Яка велика компанія була заснована в рік вашого народження

  • 12 ноября, 15:50
  • 5821
  • 0

Яка велика компанія запустилася в рік вашого народження? Хронологія з 1945 по 2001 рік від видання Love Money.

1945 рік - Minute Maid

У 1945 році Бостонська національна дослідницька корпорація розробила новий метод концентрації апельсинового соку в порошок для американської армії і відкрила компанію Florida Foods. Після закінчення війни фірма запустила в продаж концентрат замороженого соку під назвою Minute Maid.

У 1960 році Florida Foods, перейменована в Minute Maid через популярність напою, перейшла під контроль Coca-Cola. 

1946 рік - Sony

Інженер Масару Ібука відкрив майстерню з ремонту електроустаткування в напівзруйнованому після війни торговому центрі Nihonbashi в Токіо.

Через деякий час Ибука разом з другом-фізиком Акіо Моріта відкрив в тому ж приміщенні виробництво електротехніки. Компанію назвали Tokyo Tsushin Kogyo.

Першим виробом компанії стала приставка для радіоприймачів, яка брала навіть закордонні програми. У 1955 році Tokyo Tsushin Kogyo перейменували в Sony. Така назва здалося більш звучною і зручною для американського ринку.

1947 рік - H & M

Засновник Ерлінг Перссон відкрив магазин жіночого одягу Hennes («Для неї» зі шведського) в 1947 році в шведському місті Вестерос. У 1968 році, після покупки магазина для мисливців та рибалок Mauritz Widfors, асортимент поповнився одягом для чоловіків і дітей. Назва ж змінилася на Hennes & Mauritz.

Зараз у H & M 4968 магазинів, це другий за величиною рітейлер одягу після корпорації Inditex (власник Zara, Bershka, Pull & Bear).

1948 рік - ManpowerGroup

Рекрутингова компанія, входить в список Fortune 500. Заснована адвокатами Елмер Вінтером і Аароном Шайфельдом, яким для завершення спільного проекту знадобилися тимчасові послуги друкарки.

Вони звернулися в кадрові агентства, але з'ясували, що на ринку немає компаній, що надають такий персонал. І відкрили свій бізнес по підбору тимчасових кадрів.

1949 рік - 20th Century Fox Television

Телевізійна студія, що випустила перший серіал про Бетмена, «Меш», «Сімпсонів», «Секретні матеріали», «Баффі», «Футураму», «24», «Як я зустрів вашу маму» і безліч інших проектів.

1950 рік - Diner's Club

У 1949 році директор кредитної компанії Hamilton Credit Corporation Френк Макнамара обідав з клієнтами в Нью-Йорку і зрозумів, що залишив гроші вдома і не мав можливості сплатити рахунок. Тому він вирішив в майбутньому відкрити «клуб любителів ресторанів», який буде видавати кредитні карти для оплати в ресторанах замість готівки.

Diner's Club стала першою незалежною компанією з видачею кредитних карт для розваг і подорожей і міжнародною платіжною системою, що працює з кредитними картами.

1951 рік - Texas Instruments

Виробник напівпровідників, електроніки і мікросхем, за обсягом продажів входить в десятку світових виробників напівпровідників.

Компанія заснована в 1951 році після реорганізації GSI, виробника електроніки для Армії і ВМС США і обладнання сейсмічної розвідки для нафтопереробної промисловості.

1952 рік - Eastpak

Виробник рюкзаків, валіз і сумок на коліщатках. Eastern Canvas Products заснував підприємець Монті Голдман, який уклав контракт з армією США на виробництво рюкзаків з парусини.

Після переходу на споживчий ринок в 1976 році Eastern Canvas Products змінила назву на Eastpak.

1953 - Epic Records

Звукозаписуюча компанія виділилася з материнської Columbia Records - для продажу джазової та класичної музики, які вважалися нішевими. Через десять років Epiс почала працювати з рок-н-ролом, кантрі і R & B.

Серед виконавців, які співпрацювали з Epic Records: AC/DC, Майкл Джексон, ABBA, The Clash, RAtM. З 1988 року належить Sony Music Entertainment.

1954 рік - Burger King

Попередник Burger King під назвою InstaBurger King був відкритий в 1953 році в Джексонвіллі після відвідин засновниками ресторану McDonald's. Принцип роботи кухні та підхід до страв вони підгледіли у свого конкурента.

