Відмова від конкуренції з Amazon, інтеграція з Alexa і контекстний AI: історія переосмислення голосового помічника Cortana

  • 20 августа, 13:34
  • 4342
  • 0

Cortana створювалася як «розумний» голосового помічника для Windows Phone. Пізніше помічник з'явився на Windows 10, iOS і Android. Коли Windows Phone і Windows Mobile закрилися, а на ПК і «розумних» пристроях Cortana не змогла домогтися популярності, Microsoft вирішила «перезавантажити» його.

У 2019 гендиректор Microsoft Сатья Наделла заявив, що компанія відмовляється від конкуренції з іншими голосовими асистентами і допускає їх присутність на своїй платформі.

Відмова від конкуренції з Amazon, інтеграція з Alexa і контекстний AI: історія переосмислення голосового помічника Cortana

Від Cortana компанія не відмовиться - асистент стане вбудованим навиком для інших помічників, «піде» в бізнес-сферу і інтеграцію з продуктами корпорації, наприклад, в розробки штучного інтелекту.

У Microsoft є нове бачення Cortana - він має стати повноцінним віртуальним асистентом, більш говірким і ефективним, який природним чином спілкується з людиною і допомагає їй в організації робочого дня.

Запуск Cortana

Microsoft представила Cortana в 2014 році на конференції Build. Асистента назвали в честь віртуальної помічниці головного героя в серії ігор Halo для консолей Microsoft Xbox. Це ім'я було чорновим і не повинно було з'явитися в фінальному варіанті, але за кілька тижнів до анонса стався витік.

Користувачам настільки сподобалася назва «Cortana», що з'явилися петиції з вимогою залишити ім'я. Воно добре поєднувалося з ідеєю Microsoft створити максимально реалістичного і людяного цифрового помічника.

Microsoft рахувала, що персональний віртуальний асистент повинен знати про користувача рівно стільки інформації, скільки він дозволить сам, на відміну від конкуруючого на той момент Google Now, який вивчав всі дані на пристроях і сервісах.

Відмова від конкуренції з Amazon, інтеграція з Alexa і контекстний AI: історія переосмислення голосового помічника Cortana

Крім цього, користувачів могло турбувати те, що помічник знає про них дуже багато, як Google Now, або занадто мало, як Siri на той момент.

Miсrosoft придумала оптимальне, на її погляд, рішення - «записну книжку» (Notebook) Cortana. У ній можна відзначити ключову інформацію про себе, яку помічник повинен знати.

При першому запуску Cortana запитує про переваги в їжі, улюблених жанрах фільмів і так далі, а потім при подальшій активації видає розгорнуту актуальну інформацію: розклад користувача на день, погоду, спортивні події, розклад рейсів.

Cortana працює природним чином, вивчає звички користувачів і їх переваги. Перш ніж шукати якусь інформацію в мережі, помічник перевіряє її в Notebook. На думку розробників, користувачі мають повний контроль над тим, що про них знає Cortana.

Також Cortana вміє працювати з контекстом запиту і створювати тригери, наприклад, на запит «нагадай мені, коли я подзвоню дружині, поговорити з нею про вечерю» помічник створить нагадування, яке спрацює при вхідному або вихідному виклику контакту «Дружина».

Розпізнавання контексту відбувається природним чином: якщо запитати про кращий ресторан в районі, а потім запитати «як туди дістатися» або попросити зателефонувати туди, Cortana розпізнає, що запит відноситься до попереднього запитання. У 2014 році, на думку видання The Verge, це сприймалося як «щось з майбутнього».

Поширення: Windows 10, смартфони та інші пристрої і сервіси

У 2015 році Microsoft інтегрувала Cortana в пошук на Windows 10 і новий браузер Microsoft Edge, випустила окремий додаток для Android і iOS і анонсувала інтеграцію помічника на Xbox One в рамках оновлення консолі на Windows 10.

У 2016 році Cortana з'явилася на Xbox One і Skype як чат-бота, через якого можна замовляти їжу, бронювати поїздки, транскрибувати відеоповідомлення і працювати з календарем. Голосовий помічник навчився синхронізувати спілкування між Windows 10 Mobile, Windows 10 і Android і управляти пристроями на Windows 10.

Відмова від конкуренції з Amazon, інтеграція з Alexa і контекстний AI: історія переосмислення голосового помічника Cortana

У Windows 10 Creators Update 2017 Microsoft додала можливість роботи Cortana з IoT-пристроями - холодильниками, термостатами і іншими «розумними» пристроями з екранами, а також з Raspberry Pi .

Наприклад, в липні 2017 року було представлено «розумний» термостат GLAS з Cortana, а в жовтні - «розумна» колонка Harman Kardon Invoke. Але серйозну підтримку виробників Microsoft не отримала - на ринку домінували Amazon і Google.

Застій і помилки

У 2014 році Cortana була багатообіцяючим проектом, який технологічно перевершував конкурентів, але Microsoft розвивала його занадто повільно, невірно зробивши акцент на смартфонах і ПК.

Ставка на смартфони на Windows не зіграла - Microsoft не змогла отримати значну частку ринку в порівнянні з iOS і Android, і до 2017 року компанія згорнула активну розробку системи, перейшовши в режим підтримки.

10 грудня 2019 року Microsoft припинить підтримувати систему оновленнями. Замість Windows 10 Mobile компанія пропонує користуватися Android і iOS. Microsoft почала розробку і поліпшення додатків на цих платформах і стала укладати партнерства з виробниками.

