Життя майбутнього: топ-5 «розумних» міст з усього світу

  • 27 октября, 13:39
  • 4823
  • 0

Урбанізація набирає обертів. За прогнозами ООН, до 2050 року населення Землі перевищить 9,7 млрд людей, при цьому 60% з них житимуть у містах. Зріст чисельності населення і економічне зростання призводять до збільшення масштабів виробництва, споживання і, кінець кінцем, до «неймовірних наслідків для навколишнього середовища», попереджають фахівці ООН.

У відповідь на ці виклики багато країн в останні два десятиліття розробляють і реалізують проєкти «розумних» міст з нуля, заклавши в них дружні до природи системи: міський електротранспорт, рециркуляцію води тощо. При цьому намагаються використовувати всі останні інновації.

Місто-привід Сонгдо

Життя майбутнього: топ-5 «розумних» міст з усього світу

Південнокорейське Сонгдо – серед першопрохідців «розумних» міст. Реалізація проєкту стартувала у 2002 році та активно тривала до 2015-го. Будівництво міста, що знаходиться в 65 км від столиці Кореї Сеула, обійшлося інвесторам у $35 млрд.

Архітектурною компанією, яка готувала проєкт, виступило нью-йоркське бюро Kohn Pedersen Fox. Це вплинуло і на вигляд міста – зовні воно нагадує Нью-Йорк, де в центрі знаходиться великий парк. Згідно з проєктом, близько 40% території складають зелені насадження.

Більшість будівель Сонгдо – хмарочоси. Під проєкт було розроблено унікальну пневматичну підземну систему утилізації відходів, що непомітно «висмоктує» та переробляє побутове сміття. Основним міським транспортом є велосипед.

Сьогодні в Сонгдо живуть близько 70 000 людей – це лише четверта частина від очікуваної кількості. До 2022 року інвестори мають намір залучити сюди вдвічі більше жителів.

Екологічне місто Тяньцзінь

Життя майбутнього: топ-5 «розумних» міст з усього світу

Питання екології для Китаю стоїть дуже гостро – з початку ХХI століття кількість викидів діоксиду вуглецю в атмосферу над країною зросла на 10%. Це вдвічі більше, ніж у США і ЄС. Тому уряд КНР задумався про будівництво першого екологічного мегаполісу. І незабаром викристалізувалася ідея екоміста Тяньцзінь, яку планується реалізувати спільно з Сінгапуром.

Земельну ділянку для будівництва обрали не випадково – на місці, де тепер знаходиться місто, раніше було промислове звалище токсичних відходів. Очищення майданчика забрало майже три роки.

Будівництво урочисто стартувало 28 вересня 2008 року в 45 км від старого китайського міста Тяньцзінь і лише в 150 км від столиці Китаю Пекіна. Місто розраховане на 350 000 людей.

Генеральний план розробили будівельні інститути Китаю разом із сінгапурськими колегами. Згідно з проєктом, місто розділене на сім секторів: «Життя», «Екодолина», «Сонце», «Вітер», «Місто», «Земля» і «Екопрохід». Сектор «Вітер» створюється на основі вже наявного селища, побудованого навколо невеликого озера.

При будівництві застосовуються останні досягнення у сфері екологічного будівництва: енергопотреби забезпечуються геотермальними, сонячними, вітряними і гідроелектростанціями.

У місті зареєстровано 4500 компаній із загальним статутним капіталом у 200 млрд юанів. Закінчити будівництво екоміста планують на початку 2020-х років.

Інноваційне місто Каласатама

Життя майбутнього: топ-5 «розумних» міст з усього світу

Каласатама – це «місто в місті». Інноваційний район у столиці Фінляндії Гельсінкі почали зводити зовсім нещодавно, у 2014 році, й сьогодні він поступово перетворюється на справжнє «поселення майбутнього».

Порівняно з іншими смарт-містами Каласатама виглядає зовсім крихітним, тут проживає трохи більше 3500 осіб. Очікується, що до 2040 року інноваційний район створить 10 000 нових робочих місць і налічуватиме близько 25 000 жителів.

