Як журналістка, жонглер та аналітикиня змінили професію й перейшли в ІТ

  • 1 апреля, 07:05
  • 4338
  • 0

Задумались про перехід в ІТ, але хочете ще трохи позитивних прикладів для натхнення? Happy Monday розпитали, як пройшла зміна професії, у журналістки, жонглера й медіааналітикині, які співпрацюють з ІТ-компанією ЕРАМ Ukraine.

Як журналістка, жонглер та аналітикиня змінили професію й перейшли в ІТ

Іра Боднар (Львів)

У минулому журналістка, зараз проєктна менеджерка

Я навчалася на товарознавця, але за спеціальністю так ніколи й не працювала. На четвертому курсі потрапила в журналістику і в результаті присвятила цій справі 10 років — працювала спочатку в газеті, згодом на телебаченні. 

Мені часто доводиться пояснювати, чому я пішла з такої цікавої й творчої роботи. На мою думку, професія журналіста — дещо романтизована. Коли чуємо «журналістика», одразу уявляємо собі креатив, перебування у центрі цікавих подій, розвиток потенціалу. Насправді на початку так і є, але потім мрія розбивається об реальність і перетворюється на конвеєр завдань, де творчість складає відсотків 15. Мене це пригнічувало. 

До ІТ-сфери я придивлялася давно, мені подобалась її динаміка: постійно розвиваються технології, бізнес-підходи, змінюються запити ринку. Тут ти рухаєшся у ногу з часом. Але коли я вперше задумалась про перехід, робота в ІТ ще не була настільки популярною, як сьогодні. 

Я боялась, бо вже мала певні досягнення у своїй професії, а тут треба було починати все з нуля. Раніше за мене «свічнувся» мій брат, і його перехід мене надихнув. Він кинув роботу, рік вчився, ходив на співбесіди, аж поки не досяг своєї мети. Я почала шукати курси, бо не могла собі дозволити рік вчитися самотужки, як мій брат. Консультувалася зі знайомою-тестувальницею, яка рекомендувала мені літературу. 

Перед співбесідою на посаду тестувальниці брат мене «прокачав», тож до технічних питань я була готова. А от коли дійшло до зміни професії, мене хвилин 15 не могли зрозуміти. Довелось довго й детально пояснювати своє рішення.

В ІТ я вже п’ять років, про перехід не шкодую. За цей час я професійно виросла й сильно — я вже не тестувальниця, керую проєктом. Але про складності на початку свого шляху в ІТ пам’ятаю добре. 

Що раджу світчерам в ІТ

  1. Не соромтеся показати свою некомпетентність. Це найбільша проблема — прийняти те,  що колись ти мав досягнення, а тепер ось джуніор, який нічого не вміє. Після п’ятого питання вже почуваєшся бовдуром. А щоб зрозуміти базовий функціонал, треба поставити 15, 20 таких питань. Втім, це нормально, адже ніхто не стає зіркою одразу. 
  2. Уникайте конфліктів із самим собою. Відслідковуйте, що вам справді цікаво й визначайтеся, чим хочете займатися. Часто люди переходять в ІТ заради переходу. Але важливо розуміти, чи буде тобі тут комфортно, що принесе ця зміна для твого розвитку.
  3. Не бійтеся. Так, це нелегкий шлях і доведеться набити трохи гуль. Швидше за все, вас не візьмуть на роботу з першого разу. Але це безцінний досвід, який дасть зрозуміти, куди рухатися далі. Я захоплююсь світчерами у віці. Практично з будь-яким попереднім досвідом, вони рухаються і обирають своє місце в ІТ.

Артем Галай (Київ)

У минулому жонглер, зараз розробник

Мені було вісім років, коли я дізнався, що знайомий тренується в цирковій студії. Я загорівся і також пішов навчатися туди жонглювання. Потім вирішив вступати в циркову академію, переїхав з Харкова до Києва. У професії я пробув п’ять років. Це були постійні гастролі, поїздки за кордон, робота на круїзних лайнерах по кілька місяців чи навіть по пів року. 

Пізніше мені трапилася нагода з’їздити в Ізраїль і скористатися грантом на ряд навчальних програм. Серед запропонованих я обрав програмування. Програма тривала вісім місяців, включала у себе базові курси з Java, Android і веб-розробки. 

