Як Wix будує дизайн-команди в Київському офісі: хайлайти лекції на Design Village

  • 31 октября, 09:43
  • 4456
  • 0

12 жовтня на фестивалі Design Village було багато розмов про команди, колаборацію та співпрацю всередині команд. Анна Скоробогатова, Head of Design у WIX Ukraine виступила з лекцією про те, як розвиток софт скілів дизайнерів допомагає будувати надійну команду для найбільшого онлайн-редактора вебсайтів. Спільно з Design Village, публікуємо основні нотатки лекції.

Як Wix будує дизайн-команди в Київському офісі: хайлайти лекції на Design Village

У WIX було всього 5 дизайнерів, коли компанія лише починала. Усі робили все – починаючи з маркетингових задач, продуктового дизайну і закінчуючи відповідями на запити користувачів які надходять у службу підтримки. Такий собі full stack підхід, типовий для стартапу – всі роблять все можливе для того, щоб допомогти компанії вирости якомога швидше.

За останні 13 років все змінилось і WIX також. Найбільша зміна – це те, що тепер нас не п’ятеро дизайнерів, а 200 спеціалістів по всьому світу, які займаються усім, що стосується візуальних аспектів компанії. 

Важливий момент – ми робимо все in-house. Це дало нам дуже багато досвіду роботи з абсолютно різними дизайнерами та допомогло нам дійти до ключового висновку – soft skills інколи значно важливіші ніж конкретні технічні навички дизайнера. Давайте розбиратися.

Перш за все, дизайнери – це завжди частина продуктової команди. В оточенні крос-функціональної команди з продакт менеджера, бізнес-аналітика, розробників та маркетологів, дизайнеру потрібно відстоювати себе, свої знання та роботу перед командою чи клієнтом, не ускладнюючи при цьому життя інших учасників команди.
Іншими словами – вміння взаємодіяти всім разом і добиватись спільної цілі. Основа основ, неможлива без добре розвинутих soft skills.

Як Wix будує дизайн-команди в Київському офісі: хайлайти лекції на Design Village

Зазвичай, я виділяю 7 ключових софт скілів:

  1. Гнучкість – швидка адаптація до нового контексту, оточення, нових ідей і вимог. 
  2. Комунікація – вміння слухати та бути почутим, вміння домовлятись і відстоювати свої ідеї в оточенні більш досвідчених людей.
  3. Проактивність – це про мотивацію, вміння працювати з декількома задачами водночас, бажання рухатись вперед.
  4. Самоконтроль – вміння керувати конфліктами та бути в фокусі.
  5. Робота в команді – довіра до колег, віра в спільні цілі і розуміння, що ви всі разом, а не кожен сам за себе.
  6. Лідерство – це в першу чергу про вміння приймати рішення і брати відповідальність.
  7. Sharing is caring – ділитись знаннями для того, аби й самому розвиватись і ставати більш досвідченим.

Гнучкість 

Дизайнеру дуже важливо вміти відкласти своє его в сторону і пам’ятати про те, що ми працюємо для людей і разом з людьми, а не для задоволення свого внутрішнього творця. Часто дизайн-рішення, котре здавалося дизайнеру ідеальним на початку проєкту, через декілька тижнів виявляється абсолютно неробочим.

А ще, «улюблена» річ усіх дизайнерів – зміна вимог в процесі проєкту. Так, це ускладнює роботу і жоден дизайнер, розробник чи будь-яка людина, яка цінує свою роботу не любить таких речей. Не зважаючи на це, потрібно розуміти, що всі ми працюємо в дуже динамічній індустрії, де ринок, продукти та вимоги до продуктів змінюються дуже швидко – такий бізнес. І це не означає, що клієнт чи продакт менеджер поганий, чи некомпетентний. З’явились нові ввідні дані і потрібно адаптуватись. Ви напевно знаєте наскільки для продуктових компаній важливий time to market – час виходу на ринок з відповідним функціоналом. Ми дуже цінуємо це розуміння в дизайнерів – воно свідчить про зрілість і професіоналізм людини.

Комунікація

Якось я співбесідувала дизайнера – круте портфоліо, тестове виконане на відмінно, але дещо все-таки вводило в ступор. Впродовж спілкування виявилось, що в дизайнера типовий синдром – пошук винних. Інші менеджери, команда, замовники. Такий собі невизнаний геній, якого не розуміють і не приймають.