Головною перевагою фінського «розумного» міста є його планування: всі громадські та адміністративні установи, школи і лікарні розташовані поруч із житловими кварталами і з'єднані зручними транспортними магістралями.

Громадський транспорт представлений невеликими безпілотними електробусами. Очікується, що зі збільшенням кількості населення вдосконалюватиметься і транспортне сполучення.

У Каласатамі функціонує система «розумних» електромереж та альтернативної енергетики, із зарядними станціями для електромобілів і повсюдними накопичувачами, що забезпечує постійний кругообіг енергії.

Мінімісто Bleutech Park

Життя майбутнього: топ-5 «розумних» міст з усього світу

Фонд Bleutech Park Properties почав будівництво «розумного» селища Bleutech Park у пустелі Невада під Лас-Вегасом. Бюджет проєкту складає $7,5 млрд, а термін реалізації – рекордні шість років.

Очікується, що в новому «розумному» селищі буде реалізовано всі передові технології: поновлюване енергопостачання від сонця, вітру, води, кінетичної енергії жителів, автономні транспортні засоби, штучний інтелект, доповнена реальність, інтернет речей, робототехніка і самовідтворювані бетонні будівлі.

У Bleutech Park Properties планують створити близько 25 000 робочих місць для інноваторів. Це має дати потужний поштовх розвитку околиць навколо Лас-Вегаса.

На відміну від інших проєктів «розумних» міст, у Bleutech Park планують побудувати доступне житло для забезпечення якісного життя учасників інноваційного проєкту.

Місто майбутнього Неом

Життя майбутнього: топ-5 «розумних» міст з усього світу

24 жовтня 2017 року на конференції «Інвестиційна ініціатива майбутнього» наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммад ібн Салман оголосив про наміри побудувати «місто майбутнього» за $500 млрд.

За словами принца, мегаполіс функціонуватиме незалежно від наявної державної системи, з власним податковим і трудовим законодавством, а також – автономною судовою системою.

Майбутнє місто отримало назву «Неом». Вона складається з двох слів: перші три літери утворюють давньогрецький префікс нео- у значення «нове», четверта – з арабського слова «мостакбал», що перекладається як «майбутнє».

Керівником проєкту став експрезидент і генеральний директор Siemens AG Клаус Кляйнфельд.

Крім всіх інших переваг «розумних» міст, розробники концепції обіцяють реалізувати в Неомі роботизацію вищого ступеня: роботи-поліцейські, роботи-лікарі, роботи-прибиральники, автоматичні фабрики і заводи. Очікується, що роботів у місті буде більше, ніж людей.

Перший етап будівництва планують закінчити вже у 2025 році.

Блокчейн-місто Innovation Park

Мільйонер Джеффрі Бернс, який заробив статок на криптовалюті, вирішив перетворити частину території пустелі Невада в США на блокчейн-місто, що використовує «розумні» технології. Для цього він за $170 млн викупив земельну ділянку площею 27 113 га на півночі американського штату Аризона. Місце знаходиться неподалік від кампусів компаній-гігантів Google, Apple, Switch і Tesla.

Основою інноваційного поселення стане повсюдне використання блокчейна: у будинках, школах, адміністративних і фінансових установах. Таким чином буде досягнутий посилений контроль за персональними даними жителів.

Передбачається використання поновлюваних джерел енергії: сонячної та вітрової, а також система багаторазового очищення води. Є плани побудувати арену для кіберспортивних ігор. Крім того, у місті працюватиме система доставки за допомогою дронів.

Для проєкту Innovation Park архітектори з Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects і Tom Wiscombe Architecture розробили нові типи будівель, що мають сприяти комунікації та творчості. Великі інтер'єрні простори і затінені зелені двори служитимуть майданчиками для спілкування і навчання.

Переміщатися у Innovation Park передбачається за допомогою самокерованих електромобілів, але міське середовище буде орієнтоване на пішоходів.

Джерело: mind.ua 


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все