«Усіх перевели на однакову базову зарплату», — Ярослав Ажнюк, CEO Petcube про коронакризу

  • 30 марта, 12:01
  • 4559
  • 0

Через коронавірус та карантин багато бізнесів стикаються з обмеженнями та складнощами. CEO компанії Petcube Ярослав Ажнюк розповів про те, чи відчула компанія вплив коронакризи та як планує із ним впоратись.

«Усіх перевели на однакову базову зарплату», — Ярослав Ажнюк, CEO Petcube про коронакризу

Як карантин та коронакриза вплинули на вашу роботу?

Ми відчуваємо вплив з початку лютого. Виробництво у Китаї і затримки з виробництвом були на 6-7 тижнів. Минулого тижня справи більш-менш повернулися до норми на основній фабриці у Шеньчжені, але у Малайзії тепер все стоїть.

Ми розуміли, що це буде і в Штатах, і в Україні, тому готувалися трохи заздалегідь. Перші заходи зі скорочення витрат прийняли у кінці лютого, розуміли, що окрім труднощів із постачанням буде ще й і зниження попиту в Штатах.

Відчуваєте вже просідання попиту, чи прогнозуєте складнощі з інвестиціями?

Однозначно є зменшення попиту, як і очікувалося. Очікуємо, що буде ще гірше, перед тим, як стане краще. Інвестиції зараз усі на паузі, доки світ та інвестори не розуміють, як буде розвиватися ситуація глобально.

Сентимент від інвесторів — це гірше, ніж криза 2008 року.

Які заходи вживаєте в команді (перехід на ремоут, зниження зарплат, і назагал — витрат?)?

Перейшли на віддалену роботу ще два тижні тому. Щодо зарплат я раніше уже писав: попри значне зниження доходів ми нікого не звільняємо.

Починаючи з квітня усі працівники Petcube, у тому числі менеджмент, будуть отримувати однакову зарплату, «мінімальний базовий дохід», до настання ясності з тим, як розвиватиметься криза, наскільки сильними виявляться удари по постачанню, споживанню, і кредитуванню.

Ми взяли прогноз, виходячи з того, що вплив кризи на попит збережеться до липня-серпня, подивилися, скільки можемо виділити на зарплатний фонд і розділили його на кількість працівників.

Ця стратегія актуальна для компаній, які, як і ми, вірять що за 2-4 місяці справи почнуть іти на краще, попит зросте і їхній бізнес, загалом не втратить актуальності. Це — підхід з позицій гуманізму і колективної безпеки, радикальні капіталісти мали би робити радикальні скорочення.

Чи є складності із оплатою оренди офісних приміщень?

Ми вже бачимо, що ціни на оренду падають. Житлові площі подешевшали на третину за минулий тиждень, імовірно з комерційною нерухомістю буде навіть більше падіння.

Скільки зможете протриматись при поточній ситуації, враховуючи, що в Україні карантин подовжили?

Річ, яка допомагає нам — диверсифікованість бізнесу, крім продажу пристроїв, про які усі знають, значну частину доходу компанії складають продажі сервісу Petcube Care. Крім того, є дочірня компанія Ozero Design, дизайн-продакшен-студія з клієнтами по всьому світу.

Протримаємось. Питання тільки у тому, у якому вигляді і до якого світу ми повернемось, коли це закінчиться.

Джерело: AIN.UA


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все