Яка стартап-екосистема в Україні

  • 20 декабря, 15:18
  • 9107
  • 0

Незважаючи на численні проблеми в економіці, сфера інноваційного підприємництва в Україні динамічно розвивається. За останні роки в країні народилося кілька «єдинорогів», і є проекти, які ось-ось ними стануть.

З 2015 року український ринок інформаційних технологій зріс удвічі, причому темпи зростання не сповільнюються. Так, за підсумками 2018 року ІT-сектор в Україні зріс на 19%, за підсумками 2019 року очікується зростання в розмірі 30%! Вражає, чи не так? Дивимося, чим примітна стартап-екосистема України.

Яка стартап-екосистема в Україні

Проблеми і досягнення

За даними East-west digital news, новинного і дослідницького агентства, Україна станом на початок 2018 року все ще відносилась до країн з стартап-екосистемою, що зароджується. Для порівняння, Польща, Угорщина - вважалися вже країнами з дозрілою стартап-екосистемою, Білорусь - активно розвивається. Правда, за 2018-2019 роки ситуація змінилася - і це вже говорить багато про що.

Показовий факт: весною 2019 року, Київ зайняв 34 місце серед більш ніж тисячі міст в рейтингу стартап-міст світу, складеному дослідницькою компанією SturtupBlink. При цьому вся Україна в рейтингу країн на 31 місці.

Україна займає четверте місце в світі за кількістю сертифікованих програмістів. На початок 2019 року в ІТ-сфері в Україні працювало близько 184 000 чоловік в 4 000 ІТ-компаній. Сфера ІТ зростає в середньому на 20% в рік, для порівняння в Європі цей показник дорівнює 6%.

Згідно каталогу ІТ-ринку України, з компаній, що входять в рейтинг Fortune 500, понад 100 користуються послугами українських розробників. Виходячи з інформації цього ж джерела, Україна займає 24 місце в рейтингу найбільш привабливих країн для розробки програмного забезпечення.

Країні вдалося зберегти сильну наукову базу, тут багато кваліфікованих програмістів, тим не менш, якщо говорити про запуск і розвиток стартапів, ФАУНДЕРИ стикаються з рядом проблем. Так, українські стартапи змушені орієнтуватися на захід і шукати фінансування за кордоном, оскільки залучити фінансування на проект в країні все ще непросто. Крім того, багато українських програмістів знаходять роботу за кордоном і свій проєкт намагаються запустити і розвинути там же, робити це в рідній країні вирішуються одиниці.

Стартапи

У 2018 році Україна, за даними StartupRanking, зайняла 43 місце в рейтингу країн за кількістю стартапів, тоді їх там налічувалося 258. А вже в першій половині 2019 року в країні працювало понад 320 стартапів! Динаміка не може не дивувати. Які ж стартапи розвиваються в Україні? Дивимося найуспішніші і найцікавіші проекти.

Grammarly

Один з найвідоміших українських стартапів - онлайн-сервіс на основі штучного інтелекту з перевірки на грамотність англомовних текстів. Компанія була заснована в Києві в 2009 році Максимом Литвиним та Олексієм Шевченком і стала прибутковою в 2011 році. Система коригує контекстні орфографічні помилки, виправляє стандартні граматичні помилки, пропонує більш придатні лексичні варіанти, надає ряд версій поширених цитат і пропозицій.

Яка стартап-екосистема в Україні

Зараз в системі 4 млн зареєстрованих користувачів, а продукти компанії охоплюють приблизно двомільярдну аудиторію - це носії мови і люди, які вивчають англійську.

У 2017 році проєкт залучив $ 110 млн доларів, а в 2019 - ще $ 90 млн. Вартість компанії вже перевищує $ 1 млрд, а це значить, офіційно вона стала єдинорогом.

GitLab

Проєкт заснував житель Харкова Дмитро Запорожець. Стартап залучив близько $ 400 млн інвестицій, серед інвесторів - Khosla Ventures, Google Ventures, Y Combinator, Goldman Sachs. Продукт проекту - онлайн-сервіс для розробників, який дозволяє їм працювати з загальним кодом і його версіями з різних точок світу. Системою користується близько 100 000 організацій. Зараз проєкт оцінюється в $ 2,7 млрд.

Genesis

Проєкт українця Володимира Многолітнього з офісом в Києві. Являє собою велику продуктову інтернет-компанію, яка працює на швидкозростаючих ринках Африки та Азії. Genesis об'єднує в собі ряд сервісів і сайтів: сайт для знайомств в Центральній Азії, новинні сайти в Нігерії, Кенії, Гані і ПАР, додаток для занять спортом BetterMe.

Проєкт позиціонує себе як один з найбільш швидкозростаючих ІТ-бізнесів в Україні, щомісяця ресурси сервісу відвідує 150-200 мільйонів унікальних користувачів з усієї планети.

