Як успішно пройти інтерв'ю? 20 порад + 10 хитрощів

  • 6 февраля, 06:36
  • 4717
  • 0

Андрій Сильчук, керівник центру розробки DataArt в Одесі, поділився порадами, які допоможуть успішно пройти співбесіду та наблизять вас до роботи мрії.

Изображение

Почну з того, що комусь мої рекомендації можуть здатись очевидними. Якщо ви серед них, вітаю — ви великі молодці. Проте всі проблеми, про які я розповідаю, зовсім не є вигаданими — окремі моменти в поведінці кандидатів буквально вводять мене у ступор. Більшість міркувань містять приклади, і якщо в одному з них ви впізнаєте себе, запевняю, всі збіги є випадковими. Чи ні?

Список я побудував на основі хронології процесу найму. Тобто пункти розставлено не в порядку їхньої важливості, а відповідно до етапів розвитку стосунків між претендентом і компанією.

20 порад для успішного проходження співбесіди

  1. Я не складатиму докладний гайд із оформлення резюме. Спеціально для цього DataArt запустив окремий сервіс, який може вам допомогти — CV Duck. Попрошу лише перераховувати в резюме виключно те, що ви дійсно знаєте і на запитання щодо чого готові відповісти. Не намагайтеся додавати до нього симпатичні технології, з якими у проектах ви не працювали. Якщо ви самі заявляєте тему, в якій плаваєте, за законом підлості на співбесіді запитають саме про неї.
  2. Почитайте про компанію, з представниками якої збираєтеся познайомитись. Відповіді на багато цікавих запитань можна знайти на корпоративному сайті: доменні сфери, клієнти, масштаб, географія тощо. Це підтвердить ваш інтерес до вакансії та головне — дозволить витратити час наприкінці співбесіди на більш цікаві теми. Якби всі дотримувалися цієї поради, один із кандидатів не здивувався б, що DataArt не є продуктовою компанією, а інший — що ми маємо офіс у Львові, куди він ось-ось переїде.
  3. Заздалегідь підготуйте кілька запитань, щоб не розмірковувати занадто довго, коли вам запропонують їх поставити, та просто почуватися впевненіше. Подумайте: а) які деталі роботи в компанії чи особливості проекту вас цікавлять, б) увага до яких деталей наочно продемонструє ваш інтерес до роботи в компанії. Добре було б одразу отримати відповіді на важливі запитання і добре показати себе перед тим, хто проводить співбесіду. Кому хочеться виглядати розгубленим або витратити останні хвилини зустрічі на розмову про кількість бананів на кухні?
  4. Обміркуйте відповіді на типові запитання, які вам регулярно ставлять на співбесідах. Наприклад, непогано бути готовим розповісти про найважчі невдачі, помилки та винесені уроки. Із досягненнями ситуація ще очевидніша.
  5. Дуже корисно уважно перечитати список вимог до вакансії, занурившись у контекст. Інакше вас може збентежити навіть безневинне запитання про технології, що використовують у проекті, до якого ви хочете приєднатися. Якщо ви претендуєте на стажування, будь ласка, обов'язково почитайте про спеціальність, яку зібрались опанувати. Хоч як би смішно це не звучало, але в моїй практиці кілька десятків співбесід із трейні закінчувались, так майже й не розпочавшись. Ми, звісно, готові всьому навчити, але чи навчатиметься той, кому нецікаво принаймні на базовому рівні зрозуміти, чим йому доведеться займатися найближчими роками.
  6. Якщо співбесіда проходить онлайн, перевірте заздалегідь апаратуру, інтернет-з'єднання, фон і межі кадру. Попередьте домочадців і попросіть вам не заважати, відключіть повідомлення і поставте телефон у беззвучний режим. Також буде добре привести себе до ладу, приблизно так само, як якби ви збиралися на зустріч в офіс. Бесіда з людиною, яка сидить у барі з музикою, випускає дим у камеру або кілька разів за півгодини переривається, щоб заспокоїти дітей, залишає дивне враження. І це я ще не згадую набагато комічніших, але менш пристойних ситуацій.
  7. На співбесіду бажано приходити трохи заздалегідь. Під'їхати до офісу за 5–10 хвилин або на 3–5 хвилин раніше приєднатися до розмови в месенджері — гарна ідея. У вашого співрозмовника такі зустрічі часто йдуть одна за одною, і якщо ви раптом запізнитесь, доведеться або поспішати, або затримувати наступного кандидата, руйнуючи весь графік. Час — найцінніший ресурс, продемонструйте, що готові інвестувати його понад домовленістю. Але небагато.
