» в області біотехнологій.
  • У 2008 році на сайті Glassdoor співробітники назвали Левінсона «найприємнішим гендиректором» з рейтингом схвалення 93%.
  • Вчений входив до складу Ради директорів Google з 2004 по 2009 рік і був обраний членом Американської академії наук і мистецтв.

У 2009 році Левінсон пішов з поста гендиректора, а в 2014 році з посади голови ради директорів Genentech. У 2013 році він очолив незалежну науково-дослідницьку компанію з біотехнологій Calico, яку створила і фінансує Google.

Левінсон входить до складу ради директорів Apple з 2000 року, працював у всіх трьох комітетах ради - з аудиту та фінансів, корпоративного управління і виплат компенсацій. У 2011 році, після смерті Стіва Джобса, Apple призначила Левінсона головою ради директорів.

Рональд Шугар

Незалежний голова ради директорів Uber, член правління нафтової компанії Chevron, колишній голова ради директорів і виконавчий директор аерокосмічної військової корпорації Northrop Grumman.

Тім Кук і його команда: хто засідає в раді директорів Apple

Northrop Grumman займає 118 місце в списку Fortune 500, це один з найбільших в світі виробників зброї і військової техніки. Шугар керував ним з 2003 по 2009 рік.

  • У 1968 році Шугар отримав ступінь з прикладних наук і електротехніки в Каліфорнійському університеті і працював в аерокосмічних компаніях Hughes Aircraft Company і Argosystems.
  • У 1981 році став директором по передовим розробкам і дослідженням в TRW і займався розробкою системи супутникового зв'язку Milstar.
  • З 1992 року Шугар з технічного підрозділу TRW перейшов в управлінське, обіймав посади віце-президента зі стратегічного розвитку бізнесу в космічному і оборонному секторі, а в 1994 році став фінансовим директором.
  • У 1996-1998 роках працював генеральним директором, а в 1999 році став президентом TRW і TRW Aerospace and Information Systems.
  • У 2001 році він став президентом і головним операційним директором Litton Industries, яку купила Northrop Grumman. Шугар зберіг свій пост, а коли в 2003 році гендиректор Northrop Grumman Кент Креса пішов у відставку, Шугар отримав його посаду.

Він займався оптимізацією 14 куплених компаній і їх інтеграцією в загальну структуру корпорації на тлі кризи оборонної промисловості початку 2000-х років.

Шугар зарекомендував себе в аерокосмічній сфері як фахівець, який має однаковий великий вплив як на економістів і банкірів, так і інженерів, і став одним з найбільш ефективних корпоративних лідерів в США.

У 2010 році Шугар пішов у відставку і в тому ж році приєднався до ради директорів Apple, ставши головою комітету з аудиту. З 1 серпня 2018 року Uber призначила Шугара незалежним головою ради директорів.

Альберт Гор

Віце-президент США з 1993 по 2001 рік, радник Google і лауреат Нобелівської премії миру.

Активний захисник навколишнього середовища: з 1976 року проводить виступи, присвячені питанням зміни клімату, відходів і глобального потепління.

Тім Кук і його команда: хто засідає в раді директорів Apple

  • У 2004 році Гор став співзасновником і головою інвестиційної компанії Generation Investment Management.
  • У 2006 році відкрив некомерційну організацію The Climate Reality Project, яка вирішує проблеми, пов'язані зі зміною клімату. Вона підтримує обмеження викидів парникових газів, розробку екологічно чистих джерел енергії та перехід американських домогосподарств на «чисту» енергію.
  • У 2006 році за книгу «Незручна правда» про вплив людини на клімат був нагороджений премією Quills, а в 2007 році отримав два «Оскари» за її екранізацію.
  • До 2013 року Гор був членом ради директорів американської телевізійної компанії Current Media
  • Він керує телеканалом Current, бере участь в декількох екологічних організаціях, а з 2007 року - партнер венчурної компанії Kleiner Perkins.

Гор входить до ради директорів Apple з 2003 року. Він займається питаннями технологій, політики, екологічних правил, управлінням активів і венчурного капіталу.

Андреа Юнг

Колишній генеральний директор і голова Avon, президент і генеральний директор некомерційної мікрофінансової організації для жінок Grameen America і колишній член ради директорів General Electric.

Тім Кук і його команда: хто засідає в раді директорів Apple

Андреа працювала виконавчим віце-президентом рітейлера Nieman-Marcus, а в 1994 році перейшла в Avon. Вона стала президентом підрозділу по маркетингу.

