ІТ-індустрія в Україні зростає в п'ять разів швидше загальносвітових темпів - голова Microsoft в Україні

  • 8 марта, 08:46
  • 4224
  • 0

Про те, як глобальні корпорації взаємодіють з державним сектором, як розвиваються хмарні технології та, що може дати Україні цифровізація розповів генеральний директор "Microsoft Україна" Ян Пітер де Йонг (Jan Peter De Jong)

На яких завданнях сьогодні сфокусований Microsoft в Україні?

Сьогодні компанія "Microsoft Україна" допомагає кожному успішно пройти цифрову трансформацію. Як бізнесу, так і державним установам. Наша цифрова трансформація допомагає співробітникам стати більш ефективними, оптимізує їх процеси, покращує взаємини з клієнтами, спрощує взаємодію між урядом та громадянами, стимулює створення нових інноваційних продуктів та послуг. Хмара — це важливий інструмент у процесі трансформації. Можу сказати, що вона має значний попит на нашому ринку.

В українському офісі працює близько 70 осіб. Зокрема фахівці, які мають досвід у розробці та впровадженні хмарних рішень для міжнародних компаній. Ми привносимо цей досвід в Україну. Наша міжнародна експертиза доступна кожному бізнесу та уряду. Партнери Microsoft володіють величезним досвідом у проведенні цифрової трансформації. Спільно з клієнтами вони розробляють оптимальні рішення і знижують потенційні ризики, пов'язані з впровадженням нових інструментів.

Наші партнери - це ІТ-компанії з сильною експертизою в сервісах, продуктах і технологіях Microsoft, підтвердженою відповідною сертифікацією. Вони впроваджують і адаптують хмарні рішення корпорації до потреб компаній, з огляду на особливості конкретних індустрій, та специфічних бізнес-процесів. Розробляють власні рішення на хмарних платформах Microsoft, які спільно з нами пропонують клієнтам, ініціюють та підтримують програми адаптації та управління змінами при впровадженні нових продуктів і сервісів. Microsoft багато інвестує у навчання співробітників українських партнерів. Навчання проводять як фахівці українського офісу, так і фахівці з Європи й США.

Microsoft приділяє багато уваги освіті та підтримці молодих талантів і прагне, щоб наші технології були доступні кожному навчальному закладу, кожному вчителю і кожному учневі. З технологією штучного інтелекту від Microsoft ми можемо допомогти викладачам поліпшити свої навчальні методики, а учням — підвищити успішність й отримувати вищі оцінки.

І, звичайно, ми допомагаємо розвитку стартапів в країні. Microsoft працює з низкою акселераторів, інкубаторів та проєктів венчурного інвестування, а також з іншими організаціями, що ведуть діяльність у цьому напрямку, щоб забезпечити підтримку стартапів. А також організовує багато конкурсів. Місяць тому ми запрошували команди студентів і вчителів взяти участь в одному з таких конкурсів. Сім команд з України пройшли відбірковий етап!

Як змінився за останній час рівень взаємодії "Microsoft Україна" та держави?

Ми співпрацюємо з українським урядом, але поки не на такому високому рівні, як хотілося б. Я вірю, що держава рухається у правильному напрямку. Ухвалення закону про хмарні послуги (законопроєкт 2655 - ІФ) — важливий крок для розвитку країни.

Візьмемо, наприклад, сусідню Польщу. З переходом у хмару в громадян з'явилася зручна онлайн-платформа для подачі податкових декларацій. Тепер вони можуть заповнювати декларації, не виходячи з дому, а службовцям податкової, своєю чергою, не доводиться мати справу з купою конвертів і паперів. Можливості штучного інтелекту дозволяють ефективно аналізувати дані й виявляти в них усі неточності! Така система скорочує кількість помилок у деклараціях і знижує ймовірність шахрайства. А державі не доводиться платити за обслуговування дата-центрів, які простоюють більшу частину часу у зв'язку з сезонністю подачі декларацій. Ця схема фінансово вигідна й для України.