Не скажу, що навчатися з нуля було дуже важко. Починали з вивчення систем обчислення, опановували базові знання по Java, паралельно я сам багато читав. Я не мав проблем з англійською (що часто буває бар’єром для входу в ІТ), бо свого часу багато їздив на гастролі, де доводилося спілкуватися англійською. 

Але труднощі все одно були. Було важко швидко сприймати нове, інформації справді багато, а розуміння, як це все влаштовано — мало. Часом не вистачало когось, хто міг би пояснити детальніше. 

Я обрав напрям Android, після захисту навчального проєкту отримав сертифікат. Але бажання лишатися в Ізраїлі в мене не було, тому повернувся в Україну і вже тут отримав запрошення на посаду Junior Software Engineer. Паралельно закінчив магістратуру з комп’ютерних наук в Харкові.

Про зміну професії не шкодую. Я все ще в темі, в мене багато циркових друзів, я цікавлюсь їхніми новинами. Але зараз жонглювання — це більше хобі. М’ячики вдома є, я завжди зможу потренуватися. Втім, для повноцінних 4-годинних тренувань часу бракує.

Що раджу світчерам в ІТ

  1. Не бійтеся, що ви колись навчалися іншого. Необов’язково мати поглиблені академічні знання з математики. Зараз є багато інформації онлайн, поруч є люди, які можуть допомогти. До речі, я зараз теж став такою людиною. До мене звернувся знайомий, юрист за освітою. Цікавиться ІТ, але хвилюється, що раніше не мав із цим справ — не та освіта. Ми поговорили, і, можливо, для нього я, дипломований артист цирку й жонглер, став підтвердженням, що можливо все.
  2. Не відступайте перед труднощами. Вони будуть. Я бачив людей в Ізраїлі, які кидали почате через проблеми. Але я тримав фокус на своєму інтересі й мотивації – це дуже допомагало в переході.

Марія Кузьменко (Київ)

У минулому медіааналітикиня, зараз UX Designer

До ІТ я займалася політичною аналітикою, працювала в Адміністрації Президента та в інших компаніях. У 34 роки я пішла з керівної посади, щоб спробувати себе у зовсім новій сфері, і не шкодую про свій вибір.

Усе почалося з того, що для оформлення презентацій та звітів ми найняли дизайнерку. Я спостерігала за її роботою і захопилася. Не секрет, що політична сфера дуже виснажлива, тому я вирішила піти і спробувати себе у тому, що дуже зацікавило. Не скажу, що перехід був швидким та легким — в мене він зайняв два роки. 

Я консультувалася по скайпу з подругою-дизайнеркою з Канади, підписалася на освітні платформи типу Udemy, Coursera, Interaction Design Foundation. Найбільше мені сподобався курс Human-Centered Design на Coursera (коштував десь 50$ на місяць). Але навчаючись онлайн ти не завжди знаєш, чи у правильному напрямку рухаєшся. 

Влітку 2019 року я вступила на 3-місячну навчальну програму, присвячену UX-дизайну, успішно закінчила навчання і вже пів року працюю на посаді UX Designer. Мене зацікавило, що тут можна поєднувати візуальний дизайн та споживацький досвід. Спочатку я планувала працювати на фрілансі, але зрозуміла, що у цій професії фрілансером потрібного досвіду не отримаєш. Потрібні великі дослідження, великі гроші й, відповідно, великі компанії. 

Мене ще й досі не залишає відчуття, що у мене перехідний період. Я багато вчуся, постійно питаю і дізнаюсь інформацію від інших спеціалістів. Часом буває тяжко, бо проєкти різні — фінанси, нерухомість. Тут мені якраз допомагає мій минулий аналітичний досвід. Я максимально заглиблююсь у деталі, і чим більше дізнаюся, тим легше приймати рішення.

Що раджу світчерам в ІТ

  1. Порадитись із людиною, яка займається кар’єрним консультуванням. Бо можна обрати напрям імпульсивно, і це буде невірний шлях.
  2. Не тупцювати на місці. Попри стрес, сумніви і навантаження, я усвідомлюю, що роблю те, що хочу робити. Це міняє ставлення і дає розуміння, що ще потрібно для розвитку. Наприклад, зараз я знову йду навчатися.
  3. Вчіться офлайн. Так ви отримаєте менторську підтримку, зворотний зв’язок, розширите свій нетворк. Це дійсно важливо — знати людей цікавої для себе професії.

0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все