Як львівський стартап за чотири роки залучив у клієнти Starbucks, Nvidia та Nestle

  • 13 августа, 09:19
  • 4151
  • 0

Львівський стартап Newoldstamp працює над кастомізованими імейл-підписами з 2015 року. Команда жодного разу не брала інвестицій, виросла з двох до 12 людей, а серед її клієнтів такі бренди, як Lyft, FedEx, Vodafone, Starbucks, Nvidia, Nestle і Coca-Cola. Розповідаємо історію стартапа зі слів його співзасновника та CEO Володимира Заставного.

Звідки з’явилась ідея

Володимир за освітою — маркетолог, і перша його робота була менеджером з маркетингу (пізніше доріс до директора). Володимир був учасником молодіжної організації AIESEC: там всім пропонували робити собі брендовані імейл-підписи двома мовами. Ідея йому сподобалась і він спробував втілити її на робочому місці: створити такі підписи усім 25 топ-менеджерам компанії.

Але це виявилось непросто: «Спочатку треба було зробити дизайн, потім — затвердити його у директора, потім узгодити з нашими технарями, як це реалізувати. Врешті-решт мені довелося самому ходити і створювати його на кожному комп’ютері», — розказує співзасновник стартапу.

Команда: Остап Ярошевич, Валерій Андрощук, Ольга Забалканська, Володимир Заставний

Тоді він зрозумів, що з одного боку такі підписи можуть бути реально корисні компанії в плані просування бренду та залучення нових клієнтів. З іншого — що мало хто зі співробітників зацікавлений займатись цим самотужки. Так і виникла ідея робити власний сервіс підписів для корпоративної пошти, які можна налаштовувати.

Як розвивався проект

Володимир довго розмірковував над проектом, його зупиняло те, що як «не технар» він не може сам його реалізувати. Через півроку знайшов знайомого, який допоміг зробити найпершу версію продукту: дуже простенький сервіс, де можна було створювати нескладні підписи з мінімальними функціями. Тоді в ньому було всього чотири шаблони для підписів, не можна було міняти картинку, кольори, банери. Але його вже було достатньо, щоби перевірити, чи це спрацює.

На початку 2015 року команда запустила сайт, зробила мінімальну SEO-оптимізацію. На той момент Володимир уже пішов з роботи, щоби займатись проектом повноцінно. Знайшов для проекта програміста, який міг би допомагати на парт-таймі, дівчину-студентку, яка займалася маркетингом.

Через півроку сайт уже отримував близько 500 людей в день і з них біля 100 людей створювали собі безкоштовні підписи. За перший рік вдалося вирости до 1000-1500 відвідувачів в день, які створювали біля 200 підписів. Сервіс просувався, в тому числі, завдяки вірусності: у кожен безкоштовний підпис додавали банер із лінком на сервіс. В той же час стартап почав отримувати перші заявки від компаній на корпоративну версію сервісу: щоби можна було створювати подібні підписи централізовано і налаштовувати їх.

І наступні півроку команда займалася розробкою платної версії, де можна створювати акаунти для компаній, в них — налаштовувати брендовані підписи для співробітників. Наприклад, директор компанії міг сам зареєструватись, створити 5-10 підписів та направити своїм підлеглим поштою, і вся ця процедура займала кілька хвилин.

З якими складнощами зіткнулись

Стартап розвивався без інвестицій, за власні гроші, інвестиції друзів та родини, які вдалося назбирати. Тому що команда дуже сподівалась на запуск платної версії, адже заявок від бізнесу було досить багато.

«Я плекав надію, що коли ми запустимо платну версію, вони всі скажуть: ура, ми дочекалися, і буквально з першого дня прийдуть і дадуть нам гори грошей. Але в день, коли ми запустили платну версію, в нас хоч і були продажі, але зовсім не такі, як я очікував», — згадує Володимир.

Частина клієнтів не дочекалася запуску і зробила собі підписи власноруч, частина пішла до конкурентів. Платну версію запустили під кінець 2015 року, за словами співзасновника, це стало своєрідним випробуванням для команди: очікували від неї золоті гори, але цього не сталося. В той же час, кількість безкоштовних користувачів і трафік на сайт росли. На момент запуску платної версії на сайт ходили вже під 2000 користувачів, які створювали собі по 400-500 підписів в день (зараз відвідуваність виросла до 8000 в день).

