Як технологічні гіганти перетворили Україну на військову ШІ-лабораторію – TIME

  • 14 февраля, 06:32
  • 4149
  • 0

Після початку повномасштабного вторгнення росії Україна стала «найкращим полігоном для випробування всіх новітніх технологій», а також – «потужною військовою ШІ-лабораторією». Про це йдеться в публікації американського TIME.

Журналістка видання Віра Бергенгруен кілька разів їздила в Україну та поспілкувалася з українськими високопосадовцями, представниками уряду США та СЕО Palantir Алексом Карпом про те, як повномасштабне вторгнення росії вплинуло на розвиток технологій в Україні та чому це найкраще місце для випробувань нових напрацювань для світових техногігантів. AIN.UA публікує основні тези з матеріалу.

2 червня 2022 року СЕО Palantir Technologies Алекс Карп зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським. Тоді Карп сказав Зеленському, що він готовий відкрити офіс у Києві та розгорнути дані та програмне забезпечення ШІ Palantir для підтримання оборони України. Карп вірив, що вони можуть об’єднатися і «таким чином, це дозволить Давиду перемогти сучасного Голіафа».

Courtesy Digital Ministry of Ukraine

  1. «Вони (Palantir) — торговці ШІ-зброєю XXI сторіччя», — каже Джейкоб Гелберг, експерт із національної безпеки, який є радником Карпа з питань зовнішньої політики. Карп розповідав мені, що в Україні він побачив можливість виконати місію Palantir — «захищати Захід» і «до біса налякати наших ворогів».
  2. У цьому побачила можливості й Україна. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповідав, що спочатку керував відчай. Оскільки росіяни погрожували повалити уряд та окупувати країну, Києву потрібна була вся допомога, яку він міг отримати. Але незабаром урядовці зрозуміли, що в них є шанс розвивати власний технологічний сектор країни.

«Наша велика місія — зробити Україну світовою науково-дослідною лабораторією», — каже Федоров у коментарі TIME.

  1. За півтора року після першої зустрічі Карпа із Зеленським, Palantir включився у повсякденну роботу українського уряду. Продуктами компанії користуються понад півдесятка українських відомств, зокрема Міністерства оборони, економіки та освіти. За словами Карпа, програмне забезпечення Palantir використовує ШІ для аналізу супутникових зображень, даних із відкритих джерел, записів безпілотників.
  2. Українські офіційні розповіли автору тексту, що використовують аналітику даних компанії для проєктів, які виходять далеко за межі розвідки на полі бою. Також йдеться про збір доказів військових злочинів, розмінування, розселення ВПО і викорінення корупції. Palantir настільки прагнув продемонструвати свої можливості, що надав їх Україні безкоштовно.
  3. Palantir — не єдина технічна компанія, яка допомагає українським військовим. Такі гіганти, як Microsoft, Amazon, Google і Starlink, працювали, щоби захистити Україну від російських кібератак, перенести важливі урядові дані в хмару та підтримувати зв’язок країни, виділяючи сотні мільйонів доларів на захист країни.
  4. Компанія Clearview AI також надала свої інструменти понад 1500 українським чиновникам, які використали їх для ідентифікації понад 230 000 росіян на своїй території. Невеликі американські та європейські компанії, багато з яких зосереджені на автономних безпілотниках, також відкрили свої магазини в Києві. Це змусило декого називати Київ «miltech-долиною».
  5. Загалом, війна в Україні зайшла в глухий кут, коли обидві сторони використовують зброю XX століття, як-от артилерію та танки. Дехто скептично ставиться до заяв про високі технології, стверджуючи, що розгортання інструментів штучного інтелекту мало впливає на жахливу війну на виснаження. Але Україна та її союзники в приватному секторі кажуть, що вони грають у довшу гру: створюють військову лабораторію майбутнього.

«Україна — найкращий полігон для випробування всіх новітніх технологій, — каже Федоров, — адже тут їх можна випробувати в реальних умовах». Карп додає: «Є речі, які ми можемо зробити на полі бою, чого ми не могли зробити вдома».

  1. Водночас через це технологічні компанії можуть володіти величезною владою як незалежні гравці. Є ті, хто готові рухатися швидко й нехтувати правовими та етичними нормами, щоби зробити найбільші прориви. Співробітники служби національної безпеки США та експерти попереджають, що ці нові інструменти можуть потрапити до рук ворогів.
  2. Україна й досі не платить Palantir за інструменти та послуги. Мотивація компанії в країні має мало спільного з короткостроковим прибутком. Останніми роками Palantir намагався позбутися своєї репутації тіньового шпигунського підрядника, розширюючи список комерційних клієнтів. Використання її технологій у повномасштабній війні – один зі шляхів.

TIME Illustration

  1. У перші місяці війни українські чиновники приймали будь-яку допомогу. Вони взяли кібер та хмарні сервіси від Microsoft, Amazon і Google, термінали Starlink від Ілона Маска, ПЗ для розпізнавання обличчя від Clearview AI, а також і безліч експериментальних безпілотників, камер і комплектів глушіння від великих оборонних компаній і стартапів.
  2. В Україні також створили «ІТ-армію» із 400 000 хакерів-добровольців, щоб допомогти захистити критичну інфраструктуру та протистояти російським кібератакам.

«Спочатку процесу не було. Був хаос», — розповідає заступник Федорова Олександр Борняков. До того літа, додає він, «нам довелося заспокоїтися і сказати: «Ми не можемо продовжувати цей шлях. Нам потрібна довгострокова стратегія».

  1. За межами держави є ознаки того, що «українська військова лабораторія» допомогла їй стати головним гравцем на світовій арені технологій. На цьогорічному Web Summit український павільйон височів над іншими експонатами. Лише два роки тому присутність була обмежена кутковою будкою. Цього ж разу стенди розмістили 25 українських стартапів, а десятки молодих працівників у жовтих футболках збірної України роздавали рекламні буклети: «Найкращий час для інвестування в Україну — ЗАРАЗ, а не після війни».
  2. Деякі з уроків, засвоєних на полі бою в Україні, уже стали світовими. Спираючись на український досвід, Тайвань найняв виробників комерційних безпілотників і аерокосмічні компанії, створити власну програму безпілотників на тлі зростання напруженості з Китаєм. Минулого місяця Білий дім прийняв Palantir та кілька інших оборонних компаній, щоби обговорити технології на полі бою, які використовуються проти росії. Штамп «перевірений у боях в Україні» нібито працює.
  3. Водночас використання великої кількості сучасних технологій, зокрема розпізнавання обличчя, може негативно вплинути на безпеку конфіденційності у світі.

«Це перший випадок під час війни, коли більшість критично важливих технологій надходять не з дослідницьких лабораторій, що фінансуються з федерального бюджету, а з готових комерційних технологій», — каже Стів Бланк, ветеран технологій і співзасновник центру Gordian Knot Center для інновацій національної безпеки в Стенфордському університеті. «І для цього є ринок. Отже, джин вийшов із пляшки».


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все