«Доробок усієї ІТ-спільноти». Бліц із Катериною Черногоренко про новий застосунок «Армія+» та майбутній суперап

  • 26 февраля, 06:34
  • 4105
  • 0

Кілька днів тому Міністерство оборони повідомило про запуск нового застосунку для військових «Армія+». Його мають запустити влітку цього року, там будуть доступні документи та послуги для військових, зокрема стандартизовані шаблони рапортів, які можна буде підписати та відправити в декілька кліків онлайн.

«Міноборони створює застосунок для військових. Часто чую від бійців скарги на надмірну паперову роботу — заповнення паперових журналів, нескінченні рапорти. Наше рішення — оцифрувати максимально все», — зазначив Міністр оборони України Рустєм Умєров.

Поспілкувався із заступницею Міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катериною Черногоренко. Вона розповіла більше про майбутній застосунок та цифровізацію військового обліку.

Коли і як прийшла ідея створення окремого застосунку для військових?

До призначення в Міністерство оборони я займалася «Армією дронів». Це проєкт, який ми робили на базі Мінцифри разом із Держспецзв’язку й Генеральним штабом. Я була там десь півтора року тому й за час роботи багато спілкувалася з військовими, фактично кожного дня. Я бачила їх щоденно, стикалася з їхньою рутиною, роботою, проблемами.

Коли прийшла нова команда МО, ми зрозуміли, що одна з битв, яку ми ведемо — боротьба за час. Ми навантажуємо командира необхідністю заповнювати величезні стоси паперу, які жартома називають «українською паперовою армією». Формула проста: час на паперову роботу забирає час на знищення ворога. Відповідно звідси й назва «Армія+». Плюс — дуже зрозуміле для військових «кодове слово», крім того, це плюс час, додаткові ресурси, знищеного ворога та його техніки.

Основні посадові особи в моєму напрямі Міністерства оборони, у цифровій команді, — це люди, яких я особисто запросила з передової. Ті, хто раніше працювали в ІТ-галузі, але з початком повномасштабного вторгнення мобілізувалися та пішли на війну. Вони чітко знають, із чим щодня стикаються військові. Наразі керівництво основних підрозділів цифрової команди — люди, які ще нещодавно знищували ворога, а зараз спрощують цю задачу на рівні держави.

Які функції наразі має «Армія+»?

Так під час одного з наших брейнштормів стало зрозуміло, що основна річ, навколо якої крутиться життя військового — це рапорт. Будь-що – рапорт: завдання, відпустка, отримання допомоги тощо. Він завжди писався на папері. Водночас найбільш розповсюдженим запитанням від військових залишається «як цей рапорт писати?». Ми живемо у XXI столітті, уже давно можна було це шаблонізувати та створити просту форму, у якій треба просто заповнити кілька полів. Так ми зрозуміли, що першою функцією має стати електронний рапорт. Ця частина вже готова.

Крім зручності і швидкості, електронний рапорт може запровадити культуру зворотного зв’язку від командира. Паперовий рапорт можуть відкласти, чіткий термін, у який командир має на нього відреагувати — відсутній. Водночас командир дійсно має ознайомитися з ним, надати апрув чи відхилити. Цифровий простір дозволяє контролювати, чи побачив командир рапорт, чи затвердив/відхилив його. Таким чином може сформуватися культура зворотного зв’язку, стосунки стануть більш довірливими, що надзвичайно важливо для армії.

Ну й запрошена зірка застосунку — військовий ІD. Це твій основний військовий електронний документ, який підтверджує приналежність до військової служби, а також — це ключ до цифрової зброї. Йдеться про всі системи, необхідні для знищення ворога, зокрема ситуаційну обізнаність та балістичний калькулятор.

Останнє — база знань. Простір, де можна поставити будь-яке запитання та отримати відповідь: від того, яку антену чи РЕБ використовувати, як краще обрати позицію тощо. Відповіді можна буде отримати офлайн у довіднику, а не питати друзів, знайомих та Google.

Ми сучасна армія, армія майбутнього. Тому маємо думати про майбутнє та вдосконалювати його. Такий застосунок, де зібрана вся інформація для військових, має стати світовим надбанням.

Держава має чути військових щодня, особливо це важливо за умов війни. Тому ми хочемо швидко отримувати відповіді, надавати зворотний зв’язок.

Дані військових — це сенситивна інформація. Яким чином ви забезпечуватимете їхню конфіденційність?