Наші системи дозволяють скоротити витрати з державного бюджету, як це трапилося у Великобританії, коли ми об'єднали 1700 урядових сайтів з надання послуг населенню в єдину платформу. За два роки нею скористалися понад мільярд людей, а держава заощадила 60 мільйонів фунтів платників податків, відмовившись від утримання окремих сайтів.

Єдина державна цифрова платформа зручна всім: і громадянам, і бізнесу, і самим чиновникам. Вона дозволяє оптимізувати безліч процесів, роблячи їх прозорими та доступними для оцінки ефективності. Використання технологій хмарних обчислень заощаджує кошти державного бюджету, прискорює впровадження нових інноваційних технологій у повсякденну діяльність органів державного управління і надає комфортний сервіс для громадян та бізнесу.

Довіра, безпека та конфіденційність мають першочергове значення при наявності величезної кількості особистих даних громадян у хмарі. Microsoft є лідером у цій області й інвестує мільярди доларів у безпеку та конфіденційність з єдиною метою — щоб ваші дані й особиста інформація залишалися в цілісності.

Уряд України часто звертається до наших фахівців за консультацією. Наприклад, протягом декількох років ми консультували Міністерство економіки України на тему формування ефективних процедур, які допомогли б державним органам знизити кіберризики.

Як ви оцінюєте інвестиційну привабливість України?

Україна — країна з великим потенціалом. Я це бачу і саме тому я, голландець, переїхав сюди, щоб очолити український офіс.

У країні багато висококваліфікованих ІТ-фахівців. Можливо, тому ІТ-індустрія в Україні — одна з найбільш прогресивних галузей, яка динамічно розвивається і гарантує зростання економіки не тільки в далекій перспективі, а й сьогодні. Темп зростання індустрії складає 25% щорічно на тлі 4-6% світових темпів. Завдяки таким показникам можна прогнозувати зростання інвестиційної привабливості країни.

Я б виділив можливості цифрової трансформації для таких сфер як агропромисловість, IT-індустрія та виробництво.

Чи бачите ви якісь позитивні тенденції на ІТ-ринку України?

Звичайно! Я в першу чергу це помічаю. Ринок активно розвивається, українські інженери, розробники з року в рік нарощують експертизу. Ми працюємо більш ніж з 1200 ІТ-компаніями, багато з яких створюють власні виняткові інноваційні рішення на нашій хмарній платформі з використанням наших інструментів.

Частка ринку IT в Україні зростає, але, щоб вона росла активніше, необхідні дві речі: спростити процеси ведення бізнесу й утримувати таланти з найвищим рівнем професіоналізму в країні.

Раніше "Microsoft Україна" активно підтримувала освітні проєкти в регіонах. Чи плануєте ви надалі брати участь у подібних проєктах?

Ми й зараз це робимо. Освіта — одна з ключових областей для Microsoft. Ми віримо, що з застосуванням нових технологій навчання стає ефективніше. Сьогодні в школах використовують хмару для обміну матеріалами, спілкуються в Teams. А вчителі для створення ще більш захопливого навчального процесу використовують елементи гейміфікації, такі як ігровий проєкт Minecraft: Education Edition.

В рамках програми Microsoft Student Partner студенти організовують хакатони, лекції, створюють рішення на базі наших продуктів і отримують менторську підтримку з боку фахівців Microsoft.

Конкурси TechPill, Imagine Cup, The Next AI Guardians дають можливість вчителям, викладачам і студентам реалізувати свій потенціал за допомогою технологій Microsoft, отримувати цінні призи та брати участь в міжнародних освітніх подіях.

Ваші колеги заявляли, що в рамках стратегії цифрової трансформації Microsoft змінює підходи в роботі зі стартапами, не могли б Ви розповісти про це трохи детальніше?

