Як безпечно розпочати кар’єру фрілансера: 7 важливих кроків

  • 1 марта, 09:11
  • 4156
  • 0

Сьогодні фріланс – це тренд, можливо, навіть за ним майбутнє. Про нього мріють о 6:00, втретє переставляючи будильник на 5 хвилин вперед; о 8:00, у переповненому метро чи маршрутці; о 14:00, коли сумно дивляться с офісного вікна на казковий осінній парк; о 17:00, коли від сидячої роботи починає боліти голова або поперек. 

Про нього мріють, коли штрафує шеф, або затримують зарплату, коли менеджер сварить за спізнення або розповідає про нові правила звітності. Мріють, коли не вдається піти у відпустку в зручний час, коли пропускають черговий виступ дитини, коли доручають нудний проект.

Так, фріланс – це дуже заманливо, може навіть утопічно. Проте для багатьох не надто практичних та дуже втомлених від «з 9:00 до 18:00» людей, що гарячкувато звільнилися, подібний кар’єрний експеримент має сумні наслідки. Чому? Тому що за перший місяць такого фрілансу ви можете отримати лише 30% від звичного доходу, клієнти не поспішатимуть телефонувати вам та пропонувати цікаву роботу, а велика кількість вільного від роботи часу змусить вас відчувати себе пригніченим та шкодувати про таку авантюру.

Тож, аби убезпечити вас від подібних розчарувань, ми підготували базовий план дій для фріласера-початківця.

Найголовніше

Не поспішайте звільнятися з постійного місця роботи. У вас має бути план, що гарантовано спрацює, або фінансова подушка. Подумайте про потреби сім’ї, форс-мажорні обставини, комунальні платежі. Ви впевнені, що хочете зіштовхнутися з чимось таким, не маючи грошей або стратегічного запасу?

До того ж, якщо омріяна робота – нетиповий для вас вид діяльності, вам знадобиться час та гроші, аби пройти певні курси, чи закупити обладнання, а для цього вам стане у пригоді ваша теперішня робота.

Мотивуйте себе

Дайте собі чітку відповідь на питання «Чому?». Чому ви хочете змінити теперішнє місце роботи? Можливо, вам просто треба відпочити і вас, насправді, влаштовує сама ваша діяльність? Або вам не подобається колектив чи шеф, а ваша галузь і графік для вас комфортні. Фріланс – це часто непевність, відсутність гарантій, чітко визначеного графіка, спокою. Тож такий формат роботи підходить не усім. Якщо ж все-таки ви і ваша робота занадто різні, щоб бути разом – запам’ятайте відповідь на своє «чому?». Вона мотивуватиме вас у часи невдач, пошуку та відсутності замовлень. Вона стримуватиме вас від того, аби повернутися на, часом, заманливе, звичне та тихе офісне місце.

Оцініть себе

Подумайте над своїми вмінням та навичками, які ви потенційно можете продавати. Незалежно від того, чи ви письменник, фотограф, веб-дизайнер, гуру маркетингу, або просто знаєте іноземні мови, для вас, певно, знайдеться позаштатна робота. Яка праця приносить вам максимальне задоволення? У чому ваші сильні сторони? Складіть список всього, що, на вашу думку, можна монетизувати. Не списуйте з рахунків жодних своїх навичок чи пристрастей. Перелічіть усе, що вам добре вдається, незалежно від того, чули ви про те, чи роблять це фрілансери чи ні! Якщо нічого не спадає на думку – подумайте про ваші навички, які мають попит у колі близьких. Можливо, вас просять допомогти з коректурою тексту, щось полагодити, або до вас завжди звертаються за допомогою у складних життєвих ситуаціях? Усе це потенційно можна монетизувати.

Дослідіть ринок

Хоч від більшості навичок можна отримати дохід, заздалегідь розгляньте пропозиції у вашій ніші. Які саме види робіт зможуть приносити вам гарантований регулярний прибуток? Які пропозиції на ринку праці забезпечать вас роботою незалежно від сезону? Можливо, ваша інформація не актуальна, або намріяна? Поспілкуйтеся з тими, хто активно працює у бажаній сфері вже зараз. Сплануйте декілька джерел прибутку, та починайте налагоджувати роботу з ними, або хоча б протестуйте їх ефективність.

Створіть план

Визначте свою бажану погодинну ставку. Скільки у середньому отримують ваші конкуренти? Пам’ятайте, що через деякий час, отримавши більше досвіду, ви зможете вимагати більшу винагороду за свою працю. Вирішіть, скільки годин ви бажаєте (або вам необхідно) приділяти роботі. Звичайно, почавши працювати, ви отримаєте краще уявлення про швидкість роботи, кількість годин, які потрібно виділити на певні проекти, та скільки проектів ви реально можете взяти. Однак, маючи план, ви точно не будете перенапружуватися або перейматися відсутністю грошей, які потрібні терміново.

Знайдіть наставника

Найкращий спосіб дізнатися про нову галузь – це поспілкуватися з тим, хто вже деякий час працює у ній. Запитайте у знайомих, чи можуть вони вам когось порадити, пошукайте таких спеціалістів у соціальних мережах, відвідайте тематичний захід. Наставник познайомить вас з розцінками на ринку праці, дасть вам кілька корисних порад, що допоможуть оминути «підводне каміння», та, можливо, навіть дасть декілька контактів, щоб розпочати роботу. Переконайтеся, що перш ніж звернутися за допомогою, ви вже провели своє невелике дослідження.

Починайте

Звичайно, на початку нової кар’єри навряд чи у вас знайдеться вичерпне та привабливе портфоліо, яке так цікавить більшість роботодавців. Тож будьте готові до того, що перший час вам необхідно буде працювати за дуже невеликі гонорари, або взагалі безкоштовно. Тут вам і знадобиться фінансова подушка та мотивація. Беріться за будь-які проекти, які шукають спеціалістів-волонтерів, особливо – суспільні, ті, які «на слуху». Обов’язково просіть рекомендації. 

Джерело: rabota.ua


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все