Засновники намагалися розвинути мережу, але підприємство занепало, і його викупили франчайзі Джеймс МакЛамор і Девід Едгертон. У 1954 році вони перейменували компанію в Burger King.

Всього компанія змінювала власників чотири рази. До 31 грудня 2018 року біля Burger King було відкрито 17 796 ресторанів в 100 країнах, 99,7% з них - по франшизі.

1955 рік - McDonald's

Бізнес компанії почався в 1940 році, з відкриттям першого ресторану. Але корпорація вважає своїм «днем народження" 1955 рік, коли підприємець Рей Крок відкрив перший франчайзинговий ресторан і перетворив McDonald's в мережу.

1956 рік - Tefal

Французький виробник посуду і побутової техніки, творець сковорідок з антипригарним покриттям, в яких використовується метод нанесення тефлону на алюміній. Її заснували інженери Марк Грегуар і Луї Хартманн.

Як назва для компанії вони вибрали поєднання слів «тефлон» і «алюміній» (Tef + Al).

Марк Грегуар, творець антипригарного покриття

До кінця 1956 року компанія щодня випускала 100 сковорідок, а до 1961 року попит досяг 1 млн виробів на місяць.

1957 рік - McCain Foods

Найбільший в світі виробник замороженої картоплі фрі. Компанію заснували брати Маккейн: Гаррісон, Роберт, Ендрю і Уоллес, які почали продавати заморожену картоплю, вирощену на сімейному підприємстві.

У перший рік компанія найняла 30 співробітників і отримала виручку більше $ 150 тисяч. У 2017 році виручка компанії склала $ 6,8 млрд.

1958 рік - Visa

Одна з двох основних міжнародних платіжних систем. Її засновником став Bank of America, що випустив синьо-біло-золоту карту BankAmericard. Організація запустила сертифікацію карт і почала продавати ліцензії на їх випуск іншим банкам, поступово створюючи асоціацію.

1958 рік - Visa

У 1976 році через війну у В'єтнамі репутація США похитнулася. Щоб не пошкодити світової популярності BankAmericard, керівництво переименовало систему в VISA (Visa International Service Association).

1959 рік - Ellesse

Італійський бренд спортивного одягу, заснований Леонардо Сервадіо. Назва Ellesse походить від його ініціалів LS. У 1970-х роках бренд став популярним серед лижників і тенісистів, в тому числі завдяки поєднанню функціональної спортивного одягу з модним вуличним стилем.

Ellesse став одним з перших брендів спортивного одягу, логотип якого потрапив на зовнішню сторону речі. Ним користувалися Мухаммед Алі, Роджер Мур, Анна Курнікова і інші спортсмени і знаменитості.

1960 рік - Domino's Pizza

У 1960 році брати Том і Джеймс Монаган купили маленьку піцерію DomiNick's Pizza, виплативши заставу в $ 75 і взявши в борг $ 500 на подальші витрати. Через вісім місяців Джеймс продав свою частину бізнесу братові в обмін на Volkswagen Beetle.

Через невеликі розміри піцерії нарощувати виробництво можна було тільки за рахунок доставки, що стало основою бізнесу. У 1965 році компанію перейменували в Domino's Pizza, а в 1967 році відкрився перший ресторан за франшизою.

Зараз у світі більше 11 тисяч піцерій мережі.

1961 - Luxottica

Найбільший в світі виробник окулярів, заснований в Мілані підприємцем Леонардо Дель Веккіо. Володіє брендами Ray-Ban, Persol і Oakly, також випускає окуляри і оправи для Chanel, Prada, Versace, Dolce & Gabbana.

У жовтні 2018 року компанія об'єдналася з найбільшим в світі виробником лінз Essilor. Був утворений холдинг EssilorLuxottica з сукупною ринковою капіталізацією € 57 млрд.

1962 рік - Walmart

Мережа оптової та роздрібної торгівлі, займає перше місце в списку Fortune 500 - її виручка в 2019 році склала $ 514 млрд. Компанію заснував Сем Мур Уолтон в Роджерс, штат Арканзас. Перший магазин він купив по франшизі у мережі Ben Franklin в 1945 році.