People.ai

Сервіс, який аналізує роботу менеджерів з продажу на основі даних електронної пошти, дзвінків, CRM, месенджерів і допомагає їм працювати більш ефективно. Програма, вивчивши роботу конкретного менеджера, створює для нього індивідуальні рекомендації, як знайти нових клієнтів і укласти більше угод.

Яка стартап-екосистема в Україні

У 2017 році стартап залучив $ 450. 000 бізнес-ангелів, $ 7 млн від GGV Capital (це, до речі, головний інвестор таких всесвітньо відомих сервісів, як Airbnb, Alibaba) і Lightspeed Venture Partners (перший інвестор Snapchat). У жовтні 2018 року проект привернув ще $ 30 млн, а в травні 2019 року - $ 60 млн. Станом на травень 2019 року стартап оцінювали в $ 500 млн.

Засновник стартапу - українець Олег Рогінський, народився в Дніпрі.

Nimses

Проєкт запускався як геолокаційна соціальна мережа з власною валютою, яка в перспективі повинна була конвертуватися в реальні гроші. Ідея створення програми виникла в рамках дослідження впливу інтернету і соцмереж на людину з точки зору нейрохімії, соціології, психології.

Проект в 2017 році став вірусним. В Україні додаток потрапив в лідери по завантаженню в App Store і Google Play всього за чотири дні після запуску. Однак через кілька місяців популярність, на жаль, пішла на спад.

Додаток можна завантажити і зараз, проте у нього вже не дуже високі рейтинги.

Зараз Nimses називає себе "економічною і соціальною екосистемою глобального міста". Після реєстрації кожна прожита хвилина користувача конвертується в німи - своєрідну валюту додатку. Накопичивши достатню кількість німів, можна постити власний контент, оцінювати чужий, розвивати свій бренд, спільноту, медіа.

Hushme

Продукт стартапу - прилад, який робить розмови по телефону нечутними для оточуючих: з включеною гарнітурою вашу розмову не буде чути навіть той, хто знаходиться в метрі від вас.

У жовтні 2018 року з'явилася інформація про те, що стартап зібрав $ 8 млн в еквіваленті на японській краудфандінговой майданчику CAMPFIRE. Ще раніше він зібрав - на інших подібних майданчиках - $ 70. 000 і $ 50 000.

Cardiomo

Ще один розумний прилад, розроблений українцями, відстежує роботу серця. Гаджет моніторить стан людини в режимі реального часу. Невеликий пристрій кріпиться в районі серця, постійно реєструє і обробляє електрокардіограму. Якщо прилад бачить відхилення від норми, користувач отримує повідомлення, що йому потрібно відпочити, звернутися за медичною допомогою.

Яка стартап-екосистема в Україні

Засновники стартапу - українське подружжя Ксенія і Роман Бєлкіни. Проєкт розвивається на гранти, без залучення грошей інвесторів.

PassivDom

Автономний будинок, деякі елементи якого надруковані на 3D-принтері. Розробники відзначають, що будинок на 100% незалежний від наявності електро- і газопостачання: всі його системи працюють виключно від сонячної енергії. Каналізація і вода також можуть бути автономними - як окрема опція. На сайті проєкту базова версія такого будинку коштує $ 54 000.

Венчурні інвестори в Україні

Венчурні інвестори в Україні почали цікавитися стартапами тільки в останні роки. До цього фаундери шукали фінансування за кордоном або навіть запускали свої проєкти відразу за кордоном. Дивимося, які венчурні інвестори найбільш відомі в Україні.

U.Ventures

Венчурний фонд, заснований в 2017 році в Києві. Початковий розмір капіталу - $ 5 млн. Фонд інвестував в такі стартапи, як YouTeam (стартап зі Львова, маркетплейс для найму розробників ПЗ для проектів середньої і великої тривалості); 3DLook (стартап розробив технологію сканування людського тіла по фото, яка допомагає покупцям підібрати одяг потрібного розміру на онлайн-майданчиках); Pufetto (стартап з продажу меблів, сервіс відразу відображає ціни з урахуванням підібраною обраної оббивки, розмірів, механізмів).

Ukrainian National Startup Fund

Державний інвестиційний фонд для стартапів. Розмір при формуванні - 50 млн гривень ($ 2 млн).

AVentures Capital

Венчурний фонд, заснований в 2012 році. Є одночасно інвестиційним фондом і консалтинговою фірмою зі злиттів і поглинань. В управлінні фонду - $ 30 млн. Інвестує в тому числі в стартапи стадії seed, орієнтований на такі сфери, як ПО, електронна комерція, хмарні сервіси, мобільні технології, IoT, ІТ-аутсорсинг. Серед проєктів, в які вклався фонд, стартап Petcube - гаджет, який грає з вихованцем поки господаря немає вдома. Прилад оснащений камерою, динаміками, мікрофоном, лазером. Можна дистанційно робити фото тварини, управляти лазером.