  8. Не ризикуйте, намагаючись одразу приголомшити співрозмовника. Набагато надійніше дотримуватись правил хорошого тону: представитися, трохи розповісти про себе, уточнити, чи заведено тут спілкуватися на «ти» чи на «ви». Все це звучить дуже просто, але одного разу кандидат зустрів мене словами: «Андрію, ну ти ж сам розумієш, це твій шанс найняти крутого фахівця, корисного для будь-якого проекту. Досвіду в мене хоч греблю гати». Ми бачили один одного вперше у житті, і ще я навіть не встиг сісти у крісло.
  9. На додаток до попереднього пункту — постарайтеся не нервувати і зберігайте доброзичливість. Посміхайтеся й уважно слухайте — якщо ви прийшли на співбесіду, значить, вакансія вас зацікавила, не треба це приховувати. А посмішка й позитивний настрій завжди допомагають налаштувати до себе. Пам'ятайте, що співбесіду проводить звичайна людина, підвладна емоціям.
  10. Коли відповідатимете на запитання, не відходьте від суті надто далеко. По-перше, пам'ятайте про час, по-друге, часто саме непотрібні й недоречні відступи топлять і закопують кандидата. Наприклад, при мені одна людина абсолютно правильно написала необхідний запит до бази даних, а потім зі словами: «Можна зробити і так», стала перетворювати його на неправильний, паралельно розкриваючи слабкі знання у суміжній галузі.
  11. Не соромтесь одразу записувати запитання, на які відповіли погано або не змогли відповісти. Це показує вашу зацікавленість, та й у майбутньому теж може стати у пригоді — плюс вам у карму.
  12. Якщо під час співбесіди питання зарплати не порушили представники компанії, значить, час для її обговорення ще не настав. Можливо, той, із ким ви зараз спілкуєтесь, не має відповідних повноважень. Не сумнівайтеся, про це теж ітиметься — рабство давно заборонене. Просто виявіть трохи терпіння.
  13. Намагайтеся розповідати про свій досвід крізь призму вимог вакансії, на яку претендуєте. Оберіть ті знання і навички, що можуть стати у пригоді в майбутньому, нехай вони виглядають максимально релевантними. Такий аналіз справді є корисним, у перспективі він дозволяє зіставити нові завдання зі схожими, які ви вже виконували раніше, та спрощує і адаптацію, і проходження співбесіди. Одна дівчина так круто розписала мені свій досвід, що я побачив, як саме вона зможе влитись у проект, і був готовий зробити офер одразу після її розповіді практично без додаткових запитань.
  14. Намагайтеся бути максимально чесними, більшість ваших співрозмовників — дуже досвідчені хлопці, тож фальш вони відчують за версту. Навіщо когось обманювати, отруюючи атмосферу, а в разі успіху ще й формуючи хибні очікування? Це стосується не лише надмірного самовихваляння. Ідеться також і про лестощі: не перегинайте з компліментами, це неприємно.
  15. Не соромтеся розмірковувати вголос. Вам можуть дати практичний кейс або завдання, що вимагають короткої відповіді, але передбачають довгий ланцюжок міркувань або дій. Найкращий спосіб уникнути незручного мовчання — проговорити свої думки вголос. Завжди цікаво бачити, як кандидат доходить того чи іншого висновку, найчастіше це набагато важливіше за правильну відповідь у підсумку.
  16. Якщо вас просять виконати тестове завдання, виконайте його. Повірте, це не забаганка — тим, хто проводить співбесіду, ще й перевіряти його доведеться. Тож якби ситуація дозволяла його не давати, його б давати не стали.
  17. Висловлювати незгоду на співбесіді — нормально, входити у відкриту конфронтацію та розпочинати агресивну суперечку — навряд. Найчастіше заперечення можна викласти у спокійній, миролюбній манері. Надмірна гарячковість може залишити про вас неприємне враження, навіть якщо ви маєте рацію. А якщо ви ще й помиляєтесь?
  18. Будьте готові до того, що невелика частина співбесіди може пройти англійською: у вимогах володіння нею вказують не дарма. Я сам люблю послухати, як потенційний колега викладає думки англійською, і можу поспілкуватися з ним 5–10 хвилин на абстрактні теми. Будьте готові до цього, адже так роблю не лише я.
  19. Наприкінці співбесіди, перш ніж поставити підготовані заздалегідь запитання, подумайте, чи не потрібно їх адаптувати до нової інформації, яку ви отримали під час розмови.
  20. Не давайте поспішних відповідей, особливо якщо йдеться про участь у конкретному проекті. Добре обміркуйте, чи готові ви працювати в ньому. Тоді вам точно не доведеться забирати свої слова назад, підставляючи співрозмовника і залишаючи про себе найгірше враження. Немає нічого гіршого за кандидата, який передумав приймати офер, коли в його блискучих перспективах уже встигли переконати клієнта.