До кінця 1950-х років Уолтон володів вже дев'ятьма магазинами мережі. Підприємець запропонував Ben Franklin відкрити в невеликих містах великі торгові центри з близькими до оптових цін, але після відмови в 1962 році заснував своє підприємство Wal-Mart Discount City.

1963 рік - Comcast

Найбільший оператор кабельного телебачення та широкосмугового доступу до інтернету в США, а також найбільший оператор платного телебачення в світі. У 2019 Comcast зайняла 32 місце в списку найбільших компаній світу Forbes Global 2000.

Заснована Ральфом Робертсом, Деніелом Аароном і Джуліаном Бродським. Вони купили невеликого кабельного оператора American Cable, а потім ще кілька операторів в Міссісіпі.

Компанія розширювалася, укладаючи партнерства з іншими операторами в дрібних містах і поглинаючи їх. У 1977 році Comcast почала пропонувати послуги в великих містах, а в 1983 році вийшла на ринок Європи.

1964 рік - Nike

Компанію під назвою Blue Ribbon Sports заснували бігун Філ Найт і його тренер Білл Бауерман. Спочатку вона займалася перепродажем японського бігового взуття Onitsuka Tiger в США, але в 1971 році змінила назву на Nike (в честь грецької богині перемоги) і почала випускати власні кросівки.

Nike - найдорожчий спортивний бренд у світі на думку Forbes з оцінкою $ 15,9 млрд.

1965 рік - Dolby Laboratories

Розробник технологій обробки звуку.

У 1965 році інженер Рей Долбі заснував британську наукову лабораторію в Лондоні. Він винайшов систему шумозаглушення Dolby для запису на касети. У 1969 році запатентував технологію в США.

1966 рік - MasterCard

Бажаючи зайняти частину ринку банківських карт BankAmericard (Visa), консорціум каліфорнійських банків об'єднався для створення альтернативи - Master Charge: The Interbank Card. У 1979 році перейменована в MasterCard.

Займає друге місце після Visa зі 191 млн клієнтів.

1967 рік - Southwest Airlines

Найбільший в світі лоукостер, заснований техаськими підприємцями Гербертом Келлехер і Ролленом Кінгом.

Компанія скористалася обмеженнями в законодавстві, за якими цінова і ринкова політика Ради цивільної авіації США не застосовувалася, якщо лоукостер працює тільки в межах Техасу.

Компанія виграла судові позови інших авіакомпаній, зміцнилася і почала розширюватися. З 2008 року - сама велика компанія по числу перевезених пасажирів всередині США. У 2019 компанія під час туристичного сезону виконала близько 4000 рейсів в день.

1968 рік - Intel

Intel заснована фізиком-винахідником Гордоном Муром, автором закону Мура. Компанія почала з виробництва напівпровідникової пам'яті і інших мікросхем, а потім перейшла на виробництво мікропроцесорів. Назва Intel походить від поєднання «інтегрована електроніка» (INTegrated ELectronics).

У 2019 Intel зайняла 43 місце в списку Fortune 500, виручка компанії в 2018 році склала $ 70,84 млрд.

1969 рік - Gap

Мережа магазинів одягу, третя в світі по обсягу продажів. Компанію відкрила сімейна пара підприємців Дональд і Доріс Фішери. Вони вклали в бізнес $ 63 тисячі, відкладені на навчання сина Роберта.

Перший магазин розташувався на Оушен-авеню в Сан-Франциско і називався Pad. Там продавалися джинси Levi's, вінілові платівки і аудіокасети, і він став популярним у молоді.

У 1972 році магазин планували назвати Generation Gap (конфлікт поколінь), але скоротили до Gap. У 1974 році Gap відкрила власну лінію одягу.

1970 рік - Urban Outfitters

Мережа роздрібних магазинів одягу з акцентом на молодих людей - любителів альтернативної моди і хіпі.

Бренд був заснований під назвою Free People Річардом Хейном, Джуді Уикс і Скоттом Белейром як студентський проєкт підприємців Пенсільванського університету. Перейменований в Urban Outfitters в 1976 році.

1971 рік - Starbucks

Перші кав'ярні відкрили випускники Університету Сан-Франциско Джеррі Болдуін, Гордон Боукер і Зів Зігле. Вони продавали кавові зерна, чай, спеції і посуд. Каву варили тільки для дегустації напою, поки в команду Starbucks не потрапив підприємець Говард Шульц і не викупив компанію.