Ще одна проблема була пов’язана із технологіями. Спочатку для реалізації проекта обрали PHP, тому під неї простіше було знайти розробників. Але згодом виявилось, що клієнти просять додаткових функцій, які на PHP реалізувати просто неможливо.

«Довелось переписувати все з нуля, це дорого коштувало і зайняло більше року. Але третю вже версію ми випустили на Rubi on Rails», — розказує Володимир.

Як отримували клієнтів

Основним каналом для продукту лишається пошукова оптимізація та контент-маркетинг: клієнти знаходять сервіс через Google, через відгуки, через інші сайти, які пишуть про поради для маркетологів. Наприклад, у 2016 році американський Forbes включив сервіс до переліку рекомендованих, і після публікації про нього написали інші медіа. Заробітки з проекту на той час уже дозволяли найняти сейлза і саппорт. Приклади відгуків про сервіс можна подивитись тут і тут.

За словами Володимира, саме так сервісом і починали користуватися клієнти з великих компаній на кшталт Lyft або Nestle: коли людина, що відповідає за маркетинг, починає шукати централізоване рішення для підписів, вона знаходить сайти з рекомендаціями, робить заявку на демо продукту, а далі вже все залежить від внутрішніх потреб та бюрократії у компанії. Наприклад, у Lyft зараз — біля 4000 підписів у корпоративному акаунті, але стартапу довелось працювати над угодою і погоджуванням проекту з жовтня 2018 по травень 2019 року.

Не всі компанії впроваджують такі підписи централізовано. «Є компанія, що працює по франшизі, у неї п’ять різних шаблонів в залежності від франшизи, локації і т.д, та близько 3000 користувачів. Є компанії, які впроваджують такі підписи в окремих країнах, наприклад, Coca-Cola. Також ми вели перемовини із «Ашаном», вони хотіли би це робити централізовано, але їхня бюрократія не дозволяє це робити в такий спосіб. Тому з ними будемо починати з Польщі», — говорить Володимир.

За його словами, до стартапу звертались і кілька українських компаній, наприклад, банки, але вони досі використовують дуже застарілі імейл-клієнти, ті, що в США використовували ще у 80-90-х роках, тож не вдалося запропонувати їм своє рішення.

Як заробляють

Стартап працює за моделлю підписки. Продає підписки на пакети від 25 до 100 підписів (від 36 до 99 в місяць). Для освітніх установ та громадських організацій пропонують знижки. Планують спеціальний пакет для стартапів.

Про прибутковість поки що не говорять, але заробітки дозволяють розвиватися далі. За словами співзасновника, вартість отримання ліда в середньому — вдвічі нижча за те, скільки він приносить компанії. Всі кошти вкладають у розвиток продукту.

За весь час у сервісі створено 9854 оплачених акаунта (один акаунт використовується для керування багатьма підписами), щодня за його допомогою створюють 500 підписів, в місяць кількість реєстрацій на платний продукт сягає 2800.

Ріст відвідуваності сервіса від створення до липня 2019 року:

  1. Від початку стартап намагався розвиватись лише за ті гроші, які принесуть клієнти. Але зараз для масштабування команді потрібні інвестиції. Саме тому команда подалась на участь у 500 startups.
  2. Від початку, як розказує співзасновник, хотіли йти у якийсь галузевий акселератор, топ-3 акселераторів США навіть не розглядали. Але так сталось, що представники 500 startups приїхали до Львова, поспілкувались із командою і їм сподобався проект. Newoldstamp відібрали з-поміж 2000 претендентів. Звістку про те, що стартап пройшов у програму, команда отримала за кілька тижнів до старту: за цей час потрібно було встигнути налагодити віддалену роботу, оформити візи і квитки.

За словами Володимира, участь у акселераторі допоможе стартапу знайти інвесторів та зрозуміти, як рости далі. «Як рости і збільшити базу клієнтів — наш основний челендж на разі. Інвестиції допоможуть найняти спеціалістів і провести рекламні кампанії. Американські акселератори заточені під то, щоби підівчити стартапи і звести з інвесторами. Саме тут можуть навчити, як ростити SaaS-рішення не вдвічі, а вдесятеро за рік. Ми хочемо виходити на більш глобальний ринок», — говорить він.

Джерело: ain.ua


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все