  • У 1996 році очолила глобальний підрозділ Avon, де займалася вивченням ринку і створенням спільних підприємств.
  • Потім стала президентом та головним операційним директором, відповідаючи за всі бізнес-підрозділи Avon по всьому світу. Вона розробляла довгострокові стратегії зростання, розвивала бізнес в Китаї, запускала нові ініціативи і вивчала поведінку і бажання жінок.
  • У листопаді 1999 року Юнг стала головою ради директорів і головним виконавчим директором Avon.

У 2012 році Юнг пішла у відставку з поста гендиректора Avon, а в 2014 році очолила некомерційну організацію Grameen America. Компанія надає позики жінкам з низькими доходами, щоб поліпшити їх кредитну історію і допомогти в створенні бізнесу. У 2018 році Grameen виділила понад $ 1 млрд на кредити 100 тисячам жінок.

З 1998 року по 2011 рік входила в десятку найвпливовіших жінок в бізнесі за версією Fortune. Вона стала першою жінкою-головою Асоціації косметики, туалетного приладдя і парфумерії, а також головою Всесвітньої федерації асоціацій прямих продажів (WFDSA).

Юнг входить до складу ради директорів Apple з 2008 року і займає пост голови комітету з винагород. За заявами Apple, в складі ради Юнг допомагає в маркетингу і розвитку на міжнародних ринках.

Джеймс Белл

Колишній фінансовий директор і корпоративний президент Boeing. Член ради директорів JP Morgan Chase, Dow Chemical Company, CDW і медичного центру університету Раш в Чикаго.

Тім Кук і його команда: хто засідає в раді директорів Apple

  • Отримав ступінь бакалавра в області бухгалтерського обліку в Університеті штату Каліфорнія в Лос-Анджелесі.
  • У 1972 році влаштувався на роботу бухгалтером в промислову компанію Rockwell і займав все більш високі посади, серед яких старший внутрішній аудитор, менеджер по бухобліку, головний бухгалтер та менеджер з обліку витрат.
  • У 1996 році почав працювати в Boeing після поглинання компанією аерокосмічних і оборонних підрозділів Rockwell. У Boeing Белл займав посади віце-президента по контрактам і ціноутворенню в підрозділі космічних і комунікаційних технологій, а потім працював старшим віце-президентом компанії з фінансів і корпоративного контролю.
  • У листопаді 2004 року став фінансовим директором Boeing, а з березня по червень 2005 року виконував обов'язки президента і генерального директора компанії.

Всього Белл пропрацював в Boeing 38 років: він керував фінансами, перевіряв прозорість звітності, відповідав за відносини з інвесторами, загальний корпоративний і стратегічний розвиток.

У 2012 році Белл подав у відставку, а в 2015 був обраний до ради директорів Apple. У документах Комісії з цінних паперів США Apple заявляє, що Белл допомагає раді директорів з фінансовою та бухгалтерською експертизою, стратегічним плануванням і розвитком на глобальних ринках.

Сьюзан Вагнер

Співзасновниця і колишній директор з управління активами інвестиційної компанії BlackRock.

Тім Кук і його команда: хто засідає в раді директорів Apple

  • З відзнакою закінчила коледж Уеллс і отримала ступінь бакалавра з англійської мови та економіки, а потім стала магістром фінансів в Чиказькому університеті.
  • До заснування BlackRock Вагнер працювала віце-президентом в Lehman Brothers, розвивала напрямки інвестицій та іпотечного кредитування.
  • У BlackRock Вагнер займала посади головного операційного директора, керівника стратегічного і корпоративного розвитку, віце-президента і головного операційного директора.

Під її керівництвом BlackRock розширила своє представництво в Азії, на Близькому Сході і Бразилії і поглинула Quellos, Merrill Lynch Investment Management і Barclays Global Investors. Завдяки злиттю з Barclays компанія стала найбільшою в світі за розміром активів під управлінням - в грудні 2018 року вони склали $ 5,98 трлн.

У 2011 році журнал Fortune включив Вагнер в список «50 найвпливовіших жінок в бізнесі».

Вагнер пішла у відставку в 2012 році. Вона входить до складу ради директорів BlackRock, індійської компанії DSP BlackRock, швейцарської компанії Swiss Re і Школи Хакл.

У раді директорів Apple допомагає в розвитку на зарубіжних ринках, а також консультує про злиття і поглинаня інших компаній.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все