1972 рік - Atari

Одна з найстаріших відеоігрових компаній, розробляла гри, виробляла ігрові автомати і консолі. Творець консолі Atari 2600 і гри Pong.

До кризи 1984 року було найбільшим виробником відеоігор і консолей в світі, що вплинули на розвиток ігрової індустрії в 1970-х роках. Компанія продемонструвала, що відеоігри можуть бути перспективною сферою економіки - до кінця 1970-х Atari стала найбільш швидкозростаючою компанією в США.

Заснована розробниками Ноланом Бушнелл і Тедом Дебні, любителями ігрових автоматів і авторами гри Computer Space.

1973 рік - Patagonia

Бренд одягу і товарів для любителів активного відпочинку, один з перших виробників екологічної одягу з перероблених матеріалів.

Компанію відкрив американський скелелаз і еколог Івон Шуінар, раніше заснував виробництво альпіністського спорядження в Chouinard Equipment.

Шуінар подобалися футболки для регбі з високим коміром, що захищає шию, і він вирішив адаптувати цей принцип для запуску власної лінії одягу.

1974 року - Zara

Головна торгова мережа компанії Inditex - найбільшого рітейлера в сфері роздрібної торгівлі одягом. Творець «швидкої моди».

Перший магазин мережі підприємець Амансіо Ортега відкрив в Іспанії. У ньому продавалися копії речей модних будинків за зниженою ціною.

В середині 1980-х років Ортега розробив модель «швидкої моди», по якій від розробки дизайну до надходження нової лінії одягу в магазини потрібно два тижні при середньому показнику індустрії в шість місяців.

1975 року - Microsoft

Одна з найбільших і дорогих технологічних компаній в світі. Розробляє, виробляє, ліцензує, підтримує і продає програмне забезпечення, пристрої та супутні послуги, найпопулярнішими з яких стали Windows, Office, консолі Xbox, комп'ютери Surface і хмарний сервіс Azure.

Заснована Біллом Гейтсом і Полом Алленом під час розробки інтерпретатора BASIC для комп'ютера Altair 8800.

1976 року - Apple

Найдорожча (на 1 листопада 2019 року) технологічна компанія в світі. Творці першого масового персонального комп'ютера Apple II.

Заснована Стівом Джобсом, Рональдом Уейном і Стівом Возняком.

1977 року - Victoria's Secret

Одна з популярних компаній з виробництва жіночої нижньої білизни, одягу і аксесуарів. У 2019 стала найбільшим роздрібним продавцем білизни в США.

Заснована Роєм і Грей Реймонд після того, як Рой намагався купити дружині білизну, але відчував себе ніяково в магазинах з мізерним вибором, де продавчині звикли обслуговувати тільки жінок. Їх магазин нижньої білизни відрізнявся великим асортиментом, різноманітністю і допомагав як жінкам, так і чоловікам.

Ще однією особливістю магазину стало поширення поштою каталогів білизни з можливістю придбати вподобану річ. У 1982 році фірму викупив підприємець Леслі Векснер за $ 4 млн.

Він змінив підхід до одягу: влаштовував шоу і покази мод і перетворив Victoria's Secret в один з найвідоміших і популярних брендів для жінок.

1978 року - Versace

Італійський виробник модного одягу, парфумерії, аксесуарів. Перший бутик Джанні Версаче відкрив в Мілані. Він контролював все, що стосується бренду: від дизайну речей до тонкощів роздрібної торгівлі.

У 2018 році американський виробник одягу і сумок Michael Kors купив Versace за $ 2,1 млрд.

1979 рік - Activision

Перший незалежний розробник ігор для консолей і комп'ютерів, входить в п'ятірку найбільших видавців відеоігор в світі. Першим продуктом компанії стали картриджі для Atari 2600.

Серед популярних ігор і серії ігор компанії: Call of Duty, Spider-Man, Wolfenstein (до 2009 року), Doom 3, Spyro the Dragon, Tony Hawk.

1980 рік - Whole Foods Market

Мережа супермаркетів із продажу екологічно чистих продуктів харчування без консервантів, барвників, підсилювачів смаку.

Її засновники - Джон Маккі і Рене Лоусон. У 1978 році вони намагалися відкрити магазин натуральних продуктів для вегетаріанців Safer Way, але їх виселили з квартири за зберігання продуктів. Підприємцям довелося тимчасово жити в магазині і митися за допомогою посудомийної машини.

