Знайти першу роботу в ІТ стає складніше. Як це може змінити якісна техосвіта

  • 7 июля, 11:14
  • 4007
  • 0

Через виклики повномасштабної війни та глобальну рецесію український ІТ-ринок опинився в складній ситуації. Згідно з дослідженням Львівського ІТ Кластера IT Research Ukraine, станом на осінь 2023 року 6% ІТ-фахівців не мали роботи. Навіть у травні 2022 року цей відсоток був меншим — 4,8%. Зменшилася і кількість наймів. Відповідно до даних найбільшого маркетплейсу для розробників Djinni, у 2023 році наймали на 7% рідше ніж у 2022-му.

Найбільше постраждали початківці та фахівці рівня junior. За минулий рік частка наймів кандидатів із досвідом до року знизилась з 13% до 11%. А у 2021 була аж 18%. І хоча в першому кварталі цього року ситуація почала покращуватися — за цей період для кандидатів без досвіду опублікували на 20% більше вакансій, ніж рік тому. 

Як ніколи важливо створити всі умови, щоб студенти технічних спеціальностей могли легко знаходити першу роботу. Для цього необхідно адаптувати техосвіту під потреби сучасного ринку, розвивати в майбутніх фахівцях підприємницькі навички та створювати майданчики для знайомства молодих спеціалістів із представниками компаній. 

Керівниця освітньої команди Львівського IT Кластера Юлія Цимбала розповіла про це детальніше. 

Модернізація технічної освіти

Багато компаній стикаються з тим, що спеціалісти-початківці не мають достатнього рівня знань для першої роботи. Найм таких фахівців несе додаткові ризики, саме тому в кризові часи деякі бізнеси обирають наймати більш досвідчених співробітників. Вирішити цю проблему дозволить адаптація технічної освіти під потреби сучасного ринку. Зокрема, залучення спеціалістів з IT-компаній до модернізації бакалаврських програм.

Кластер має таку практику, разом з ІТ-фахівцями наша спільнота оновила 19 бакалаврських програм у чотирьох університетах Львова. Такий підхід уже встиг довести свою ефективність: практики з ІТ впроваджені до менторства, викладання та кураторства студентських проєктів. Це дозволяє компаніям залучати найперспективніші таланти до своїх команд ще під час навчання, не витрачаючи час і ресурси на пошук потрібних фахівців. А студенти мають можливість ще в університеті набути практичного досвіду, а також закінчити ЗВО щонайменше на рівні strong junior, а не trainee.

Розвиток підприємницьких навичок

Важливо також ще під час навчання розвивати підприємницькі навички студентів. Це допоможе збільшити кількість стартапів і бізнесів, які відкривають молоді фахівці. А це, у свою чергу, дозволить створити нові робочі місця та позитивно вплине на розвиток економіки країни.

На бакалаврських програмах, які підтримує Кластер, студенти мають можливість упродовж семестру чи цілого навчального року працювати з менторами над спільними проєктами, які можуть перерости в реальний стартап. Майбутні спеціалісти на практиці вчаться реалізовувати бізнес-ідеї, пітчити свій проєкт і дізнаються, як залучати інвестиції. Наприкінці семестру кожна команда представляє свій проєкт перед журі експертів, отримує фідбек та оцінки, що враховуються в межах окремої навчальної дисципліни.

Найперспективніші проєкти перетворюються в стартапи та залучають перше фінансування. Так, наприклад, команда студентів другого курсу програми ІоТ Львівської політехніки, яка розробила розумну систему моніторингу стану зерна GraineMole, перемогла в конкурсі від CIG R&D Lab, пройшла відбір у Польщі на конкурс PUSB 2023 і виграла $3000 під час стартап-батлу на IT Meets Startups. А команда першого курсу програми Business Analytics & Data Science Львівської політехніки, яка розробила благодійний маркетплейс для допомоги військовим, переселенцям і малозабезпеченим, виграла 60 000 гривень на конкурсі стартапів від КНУ імені Тараса Шевченка.

Майданчик для знайомства молодих фахівців і техкомпаній

Покращити ситуацію з наймом фахівців-початківців також можуть офлайн-події, які допоможуть майбутнім спеціалістам і представникам компаній налагодити живий контакт. Львівський ІТ Кластер уже випробував ефективність таких зустрічей. У травні ми вперше організували STUDENTS TALENT EXPO — нетворкінг-подію для студентів та ІТ-компаній. Понад дві тисячі молодих фахівців мали можливість поспілкуватися зі співробітниками понад 30 ІТ-компаній, а також розповісти про свій потенціал і встановити зв’язки з майбутніми роботодавцями. А компанії змогли зустріти та швидко залучити перспективні таланти безпосередньо на заході.

Такі події дуже важливі, адже дозволяють молодим техфахівцям побудувати корисні зв’язки, розширити нетворк та отримати поради напряму від роботодавців. У свою чергу, компанії отримують можливість наймати найбільш перспективних спеціалістів, не витрачаючи часу на пошук і перевірку знань майбутніх співробітників.

ІТ-сектор критично важливий для розвитку української економіки та післявоєнної відбудови, адже посідає перше місце серед експорту послуг України. Саме тому важливо, щоб галузь постійно поповнювалася молодими кваліфікованими фахівцями.

Згідно з IT Research Ukraine, 56% HR зазначили, що наймають Junior-фахівців, а 31 % — спеціалістів рівня trainee. Це свідчить про те, що значна частина українських компаній готова брати на роботу початківців. Зокрема й через те, що такі співробітники вигідні замовникам. Щоб цей показник зріс, бізнес повинен не боятися, що рівень знань і навичок таких фахівців виявиться недостатнім. Саме тому модернізація технічної освіти критично важлива для розвитку ІТ-сфери.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все