10 хитрощів або додаткових порад

Стануть у пригоді на співбесіді й деякі хитрощі. Ось список козирів, якими кандидату не гріх скористатися:

  1. Пам'ятайте, що компанії ви потрібні не менше, ніж вона вам. Особливо за нинішніх умов. Ситуація на ринку праці дуже посилює вашу переговорну позицію.
  2. Ви вільні вибрати зручний час для співбесіди. Не потрібно йти на жертви: ви і так наражаєте себе на стрес, нехай умови будуть комфортними.
  3. Дізнайтеся заздалегідь, чи можна для відповідей на деякі запитання та виконання завдань використовувати Google або Stack Overflow. Багато компаній не проти, просто далеко не всі про це запитують.
  4. Отриманий офер вас ні до чого не зобов'язує, ви можете відмовитись або попросити переглянути його умови. Але пам'ятайте про останній пункт попереднього списку. Відмовлятися від оферу, спочатку прийнявши його, це зовсім інша історія.
  5. Вам не потрібно прикидатись тим, кого хоче бачити компанія. Адже вам доведеться там працювати, а прикидатися завжди буде дуже складно. Тож дозвольте собі бути собою.
  6. Якщо ви чогось не знаєте, не вигадуйте. Краще просто зізнайтеся — це нормально, що ви не знаєте всього на світі. Повірте, вашому співрозмовнику теж відомо далеко не все.
  7. Ніхто не забороняє взяти трохи часу на відповідь на запитання. Якщо потрібно поміркувати, можна виграти кілька секунд, використовуючи стандартні фрази на кшталт: «Яке цікаве запитання!», «І справді, як краще вчинити в цьому випадку?», «До речі, спробую поміркувати і на цю тему».
  8. Якщо не впевнені, що відповіли правильно, спробуйте запитати, на яку відповідь очікував співрозмовник. Навіть якщо ви не пройдете співбесіду, то зможете отримати нову важливу інформацію.
  9. Не бійтеся пробувати. Будь-який результат конвертується у корисний досвід.
  10. Ставте стільки запитань, скільки вам дійсно потрібно. Не соромтеся, але й не висмоктуйте їх із пальця.

Дорогі друзі, сьогодні співбесіди — настільки звична частина життя, що коректна поведінка на них стає запорукою душевної рівноваги для обох сторін. Мінімальний набір знань і взаємна повага можуть зробити цей процес цілком комфортним, позитивним і навіть приємним. До того ж, навіть якщо просто зараз спільної роботи не вийде, хтозна, де кандидат і компанія опиняться за рік чи два. Не рубайте канати, а будуйте мости. Всім добра і вдалих співбесід, сподіваюсь, що зміг бути корисним. Я старався.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все