У 1980 році вони об'єдналися з власниками продуктової крамниці Clarksville Natural Крейгом Веллер і Марком Скайлза і відкрили перший магазин Whole Foods Market.

У 1980-і роки компанія стала найбільшим в США роздрібним продавцем екологічно чистих продуктів. У 2017 році Amazon викупила Whole Foods Market, угода оцінюється в $ 13,7 млрд.

1981 року - Bloomberg

Приватна фінансова медіакомпанія. Її основні продукти: Bloomberg Terminal для доступу до фінансових зведеннях, новинне агентство Bloomberg News, телевізійні канали Bloomberg Television, журнали Bloomberg Businessweek і Bloomberg Markets, а також радіо.

Заснована в Нью-Йорку Майклом Блумбергом на $10 млн, отриманих від продажу банку Solomon Brothers, в якому він був генеральним партнером. Блумберг розробив власну ІТ-систему для надання фінансових даних в реальному часі, фінансових розрахунків і аналітичної інформації з Уолл-стріт.

1982 рік - Adobe Systems

Заснована колишніми співробітниками Xerox Чарльзом Гешко і Джоном Уорнок, вони зайнялися розвитком мови опису сторінок PostScript для комп'ютерного друку і продавали технологію. У 1985 році Apple ліцензувала PostScript для використання в принтерах LaserWriter. Мова ставла міжнародним стандартом для принтерів.

У 1989 році Adobe випустила Photoshop, додаток для роботи з графікою на Macintosh, а в 1993 році розробила формат документів PDF і додаток для роботи з ним. Чистий прибуток Adobe в 2018 році склав $ 2,59 млрд.

1983 рік - AOL

Американська медіакорпорація, постачальник онлайн-служб, електронних дощок оголошень і інтернет-пейджера. На початку 2000-х років була найбільшим інтернет-провайдером США.

У 1983 році Вільям фон Мейстер заснував Control Video Corporation, розробника онлайн-сервісу GameLine для Atari 2600, запросивши консультантом майбутнього власника AOL Стіва Кейса.

Вільям фон Мейстер

У 1985 році компанія розвалилася, а Кейс і позаштатний співробітник CVC Джим Кейсі об'єднали навколо себе колег і створили Quantum Computer Service, компанію-постачальника онлайн-послуг, яка співпрацювала з Apple. У 1989 році компанію перейменували в AOL (America Online).

1984 рік - Dell

Одна з найбільших технологічних корпорацій і світових виробників комп'ютерів - в 2017 році Dell займала третє місце з постачання ПК після Lenovo і HP з часткою на ринку в 16%. Найбільший в світі виробник моніторів для комп'ютерів.

Заснована Майклом Деллом в лютому 1984 року, за перший рік роботи компанія отримала прибуток більше $ 73 млн.

З придбанням Perot Systems в 2009 році вийшла на ринок ІТ-послуг, займається розробкою і продажем систем зберігання даних, мережевих сховищ, аналітикою даних, хмарними обчисленнями. У 2015 році за $ 67 млрд купила компанію EMC для розвитку дата-центрів, хмар, технологій інформаційної безпеки і мобільних технологій.

1985 рік - Blackstone

Найбільша в світі компанія з альтернативних інвестицій, загальна сума активів під управлінням складає близько $ 545 млрд. Спеціалізується на прямих і приватних інвестиціях, кредитуванні, хедж-фондах, але спочатку надавала послуги зі злиттів і поглинань.

Заснована Пітером Петерсоном і Стівеном Шварцманом - колишніми колегами в банку Lehman Brothers.

1986 рік - Five Guys

Мережа ресторанів швидкого харчування з акцентом на гамбургери, картоплю фрі і хот-доги, виготовлені вручну. У 2000-х роках - сама швидкозростаюча мережа ресторанів в США. У 2017-2018 роках отримала звання найулюбленішого бренду бургерів в США.

Була заснована Джейні і Джеррі Меррелл і їхніми синами Джимом, Меттом, Чадом, Беном і Тайлером. Всі вони, як і раніше беруть участь в розвитку бізнесу: Метт і Джим подорожують по країні і перевіряють кафе, Чад займається навчанням персоналу, Бен співпрацює з франчайзі, а Тайлер управляє пекарнею.

