Як технологічні компанії здійснюють найм молодших спеціалістів під час конфлікту в Україні

  • 30 августа, 14:56
  • 4512
  • 0

Протягом минулого року, українські компанії в сфері IT прийняли на роботу 3989 новачків в Україні та 185 за кордоном (враховуючи лише тих, хто сплачує податки в Україні). Для порівняння: у 2019 році більш ніж 55 компаній влаштували на роботу понад 5370 початківців, у 2020 році 89 IT-компаній найняли понад 4500 молодих спеціалістів. У 2022 році велика кількість компаній не брали участі в опитуванні через припинення найму джуніорів у зв'язку з розгортанням повномасштабної війни. Деякі з них досі не відновили процес найму, або ж прийняли всього кілька нових співробітників за весь рік.

Два роки тому опитані компанії найбільше джуніорів приймали на роботу в Києві, Харкові та Львові (при цьому лідером був Харків), але зараз ситуація в цьому плані зазнала змін. Найбільше початківців роботодавці запрошували минулого року в Львові (1051) та Києві (882). Більше 200 осіб було найнято в Дніпрі, Харкові та Івано-Франківську. Незважаючи на невеликі обсяги, найм джуніорів відбувається у всіх регіонах України.

В минулому році опитані компанії збільшили кількість найнятих технічних спеціалістів майже вдвічі більше (2245), ніж нетехнічних (1267). Щодо окремих напрямків, перші позиції займають Software Engineers і Support-фахівці. Варто зазначити, що значна частина (944) сапорт-спеціалістів була найнята компанією ZONE3000. Також відзначається велике попит на QA-фахівців. Поміж іншими популярними напрямками для початківців виступають DevOps, Admin and Operations, Marketing, Design і Data Science. Серед розробників більше всього компаній відібрали Java, Front-end і NET-фахівців. Натомість мінімальну кількість нових співробітників влаштували на посади Go, PHP і Scala.

У 2023 році попит на початківців менш значущий. Майже половина опитаних компаній не має планів на найм нових початківців. А ті, хто все ж обмірковує цей крок, вказують на невеликі масштаби цього наміру (до 20 або 50 фахівців).


Теги: джун
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все