Як прийти в ІТ: поради тим, хто хоче пов'язати свою кар'єру з високими технологіями

  • 5 декабря, 15:03
  • 6156
  • 0

У світі, де втілилися ідеї фантастів ХХ століття, а високі технології не просто зустрічаються на кожному кроці, а є важливою частиною нашого життя, закономірно високий і попит на ІТ-спеціалістів.

Інформаційні технології входять в десятку сфер з найбільшою кількістю розміщених вакансій. А з 2008 по 2018 рр. зарплати в ІТ виросли на 80%, а за 2018 рік - на 7%. Перспективи дійсно привабливі, і багато хто починає замислюватися: а що якщо спробувати себе в цій сфері? 

Як прийти в ІТ: поради тим, хто хоче пов'язати свою кар'єру з високими технологіями

Звичайно, жодна стаття в світі відразу не зробить вас хорошим фахівцем. Але при досягненні будь-якої мети треба діяти послідовно і починати з азів. Тож ось декілька порад.

Вивчайте англійську мову

Порада з розряду «капітан очевидність», проте досвід спілкування з людьми, які хочуть записатися на курси або пройти стажування в компанії, змушує зробити на цьому пункті особливий акцент. І ось чому.

  1. Англійська - мова головних трендсетерів індустрії (на кшталт Google, Apple, Microsoft та інших).
  2. Англійською ведеться більшість онлайн-занять. Без знання мови ваш навчальний процес закінчиться, навіть не розпочавшись.
  3. Робота в ІТ - це постійний обмін досвідом, в тому числі з іноземними колегами. Іноді (спойлер: часто) вам доведеться звертатися за порадою на закордонні форуми.

Бажано освоїти її хоча б на базовому рівні, краще - вище. Ви не пошкодуєте про це рішення, особливо якщо згодом, коли ви вже станете хорошим фахівцем, вам запропонують роботу в міжнародній компанії. До того ж знання англійської може стати в нагоді в багатьох інших сферах життя і професійної діяльності.

Вирішіть, чим саме ви хочете займатися. А потім подумайте ще раз

ІТ - досить широка сфера, з величезною кількістю напрямів і спеціалізацій. У цьому вона сильно нагадує медицину. Як правило, люди не говорять, що мріють бути медиками, а описують свої бажання більш конкретно: «хочу працювати стоматологом» або «хочу стати педіатром». Спробуйте зрозуміти, що вам ближче.

При виборі потрібно врахувати:

  1. до чого лежить душа - хоча б теоретично;
  2. який напрям є більш перспективним.

Вибираючи виключно на рівні емоцій, ви ризикуєте освоїти не надто затребуваний напрямок і зіткнутися з проблемами при працевлаштуванні. Навпаки, керуючись тільки принципом «піду туди, де більше платять», ви, швидше за все, перегорите ще на етапі навчання. 

Професія, яка вам нецікава, завжди складна для освоєння, а у випадку з ІТ - складна подвійно.

Окремо хотілося б розвінчати популярний міф про те, що в ІТ можуть працювати тільки люди з технічною освітою. По-перше, на швидкість освоєння необхідних навичок впливає не стільки освіта, скільки цілеспрямованість. По-друге, ІТ - це не обов'язково класичне програмування. Ви можете бути тестувальником, веб-дизайнером, бізнес-аналітиком, працювати в підтримці. 

Почніть вивчати базу

Немає сенсу читати спеціалізовані статті, вивчати допомоги або записуватися на курси, якщо ви не знаєте, що таке біт і байт. Почніть з азів. Почитайте, що таке мережі і за яким принципом вони працюють. Познайомтесь з базовими поняттями: ascii, heap, process & thread, переривання та іншими. Вивчіть IDE і методології фреймворків. В якості першого кроку - скористайтеся пошуковою системою і спробуйте зрозуміти, про що взагалі зараз йшлося. 

Також непогано б навчитися розуміти операційні системи (бажано вийти на рівень впевненого користувача відразу в декількох) і освоїти роботу з командним рядком.

Виберіть підходящі курси

На цій стадії у багатьох виникає питання, куди піти: в навчальний центр при великій ІТ-компанії або в незалежний (комерційний) тренінговий центр. Перший варіант доречний, якщо вас цікавлять продукти або рішення саме цієї компанії, і ви хочете стати фахівцем в цій галузі. 

Комерційні тренінгові центри, зазвичай пропонують більш «універсальну» підготовку по різним рішенням, але, що логічно, часто обходять стороною моменти, що стосуються більш глибоких знань. Але варто відразу обмовитися, що з цього загального правила є винятки: наприклад, деякі вендори охоче проводять навчання не самі, а з використанням тренінгових центрів, у яких є відповідний досвід, матеріально-технічна база і експертиза. 

Сьогодні навчальні центри також створюються на базі великих технічних вузів. Ініціатором цих процесів є як держава, яка зацікавлена в розвитку «цифрової економіки», так і ІТ-компанії, які відчувають брак кваліфікованих фахівців. 

Морально налаштуйтеся на те, що доведеться вчитися все життя

Технології розвиваються, а разом з ними доведеться розвиватися і вам. Це факт, який доведеться прийняти як істину. Втім, прагнення до отримання нових знань можна випрацювати. Відвідуйте тематичні онлайн-ресурси, проходьте різноманітні курси, відвідуйте конференції і хакатони та спілкуйтесь з іншими розробниками.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все