1987 рік - Huawei

Заснована колишнім інженером Народно-визвольної армії Китаю Жень Чженфеем. Він займався перепроектування іноземних технологій з китайськими інженерами і хотів створити конкурентоспроможну компанію світового рівня, здатну замінити зарубіжні технології власними.

Huawei займалася перепродажем комутаторів, що імпортувались з Гонконгу, і зворотним інжинірингом закордонних комутаторів, вкладаючи гроші в дослідження і розробки.

У 1993 році запустила власний телефонний комутатор. Розвернувшись в невеликих містах і селах, Huawei отримала частку ринку і вийшла до великих міст. Також Huawei виграла контракт на будівництво національної телекомунікаційної мережі для китайської армії.

У 1996 році уряд і військові просували Huawei в якості національного технологічного лідера і обмежили доступ до телеком-ринку для іноземних компаній.

1988: SanDisk

Розробник і виробник носіїв інформації: карт пам'яті, флеш-і SSD-накопичувачів.

Придбана виробником жорстких дисків Western Digital за $ 19 млрд в 2016 році. У квітні 2019 року об'єднана компанія стала четвертим за величиною виробником флеш-пам'яті в світі.

Засновники фірми: Елі Харарі, Санджай Мехротра і Джек Юань. Вони створили один з перших компактних накопичувачів CompactFlash, що випередив конкурентів Miniature Card і SmartMedia, а також конкуруючий з MMC і SD-картами.

1989 рік - Garmin

Виробник навігаційного обладнання для автомобілів, літаків, кораблів. Також випускає «розумні» годинники і розробляє технології для переносної електроніки.

Компанію ProNav заснували інженери Гарі Баррелл і Мін Као, пізніше фірму перейменували в Garmin (акронім з імен засновників). Першим продуктом став GPS-навігатор вартістю $ 2500. Першим клієнтом Garmin в 1991 році стала армія США.

1990 рік - Time Warner (Warner Media)

Один з найбільших конгломератів в сфері новин, розваг, кіно, в телебаченні, інтернеті і телекомунікації. У нього входять Time, Warner Bros, CNN, HBO, CW, AT & T і інші компанії. Виручка компанії в 2018 році склала $ 33 млрд.

Створена в результаті злиття Warner Communications і Time Inc.

1991 рік - Vodafone

Британський телекомунікаційний конгломерат, один з найбільших операторів стільникового зв'язку в світі. У 2018 році зайняв четверте місце за кількістю абонентів - 313 млн (на першому China Mobile з 902 млн). Володіє і управляє мережами в 25 країнах і має партнерські угоди в ще 47 країнах.

З'явилася в 1991 році після відділення телеком-підрозділу Racal Telecom від компанії Racal Electronics, найбільшого у Великобританії виробника військової радіотехніки.

1992 рік - Boston Dynamics

Інженерна компанія з розробки та виробництва крокуючих роботів.

Заснована інженером Марком Райбертом. Він спеціалізувався на розробці роботизованих механізмів з підвищеною рухливістю і знайшов команду однодумців в Массачусетському технологічному університеті.

Компанія  в 2005 році продемонструвала першу розробку - чотириногого автономного робота Big Dog для американської армії.

Серед інших розробок компанії - людиноподібних робот Atlas і собакоподобний робот SpotMini, якого компанія готує до комерційної експлуатації в 2019-2020 роках.

У 2013 році куплена Google, але в березні 2016 року Google продала Boston Dynamics, так як порахувала, що компанія не зможе випустити комерційно успішний продукт в найближчі роки. Покупцем Boston Dynamics стала SoftBank.

1993 рік - Nvidia

Розробник популярних графічних процесорів для ігрового і професійного ринку, виробник систем для мобільних пристроїв і автомобілів.

Заснована в квітні 1993 року проектувальником мікропроцесорів Дженсеном Хуангом, Крісом Малаховський і Кертісом ПРЕМ. Вони вважали, що в комп'ютерній індустрії незабаром виросте інтерес до графічних чіпів, так як вони могли апаратно прискорити складні обчислення, з якими не справлялися процесори.