Microsoft стверджувала, що Cortana на Windows 10 щомісяця користуються більше 150 млн осіб, але більшість використовували не голосовим помічником, а функцією пошуку по додатках і документам, в яку був інтегрований Cortana, вважає The Verge.

Технологічно Microsoft і Google випереджали Amazon, але тільки Amazon змогла знайти правильний сценарій використання помічника, розробивши перший «правильний розумний» пристрій і створивши екосистему навколо нього.

На виставці CES 2018 не було представлено жодного пристрою з Cortana, тоді як Alexa від Amazon з'явилася в навушниках, «розумних» годинниках, автомобілях, телевізорах, мікрохвильовках та інших пристроях. Google представила «Google Асистента» і платформу Smart Display.

Ще одна проблема Cortana - більшість функцій доступні тільки в США. Навички Cortana, інтеграція з Spotify, підтримка поштових відправлень та інші можливості недоступні в Англії, Японії та інших країнах. 

Cortana українською

Станом на серпень 2019 року Cortana працює на англійській, німецькій, французькій, італійській, іспанській, японській і китайській мовах. Microsoft заявляє, що в майбутньому підтримка Cortana з'явиться і в інших країнах, але в яких саме - невідомо.

Нове бачення Cortana

Партнерство з Amazon

У 2017 році Microsoft і Amazon домовились про взаємну інтеграції голосових помічників Cortana і Alexa, а в 2018 році асистенти навчилися передавати управління один одному при бажанні користувача. Для цього достатньо попросити Cortana запустити Alexa - або навпаки - і віддати потрібну команду.

Джефф Безос і Сатья Наделла вважають , що таким чином користувачі отримають «найкраще з двох світів». Наприклад, Cortana краще працює з Outlook і екосистемою Microsoft, а Alexa краще управляє «розумним» будинком і працює з екосистемою Amazon.

Реструктуризація Microsoft і зміна керівника Cortana

У 2018 році Microsoft оголосила про велику реорганізації підрозділів. Компанія створила дві великі команди розробників: підрозділ Windows увійшов в напрямок хмарних сервісів Azure, щоб посилити розвиток AI і хмар, а друга команда Experiences and Devices стала відповідати за напрямок Surface, Office 365 і роботу зі сторонніми виробниками.

Розробка Cortana з експериментального AI-підрозділу перейшла в групу Experiences and Devices, щоб просувати Cortana на «безлічі продуктів і платформ». При цьому з групи розробників пішов керівник Хав'єр Сольтеро.

Відмова від конкуренції Cortana з Alexa і Google Assistant

У січні 2019 року Сатья Наделла оголосив, що компанія більше не бачить в Cortana конкурента популярним асистентам від Amazon і Google. Замість цього голосовий помічник Microsoft повинен стати універсальним сервісом для додатків, вбудовуватися в інших помічників і продукти Microsoft 365.

Відмова від конкуренції з Amazon, інтеграція з Alexa і контекстний AI: історія переосмислення голосового помічника Cortana

Прикладом інтеграції Cortana можуть служити навушники Surface Headphones, через які можна запускати голосовий помічник Microsoft, Apple Siri або Google Assistant.

Поділ Cortana і «Пошуку» в Windows 10

У травневому оновленні Windows 10 2019 Microsoft відокремила Cortana від системного пошуку, щоб паралельно розвивати як пошукові можливості Windows, так і функціональність Cortana. Компанія перенесла Cortana в якості окремого додатка в Windows Store і в липні 2019 року запустила її бета-версію.

Компанія планує об'єднати пошук в Windows, Office, Bing та інших сервісах Microsoft в єдиний інтелектуальний вікно пошуку під загальною назвою Microsoft Search. Cortana зможе скористатися наявними можливостями Microsoft Search для відповіді на запити користувачів.

Переосмислення Cortana

У травні 2019 року на конференції Build Microsoft розповіла подробиці розвитку Cortana. Завданнями Cortana стануть обробка складних запитів, орієнтація на вирішення завдань користувача і поліпшення його продуктивності.

Для цього в 2018 році Microsoft купила Semantic Machines - стартап в області діалогового AI, який вміє обробляти запити, що складаються з декількох частин, і інтегрувала його можливості в Cortana.

Як приклад Microsoft показала відеодемонстрацію, в якій жінка спілкувалася з «новою» Cortana на смартфоні протягом 34 «ходів».

Дія відбувається як звичайна розмова, під час якого Cortana планує зустрічі, пише листи, вносить правки, нагадує про події та уточнює деталі.

Наприклад, в розмові з Cortana про зустріч з людиною можна задати питання «яка буде погода», і AI зрозуміє, що мова йде про погоду в місці зустрічі - розуміти думку через контекст легко для людини, але складно для сучасних сервісів, пише видання Windows Central.

Це не просто чат-бот, заснований на простих правилах і ізольований одним запитом, а контекстно-залежна система, яка вміє обробляти природну мову. У січні 2018 року Microsoft запатентувала ще одну можливу особливість розвитку Cortana - реакцію на людські емоції, що також допоможе в аналізі контексту розмови.

Microsoft розглядає нову Cortana як єдиний сервіс на всіх пристроях, де зараз вже працює голосовий помічник. Але орієнтуватися на споживача «розумних» пристроїв для компанія не буде - для цього є пристрої на базі Amazon Alexa, через які можна викликати і Cortana.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все