Зміна роботи: як пірнути в IT і не потонути

  • 28 июля, 06:51
  • 4485
  • 0

По матеріалам: Beetroot Team

День 1: пишеш на весь фейсбук, що йдеш, наприклад, з журналістики в ІТ. Летять привітання колишніх однокласників, далеких родичів і здивування колег.

День 5: шукаєш курси й вакансії в компаніях, одночасно замовляючи піцу.

День 20: тебе й досі не запросили на співбесіду.

День 60: думаєш, чи нормально бути інтерном в 30 років.

“Кар’єрний перехід подібний до переходу з восьмого класу на перший курс університету, – говорить Адам Смайлі Посволскі, автор книги “The Quarter-Life Breakthrough”. – Ви маєте розуміти, що у вас буде завал на роботі”.

Зміна роботи: як пірнути в IT і не потонути

Навіщо пірнати?

Соціальні медіа запевняють – щотижня знайомий банкір стає артистом, фермер – власником магазину велосипедів, а підприємниця з головою поринає в письменництво.

За даними Бюро статистики праці США американці змінюють роботу в середньому 12 разів за період з 18 до 50 років. Але світчерами називають тільки тих, хто перейшов до абсолютно нової індустрії: з консалтингу та банкінгу в нейробіологію, з фінансів в літературу, з галузі обслуговування в ІТ. LinkedIn опитали більш ніж 10 000 людей, які щойно зробили цей стрибок. Головна причина – кар’єрне зростання. Люди вважають свою роботу глухим кутом і змінюють її на ту, де є нові можливості.

Нова кар’єра здається ліками проти тривоги перед понеділком і небажанням йти до офісу. Але перш ніж зважитися на зміни, важливо зрозуміти реалії, які часто не враховуються у привітаннях на фейсбуці.

Ми поговорили з випускниками, які завдяки Beetroot Academy перейшли до ІТ. Виявилося, у зміни кар’єри є й приємні сторони. Знання за плечима не носити – ми застосовуємо навички з попередньої роботи на новому місці.

Влад Кушнір – наш випускник-світчер з Одеси. Зараз працює Front-End розробником, до цього викладав дітям фізику.

 “На попередній роботі я вчив дітей, завжди хотілося розповідати учням про цікаві відкриття. У сфері ІT постійно потрібно стежити за новими технологіями й вивчати їх“, – каже Влад.

Як підготуватися до стрибка?

Коли хочеш повністю змінити кар’єру, заважає пригніченість та страх. Підготуйся до змін ґрунтовно, щоб не було причин боятися.

  1. Цінуй час більше за гроші

Гроші завжди можна заробити. А час піде та не повернеться. Ось чому не варто чекати на ідеальні умови для зміни кар’єри. Завжди буде краща позиція, яку можуть запропонувати в майбутньому. Або проект, який ти захочеш закінчити, перш ніж залишити сьогоднішню посаду. Але магічні цифри просто так не з’являться на банківському рахунку.

Майк Льюїс, засновник When To Jump – організації, яка консультує людей з приводу зміни кар’єри. Він радить приблизно підрахувати, скільки коштує стрибок в іншу індустрію (скільки грошей знадобиться для життя й оплати рахунків), а потім додати 50%.

“Людям не вистачає бюджету на неминучі перешкоди, які виникають, коли вони вирішують слідувати своїй мрії, – говорить Льюїс. – Знадобиться більше часу, ніж думаєш і більше терпіння, ніж припускаєш”.

Втрата стабільної зарплати також може вплинути на якість твоєї роботи. Але, якщо можеш взяти перерву на навчання – це буде корисно.

Марка Шевченко – наша випускниця з Києва, Front-End розробниця в Beetroot. До цього 5 років працювала помічницею нотаріуса.

 “Перед тим як змінити галузь я просто звільнилася і рік не працювала. Трохи вчилася самостійно, в процесі зрозуміла, що програмування – це моє.”

  1. Налагоджуй зв’язки

Навіть якщо більшість людей з твого кола не працюють в галузі, до якої ти прагнеш потрапити – ніколи не знаєш, з ким вони можуть тебе познайомити. Сила нетворкінгу в тому, що хто завгодно може виявитися HR-менеджером або людиною, яка приймає рішення. Коли найкраще сказати, що у тебе є лопата для прибирання снігу? Правильно – влітку. Коли немає ані сніжинки. Прийде зима, а всі вже знають, хто допоможе розчистити двір.

Потрібно розповідати людям навколо, що ти хочеш рухатися вперед вже на ранньому етапі пошуку роботи. Щоб про тебе згадали, коли виникне необхідність.

Попри те, що у тебе тепер повно часу для зустрічей на каву, тобі може бути самотньо. У перехідний період ніхто не дасть грошей за час пошуків, не запропонує зворотний зв’язок або не похвалить за успіхи. Тобі потрібно буде покладатися на людей. Якщо тобі не подобається вчитися в інших, кар’єрний перехід може бути болючим.

  1. Вір, що це можливо

Яку пораду можуть дати друзі й родичі, якщо вони не змінюють роботу більш ніж 10 років? Тільки ту, якою живуть – стабільність кар’єри необхідна для їх життя. Говори з тими, хто пройшов крізь труднощі, які на тебе чекають. Адже навіть досвід зі старої роботи знадобиться.

“Стара робота навчила мене оцінювати ситуацію, враховувати ризики. Тепер це допомагає при постановці строків – я пам’ятаю, що не завжди все йде гладко. Уважність при вивченні документів стала мені в пригоді при перевірці виконаної роботи зараз, ну а читання юридичної документації перегукується з читанням технічної”, – додає Марка.

  1. Покинь зону комфорту

Зона комфорту будується на досвіді, яким ти живеш досі. Твоя теперішня кар’єра знаходиться в цій зоні. Навіть застій і непродуктивність – звичні й комфортні. Це пояснює, чому багато хто не хоче змінювати кар’єру.

Якщо хочеш підвищити шанси знайти нову роботу – відвідуй локальні галузеві заходи. Може пощастити – ти знайдеш відповідні курси, або навіть відразу отримаєш запрошення на співбесіду.

Хоча світч часто здається квитком в один кінець, до щасливого життя, іноді ми перебільшуємо різницю між професійними сферами. Скрізь є важка робота, нудні папірці, офісні політики, колеги й ледарі, які дратують. Якщо біжиш від цього – тобі не пощастило.

Найкраща порада, яку можна отримати – додай цінність, перш ніж просити про послугу. Спочатку дізнайся як працює галузь, а потім пропонуй революційні ідеї. Зміна професії вимагає впевненості, але й смирення.

Максим Лебедь – наш випускник з Києва, теж світчер. Front-End розробник на фрілансі, до цього працював інженером-конструктором на кондитерській фабриці

“Я завжди був технарем, багато речей в програмуванні мені давалися легко. Це, по суті, технічна спеціальність і основні принципи схожі. Коли ти проектуєш щось – хоч застосунок, хоч механічний пристрій, головне – змоделювати структуру з самого початку”, – каже Максим.

Якщо хочеш змінити кар’єру – все залежить від тебе. В тебе вже є цінна інформація і досвід роботи, який може допомогти – це півкроку до цілі.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все