Вони вибрали розробку графічних процесорів, так як вирішили, що відеоігри стануть більш популярними і масовими, а робота над 3D-графікою буде тільки ускладнюватися. Стартовий капітал Nvidia склав $ 40 тисяч, перша розробка з'явилася в 1995 році - мультимедійна карта NV1 для Sega Saturn.

1994 рік - Amazon

Amazon відомий в першу чергу через онлайн-магазин, але також це найбільший постачальник хмарних послуг і системи «розумного» будинку, дизайнер одягу, рекламний майданчик, продюсер телебачення і кіно, видавець книг і виробник рідерів Kindle.

Засновано 5 липня 1994 року Джеффом Безосом, спочатку називалася Cadabra і продавала книги. Пізніше асортимент розширився до електронних товарів (музика, відео, ПО), товарів для будинку, іграшок, їжі, одягу, а назва змінилася на Amazon.

1995 рік - eBay

Заснована П'єром Омідьяром у вересні 1995 року. Спочатку eBay була сторінкою онлайн-аукціону на особистому сайті Омідьяра і називалася AuctionWeb, в 1997 році сайт перейменували в eBay.com.

Сервіс отримав початкову популярність завдяки відсутності комісії, тоді як інші аукціони брали близько 30% за операцію.

1996 рік - Alexa Internet

Аналітична фірма, яка збирає інформацію про відвідуваність, посилання і рейтинг популярності сайтів.

Заснована в 1996 році Брюстером Кейлом і Брюсом Гілліатом. Вони розробили тулбар, що розуміє шаблони поведінки користувача і рекомендує відвідати певні сайти.

Для кожного сайту показувався власник, час оновлення сайту, супутні посилання і інша інформація.

Відвідані сайти сканувалися і архівувалися. База стала основою для створення інтернет-архіву сайтів в сервісі Wayback Machine. У 1999 році Alexa перейшла під контроль Amazon за $ 250 млн.

1997 - Netflix

Основоположник стрімінгових відеосервісів, виробник фільмів і серіалів. У квітні 2019 року в Netflix було 148 млн платних передплатників.

Заснована Рідом Хастінгс і Марком Рендольф. Спочатку бізнес-модель Netflix представляла собою продаж і прокат DVD-дисків, але в 1998 році перейшла до прокатної моделі DVD поштою.

У 2007 році Netflix запустив сервіс потокового мовлення, який став основним бізнесом компанії. Серед серіалів Netflix: «Дуже дивні справи», «Картковий будиночок», «Кінь БоДжек», «Чорне дзеркало», «Помаранчевий - хіт сезону», «Краще телефонуйте Солу» та інші проекти.

1998 - Google

Заснована в 1998 році Ларрі Пейджем і Сергієм Бріном. Google починалася як дослідницький проект аспірантів: звичайні пошукові системи оцінювали результати за кількістю ключових слів, а алгоритм Пейджа і Бріна визначав релевантність сайту за кількістю і важливістю сторінок, які посилаються на сайт.

1999 рік - Alibaba

Заснована Джеком Ма в Ханчжоу. Спочатку він планував створити майданчик для зв'язку китайських підприємців і виробників з покупцями і допомоги підприємцям в експорті китайських товарів на глобальний ринок.

Зараз по онлайн-продажу і прибутку Alibaba перевершує всіх рітейлерів США разом узятих, це найбільші b2b- (Alibaba.com), c2c- (Taobao) і b2c-ринки (Tmall).

2000 рік - Baidu

Китайська технологічна компанія, що спеціалізується на інтернет-послугах та розробках в області штучного інтелекту. Серед її проектів - найбільший в Китаї пошуковик Baidu з часткою ринку 70% і технології для створення безпілотного автомобіля Apollo.

Заснована Робіном Лі і Еріком Сюем на базі нового алгоритму ранжирування сайтів, розробку якого вів Лі. Його пошукова система RankDex, створена в 1996 році, першою використала гіперпосилання для аналізу якості сайтів. Google запустить схоже рішення тільки в 1998 році.

У квітні 2017 року Baidu заснувала проект Apollo - платформу для створення безпілотних автомобілів.

2001 рік - «Вікіпедія»

Запущена в 2001 році Джиммі Уейлзом і Ларрі Сенгером, спочатку створена як доповнення для вільної експертної енциклопедії Nupedia.

Джиммі Уелс

«Вікіпедія» швидко обійшла за популярністю Nupedia і стала міжнародним некомерційним проектом.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все