Ми цінуємо стартапи, тому що це — майбутнє країни, і в нас є спеціальна програма для їх підтримки. Ми можемо допомогти їм розширити свій бізнес: надати доступ до технічних ресурсів, безкоштовної хмари, дати можливість продавати продукти разом з торговим персоналом Microsoft та через партнерський канал. Все це дозволяє стартапам швидше привести компанії до успіху. На сайті Microsoft for startups детально описано, хто і на яких умовах може подавати свій проєкт.

Україні є чим пишатися. В рамках програми підтримки стартапів ми надали 1200 стартапам передплату за використання хмарної платформи Azure на загальну суму 40 млн доларів, тим самим підтримуючи розвиток молодих компаній і створення нових конкурентоспроможних продуктів. Ми прагнемо і далі розвивати нашу програму підтримки.

Microsoft проводить безліч міжнародних конкурсів для стартапів. У 2019 році  український стартап UKU Cardio Vision зайняв перше місце у щорічному конкурсі Microsoft AI Idea Challenge. Команда розробників отримала від Microsoft комп'ютер та передплату в розмірі 10 тис. доларів США за хмарну платформу Azure. CardioVision спрощує та прискорює процес аналізу сканів комп'ютерної томографії (КТ). Він визначає рівень стенозу коронарної артерії серця в MPR зображеннях (отриманих з КТ), за допомогою методів машинного навчання і глибоких нейронних мереж. Отримана оцінка ймовірності присутності захворювання у пацієнта дозволяє ідентифікувати критичні стадії, які підлягають швидкому лікуванню і цим є пріоритетними.

Як ви оцінюєте зростання хмарного ринку в Україні? Які ваші прогнози?

2019 рік був надзвичайно успішним для корпорації, глобальне зростання виручки склало 14% (загальна виручка корпорації за 2019 рік склала $ 125,8 млрд — ІФ). Аналогічні темпи зростання ми спостерігаємо і в Україні. За цей рік у нас було багато клієнтів і багато проєктів, і я вірю, що з часом це зростання буде тільки більшим. На жаль, в Україні немає досліджень, які б показували реальну ситуацію ринку хмарних технологій.

Я часто чую розгубленість, коли люди в Україні обговорюють хмару. Поняття хмарні сервіси й хостинг / колокейшн часто змішують. Хмара — це потужний сервіс, який відрізняється великою гнучкістю у використанні. Менше користуєтеся — менше платите. Крім того, хмара має широкий функціонал, який доступний, якщо ваші робочі процеси знаходяться у цій хмарі. І маються на увазі не тільки засоби аналітики та машинного навчання, а й спеціалізовані галузеві програми. Це схоже на навігаційний додаток у вашому телефоні, неможливо створити настільки функціональний додаток самостійно.

В Україні вже багато компаній, які розуміють переваги хмари Azure. Вони перенесли свою роботу в хмару й отримують вигоду від масштабованості, високого рівня безпеки та конфіденційності, а також необхідного додаткового функціонала. Ці можливості допомагають їм залишатися конкурентоспроможними на міжнародному ринку.

Після того, як уряд дозволить використання "хмари" в державному секторі, Україна як країна буде в змозі отримати з цього вигоду. І це дасть можливість перейти до цифрового уряду, який зможе забезпечити високий рівень захисту даних.

Згідно з глобальним звітом корпорації, у 2019 році дохід від продуктів комерційної хмари, включаючи Office 365, Azure, Dynamics 365 й інші комерційні хмарні послуги, склав 38,1 млрд доларів, що на 43% вище в порівнянні з показниками 2018 року. Виручка хмарних сервісів збільшилася на 6,8 млрд доларів. При цьому зростання доходів від Azure збільшилося на 72%. Виручка Office 365 і Dynamics 365 збільшилася на 5,3 млрд доларів й склала 15%. Можу сказати, що зростання виручки в Україні аналогічне глобальним показникам.

Джерело: interfax.com.ua


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все