Очевидно, що дані військовослужбовців у всіх країнах світу — це сенситивна інформація. Тому ми дуже ретельно працюємо над конфіденційністю, залучаючи найкращих фахівців з усіх можливих, а також — перевірених партнерів. Усе, щоби зробити систему максимально невразливою. Однак, велика відповідальність також лягає на кінцевого користувача. Варто розуміти, що саме він має відповідати хоча би мінімальним вимогам інформаційної гігієни.

Водночас ми готуємо новинку, яка зробить застосунок ще менш вразливим. Зможемо розповісти про неї за кілька місяців. На альфа-тестування залучатимемо наших користувачів. Команди МО та Генштабу роблять усе для мінімізації ризиків.

Ми маємо зробити все для конфіденційності даних та користувачів. «Армія+» значно прискорить процеси на фронті, ми маємо виграти час.

Застосунок «Армія+» — це суто внутрішній застосунок Міноборони та Мінцифри, чи ви залучали сторонніх підрядників?

Застосунок спільно роблять Міноборони та Мінцифри, а також залучаємо ІТ-компанії. Насправді навіть не встигаємо про це просити. Я постійно отримую купу пропозицій про допомогу, крім того, мало хто може відмовити Міноборони у воєнний час. Нам пропонують спеціалістів, рев’ю, постійно надають рекомендації. Крім того, багато моїх колег — дуже висококваліфіковані ІТ-фахівці. Зараз Міноборони доступна дуже глибока експертиза. Ми намагаємося не ловити ґав та залучити максимально широку коаліцію тих людей, які можуть законтриб’ютити в цю галузь. «Армія+» стане доробком усієї української ІТ-спільноти.

Яке майбутнє матиме застосунок? Думали над подальшим розвитком?

Ми можемо зробити так, щоб вони відчували себе гідними, почутими. Надалі ми плануємо, щоби в «Армія+» була доступна медична картка військового, його зарплата, лічильник днів до відпустки тощо. Думаю, що в довгостроковій перспективі, два чи більше років, застосунок стане суперапом та персональним асистентом для військовослужбовців, який щодня спрощуватиме їхню роботу.

У майбутньому ми плануємо створити повноцінну екосистему сервісів навколо військових. Круто, коли у два кліки можна буде побачити нараховане фінзабезпечення, можливо, колись – вкластися у військові облігації. Ми точно станемо дуже інтероперабельні, партнеритимося з іншими застосунками. Якщо десь є корисні для військових дані, вони мають бути у швидкому доступі.

Думаю, не всі військовослужбовці без проблем користуються смартфонами, хтось може не розібратися в застосунку. Крім того, багато військових використовують кнопкові телефони. Як думаєте інтегрувати їх до системи? Чи залишиться опція паперових рапортів?

Звісно, якась кількість людей відразу не користуватиметься застосунком. Для них зберігатиметься конвенційний флоу. Думаю, таких буде не більше 20%, принаймні такі спостереження можу надати після спілкування з військовими. Насправді українці дуже гнучко та динамічно розвиваються, впевнена, що коли військові побачать усі зручності, швидко почнуть ними користуватися.

Ми би дуже хотіли повністю відмовитися від паперів, оскільки я не вірю в подвійний облік: цифра та папір. Тому я би наслідувала принцип перехідного періоду, умовно, пів року чи рік, коли будуть доступні обидві опції. Потім же повноцінно перейшла в цифровий формат. Не можу коментувати, чи буде це відбуватися саме так, чи іншим чином. Це вирішуватимуть на рівні Кабміну та інших міністерств.

З досвіду запуску в цифровому форматі інших державних послуг, ми бачимо, що відсоток тих, хто продовжує обирати папір – дуже маленький. Ми завжди можемо продовжити чи скоротити цей перехідний період, механізм українського законодавства дуже гнучкий у цьому.

Крім того, зараз ми працюємо з Комітетом нацбезпеки оборони й розвідки. Думаю, це наша домашня робота – реагувати та створювати нормативно-правові акти. Тож зараз ми внесли зміни до наказу Міністерства оборони № 440. Це така собі мікроцифрова революція, яка дозволяє робити електронний облік майна в армії. Уже зараз маємо багато позитивних відгуків.

Також працюємо над наказом № 280 «Про затвердження Інструкції з організації обліку особового складу в системі Міністерства оборони України». Завдяки йому ці 12 облікових паперових журналів підуть у минуле. З’явиться електронний журнал, у якому вестиметься облік особового складу ЗСУ.

Тож ми рухаємося. Очевидно, викликів дуже багато, але ми працюємо з ними кожного дня. Думаю, усе буде добре.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все