UFuture

Інвестиційна група, яка виступає як фонд прямих інвестицій, стратегічний інвестор, акселератор. Заснована в 2000 році. Об'єднує компанії і соціальні проекти українського підприємця Василя Хмельницького.

В управлінні - $ 750 млн.

Magnetic One Ventures

Український венчурний фонд, заснований в 2016 році. Інвестує в технологічні компанії на ранніх стадіях. Фонд шукає молоді інноваційні компанії та підприємців з українським походженням. Вкладає в стартапи, які розвивають свої продукти в наступних галузях: інформаційні технології, інтернет-проекти, інноваційні та високі технології.

Imperious Group

Фонд прямих інвестицій, заснований в 2012 році, вкладається в стартапи на стадії seed. Imperious Group - міжнародна венчурна компанія з представництвами в США, Ізраїлі, Східній Європі. Фонд допомагає амбітним підприємцям запустити інноваційні продукти і сервіси.

Noosphere Ventures

Венчурний фонд, заснований в 2014 році. Штаб квартира фонду розташована в США, але організація працює в тому числі і в Україні. Фонд інвестує в проєкти в таких галузях, як космос і супутники, великі дані, фінтех, медицина, соціальні та мобільні ігри, реклама і маркетинг, мобільні технології, соціальні мережі, електронна комерція.

TA Ventures

Венчурна компанія, яка інвестує в проекти в країнах СНД і Західної Європи, а також в США. Управляє венчурним фондом TA Ventures, початковий капітал якого становив $ 50 млн. Вкладається в інноваційні стартапи в сфері веб-технологій 2.0, цікавлять проєкти в таких сферах, як електронна комерція, онлайн-туризм, фінансові послуги онлайн, мобільні додатки.

Стартап-інфраструктура в Україні

Різного роду інкубатори, акселератори в Україні почали з'являтися лише в останні роки. Це пов'язано з розвитком стартап-екосистеми, інтересом в до сфери інноваційного підприємництва в країні, а також з ініціативою громадянського суспільства і ряду комерційних і некомерційних організацій. Ось кілька найбільш відомих в Україні майданчиків для розвитку своїх проектів.

Яка стартап-екосистема в Україні

1. Happy Farm - вважається першим бізнес-акселератором і інкубатором в Україні. Серед послуг - експертиза і бізнес-розробка, коучинг і навчання, юридичний супровід, фінансовий супровід, HR-супровід, "розумний" офіс Happy Farm, в якому є всі можливості для роботи над проектом і його просування. У портфоліо інкубатора - десятки успішних проєктів.

2. 1991 Open Data Incubator - некомерційний інкубатор. Заснований в 2016 році. Програми інкубатора допомагають стартапам зав'язувати бізнес-контакти в підприємницькому середовищі, а також в державному секторі.

Інкубатор провів понад півтора десятка освітніх програм в партнерстві з державними органами, міжнародними організаціями, бізнес-спільнотою. Випускниками інкубатора стали більше 150 проектів, сумарно вони залучили понад $ 1 млн інвестицій.

3. Інноваційний парк Unit.City. Заснований в 2017 році в Києві. Парк провів серію акселеративних програм, одна з них - Telecom-акселератор.

Парк працює з стартапами таких напрямків, як AI, машинне навчання, IoT, доповнена і віртуальна реальність, SaaS, кібербезпека. Мета Unit.City - стати одним з найбільших центрів інновацій у регіоні і точкою входу в Україну для компаній з усього світу.

4. SectorX - акселератор, який запущений за підтримки Unit.City та інвестиційної компанії UFuture. SectorX допомагає українським стартапам вийти на європейський і український ринки. Брати участь у програмі можуть навіть стартапи без продукту. Сфери, які цікаві акселератору - віртуальна і доповнена реальність, AI, комп'ютерний зір, великі дані, робототехніка, IoT, блокчейн.

5. Startup Ukraine - освітній центр для підприємців в Україні, який почав працювати в 2012 році. За цей час в його заходах і програмах взяли участь 17000 осіб. Проєкти-випускники - WOW Detox (програма по схудненню і оздоровленню), Drommel Furniture (стартап, чий продукт - меблі в мінімалістичному стилі).

Висновки

Зараз в Україні запущено величезна кількість унікальних стартап-ініціатив, багато з яких досягли успіху, а деякі навіть стали єдинорога. Україна є одним зі світових лідерів за кількістю людей, що працюють в сфері ІТ, і демонструє щорічно приріст в сфері інформаційних технологій.

Тепер багато інвесторів в країні готові вкладатися саме в інноваційні проєкти на початкових стадіях їх розвитку, деякі організації спеціалізуються саме на інвестиціях в стартапи.

За останні роки в Україні з'явилися перші акселератори та інкубатори, багато проєктів-випускників змогли не тільки запустити власних продукт, а й залучити інвестиції, вийти на світовий ринок.

По матеріалам Надії Юшкевич


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все