Як отримати підвищення: 12 лайфхаків для впевнених (і не дуже)

  • 18 июня, 12:09
  • 4177
  • 0

Автор материала: Катерина Маевская

Ви відчуваєте, що ось-ось досягнете стелі на своїй посаді, а нинішнє коло обов’язків для вас затісне? Але змінювати компанію не хочете, адже вірите у щасливе майбутнє зі своїм роботодавцем? Настав час рости. Як заявити в компанії про свої амбіції і отримати бажане підвищення? Ми знаємо і підкажемо вам.

Вивчіть потреби компанії

Які саме напрямки бізнесу планується розвивати? Чи анонсується запуск нових проектів або відкриття філіалів у інших містах? Щоб розуміти, які можливості для розвитку існують у межах організації, варто вивчити її структуру та стратегію, відстежувати корпоративні новини, переміщення, відкриті вакансії, щоб не втратити жодної перспективної можливості.

Визначте правила гри

Як саме побудована система кар’єрних переміщень – наприклад, чи анонсуються вакансії спочатку для співробітників, а вже потім – у зовнішніх джерелах? Як подавати свою заявку, коли співробітник дізнається про відкриття цікавої вакансії?

Проаналізуйте успішні кейси

Зверніть увагу на історії колег, які отримували підвищення останнім часом. Які саме якості та результати дозволили їм досягти успіху? Це варто врахувати, плануючи власний кар’єрний поступ.

Проявіть ініціативу

При побудові кар’єри скромність недоречна. Роботодавці нарікають на те, що гарних співробітників важко знайти і ще складніше втримати, тому готовність рости в компанії, скоріш за все, буде сприйнята позитивно (якщо йдеться про організацію, яка націлена на розвиток). Тому не бійтеся заявляти про свої побажання та досягнення.

Добре, якщо у компанії налагоджена система просування талантів, – наприклад, функціонує кадровий резерв, кожний керівник має наступника, якого навчає, щоб той був готовий зайняти його місце в разі підвищення або звільнення. Тоді достатньо використовувати можливості, які надає роботодавець: брати участь у тренінгах, запозичувати досвід колег, працювати над підвищенням показників та продуктивністю.

Якщо ж така система не налагоджена, а ви бачите своє майбутнє саме в цій організації – шанси також є. Зокрема, якщо ви маєте амбіції керівника: сьогодні в тренді саме розвиток власних лідерів, а не найм з ринку. Проте доведеться проявляти максимум активності: згадуйте про своє бажання рости під час формальних та неформальних бесід із керівником та HR-менеджером.

Підготуйте аргументи

Проте такі заяви мають бути аргументованими, особливо якщо в компанії вже відкрита вакансія, і саме ви – найкращий кандидат. Замало емоційного бажання отримати вищий статус та зарплату, ваше підвищення має бути вигідним компанії. Зробіть акцент на тому, яку користь можете принести на новій посаді. Проаналізуйте та підготуйте перелік своїх переваг.

Наприклад, співробітник виграє в порівнянні з зовнішнім кандидатом завдяки своїй лояльності до компанії, а також тому, що його цінності відповідають корпоративним цінностям – і це доведено часом. Вам не потрібно проходити адаптацію до колег, ви вже знаєте організацію, її культуру та клієнтів. Наводьте приклади того, яких результатів встигли досягти на своїй посаді і як плануєте оптимізувати роботу на новому місці.

Навчайтеся

Ідеально мати хоча б приблизний план навчання та розвитку, враховуючи, яку наступну кар’єрну позицію плануєте посісти. Опановувати знання і навички, розвивати компетенції, необхідні для нової позиції, можна превентивно – це будуть додаткові аргументи на вашу користь, коли компанія шукатиме претендентів на цікаву вакансію.

Наприклад, якщо для нової роботи потрібне знання англійської, і ви проходите курси з власної ініціативи – для роботодавця це буде ознака вашої щирої зацікавленості і готовності працювати над собою заради спільного успіху, свого та бізнесу.

Розширюйте коло обов’язків

Якщо вам цікаве розширення повноважень, можна вчитися виконувати нові для себе функції: наприклад, працювати у крос-функціональних проектах, пропонувати свою допомогу на час відпустки колеги та виконувати додаткові доручення керівника. Це дозволить стати помітнішим, незамінним та відчувати себе більш впевнено, якщо отримати підвищення все-таки вийде. Проте тут важливо зберігати особисті кордони, щоб не сформувати репутацію людини, яка любить виконувати чужу роботу, а також пам’ятати про баланс праці й відпочинку.

Побудьте «тінню»

У західних компаніях широко використовується такий інструмент розвитку співробітників, як шедоуінг: коли працівник грає роль «тіні» керівника або колеги, досвід яких має запозичити. Супроводжує на зустрічі, під час нарад та вирішення операційних питань. Не для всіх такий варіант буде комфортним, але можливість спостерігати за талановитими колегами – дійсно цінне джерело досвіду, і його варто використовувати.

Запропонуйте керівнику роль наставника

Якщо ви вважаєте свого шефа взірцем і впевнені, що у цієї людини є чому повчитися, – використайте цей потенціал: зверніться з проханням стати вашим наставником. Досвідчені фахівці зазвичай мають потребу ділитися досвідом, до того ж, керівнику може бути приємна така довіра. Ви зможете запланувати графік зустрічей і скласти план розвитку нових навичок та компетенцій. Практика свідчить, що продуктивна робота з наставником дозволяє досягти помітного прогресу в професійному розвитку.

Вирішуйте проблеми

По-перше, системні – ті, які впливають на діяльність компанії та її перспективи: якщо саме ви запропонуєте ідею, яка дозволить досягти успіху у новому напрямку, шанси та нову посаду суттєво підвищаться. По-друге, ті, яких просто уникають інші – так, у фільмі «Стажер» такою проблемою був стіл посеред офісу, на якому місяцями збирався мотлох. І той, хто його нарешті розібрав, став справжнім героєм для команди.

Дотримуйтесь добросовісної конкуренції

І тут важливе кожне слово. Варто пам’ятати, що робота – це майже завжди конкурентне середовище, і скоріш за все, цікаву вам можливість хочуть використати і ваші колеги. Проте навряд чи підвищення – це привід переходити етичні межі і псувати стосунки з командою. Якщо ви станете керівником, вам знадобиться їхня підтримка.

Розгляньте альтернативи

Розвиток не дорівнює вертикальне зростання. Дослухайтеся до себе: чого саме ви прагнете? Можливо, ви хочете розвиватися горизонтально, в ролі експерта – нарощувати досвід у своїй галузі із підвищенням рівня оплати праці? Можливо, хочете змінити сферу діяльності – у багатьох компаніях ротації між напрямками сприймаються як чудова альтернатива звільненню та вигоранню фахівців. Міжнародне призначення, якщо йдеться про глобальну компанію, перехід на гнучкий графік роботи, потреба у визнанні – визначте, що саме важливо для вас, і будуйте свій шлях, відштовхуючись від цього.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все