В таких ситуаціях, ми зазвичай залучаємо до співбесіди дизайн-менеджерів з інших команд для того, аби дати можливість кандидату висловитись в інших умовах. На жаль, цей кандидат таки не виправдав надій і оферу не отримав. Не зважаючи на те, що він справді хороший дизайнер, швидше за все, органічно увійти в команду він не зміг би, тому ми вирішили не ризикувати загальним «здоров’ям» команди.

Як Wix будує дизайн-команди в Київському офісі: хайлайти лекції на Design Village

Проактивність

Ця навичка передбачає вміння діяти, не чекаючи прямих вказівок. Це також про те, чого чекати, коли хтось підійде і поцікавиться чи немає в тебе проблем по твоїх задачах – також не ок. Коли з’являються блокери – ми знаємо, що наші дизайнери самі ініціюють обговорення і шукатимуть когось, хто зможе допомогти їм зняти цей блокер і рухатись далі.

Це стосується не лише прямих задач, але й таких простих речей, як поцікавитись у колеги чи не потрібна йому допомога, поділитися з усіма своїми раптовими інсайтами, чи розповісти про свої думки щодо, наприклад, оптимізації процесу.

Для нас дуже важливо, щоб дизайнери, яких ми беремо в дизайн-студію були живими і активними. Це справді допомагає і в роботі і в звичайних людських стосунках.

Самоконтроль 

Для мене це, мабуть, найважча навичка. Коли ви вирішили зосередитись на важливому, Вам легко продовжувати не відволікаючись на сторонні фактори та мікрозадачі? А в довгостроковій перспективі?
Вміння фокусуватись на задачі і працювати на досягнення цілей – це про самоконтроль. Розвивайте, якщо у вас є з цим проблеми, а якщо ні – вам пощастило, бережіть це.

Як Wix будує дизайн-команди в Київському офісі: хайлайти лекції на Design Village

Робота в команді

Вміння працювати з людьми, з дуже різними людьми. Особливо, якщо ви бачитесь лише під час онлайн-мітингів, або не зустрічаєтесь взагалі. Вміння приймати культурні відмінності одне одного в тому числі. Особливо важливо зараз, коли кордони зникають і у вашій команді можуть бути люди з абсолютно різним бекграундом, особистими цінностями та світобаченням.

У WIX дизайнер може бути частиною команди, що складається з українців, ізраїльтян і американців. Потрібно бути акуратним, готовим йти на компроміси та, водночас, поважати свою роботу і бути впевненим у своїй правоті, коли це потрібно вам, продукту і компанії.

Лідерство 

Навіть якщо ви не займаєте лідерську позицію в компанії, важливо вміти приймати рішення та керувати власними задачами. Іншими словами, бути лідером своєї власної роботи і в деяких ситуаціях приймати відповідальність на себе, аби допомогти вирішити проблему, з якою не справився ваш колега.

Як Wix будує дизайн-команди в Київському офісі: хайлайти лекції на Design Village

Sharing is caring

Діліться знаннями та досвідом з іншими. Сьогодні менторська програма навчання набирає обертів і ваша цінність, як професіонала значно зростає, якщо поняття knowledge sharing вам близьке. Ділитись навичками і турбуватись про ваших колег допоможе Вам перейти на новий рівень, підтягнути і систематизувати свої компетенції.

Ми в WIX активно практикуємо менторство. Наприклад, коли в команді з’являється новий дизайнер, в нього обов’язково з’являється ментор і buddy (інколи це одна людина). Це дуже крута практика, яка допомагає новачку швидше адаптуватись в новій команді та підтягнути скіли, а самому ментору систематизуватись і заново пройтись по всіх внутрішніх процесах.

Як Wix будує дизайн-команди в Київському офісі: хайлайти лекції на Design Village

Підсумовуючи, скажу, що професія дизайнера змінилась, але це лише початок. Продакт дизайнер замість продакт менеджера – це вже реальна практика, тому від дизайнера в майбутньому очікуватимуть більше лідерських якостей, вміння працювати в різних командах, швидко адаптуватись і, звісно, створювати wow-design.

Звучить не просто, але ніхто й не обіцяв, що зміни будуть легкими. Зате, точно цікавими – ви ж пам’ятаєте, що в сучасному світі знання частково втрачають актуальність приблизно за півроку? Саме тому, великі компанії роблять ставку не лише на технічні навички, але й на ваше фундаментальне уміння постійно вчитись, бути гнучким і постійно експериментувати.

Тому, розвивайте себе і свої soft skills, спостерігайте, вчіться адаптовуватись і, водночас, не забувайте про основу – хороший дизайн. Keep doing.

Джерело: ain.ua


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все