Неупереджений і поважає особисте життя: Ватикан сформулював етичні принципи для АІ

  • 3 марта, 11:56
  • 4503
  • 0

Ватикан разом із технологічними компаніями Microsoft та IMB розробив звід етичних принципів для розвитку штучного інтелекту. Про це повідомляє Reuters.

На конференції «Добрий алгоритм. Штучний інтелект: етика, закон, здоров’я», організованій Папською академією життя, представили «Римський етичний заклик» («Rome Call for AI Ethic»), в якому задекларовано етичні принципи для використання штучного інтелекту, а також регулювання технології розпізнавання ооблич. На зустрічі у Ватикані були присутні численні експерти, зокрема голова Європарламенту і генеральний директор ФАО (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН, – прим.ред.).

Неупереджений і поважає особисте життя: Ватикан сформулював етичні принципи для АІНеупереджений і поважає особисте життя: Ватикан сформулював етичні принципи для АІ

Один із етичних закликів – нейромережі повинні поважати недоторканність приватного життя, працювати надійно, прозоро і без упереджень передусім з огляду на права людини.

Ідея скласти спеціальний звід правил для штучного інтелекту виникла під час виступу Папи Франциска в жовтні 2019 року. Тоді він висловив побоювання з приводу нейромереж і закликав відповідально підійти до розробки та впровадження нових технологій. Понтифік вважає, що при розробці передових технологічних рішень необхідно керуватися моральними принципами. В іншому випадку ШІ-технології можуть призвести до поширення тенденційних думок і неправдивої інформації, що врешті унеможливить суспільні дебати і дозволить маніпулювати думками мільйонів людей.

Папа Римський попередив про небезпеку використання ШІ для отримання даних в комерційних або політичних цілях, найчастіше без відома окремих осіб.

«З цифрових слідів в інтернеті алгоритми витягають дані, які дозволяють контролювати напрям думок і соціальні звички в комерційних або політичних цілях, часто без нашого відома. Така нерівність, коли хтось знає про нас ледь не все, а ми про них не знаємо нічого, унеможливлює критичне мислення і гальмує свідоме здійснення свободи. Непомірно посилюється нерівність, а знання і багатства накопичуються в декількох руках, що може призвести до серйозних ризиків для демократичного суспільства», – йдеться у посланні Папи Франциска.

За словами Папи, зараз вкрай необхідно розвивати таку дисципліну, як «етичний розвиток алгоритмів». Дисципліна покликана забезпечити компетентну оцінку процесів, згідно з якими в нашу епоху розвиваються стосунки між людьми, дотримання таких цінностостей, як людська гідність, справедливість та солідарність. Адже глибина і прискорення змін цифрового століття спричиняють непередбачені проблеми, які ставлять індивідуальний і колективний етос у нові умови.

«Необхідно заохочувати нові форми регулювання, щоб сприяти прозорості та дотримання етичних принципів, правових парадигм та освітніх дій, особливо щодо передових технологій, зокрема розпізнавання обличчя, які потенційно можуть порушувати права людини», – зазначив Папа Франциск.

І IBM, і Microsoft додали, що відмовилися від деяких проєктів у цій сфері, після того як їм стали відомі цілі, для яких клієнти хотіли використовувати цю технологію. Компанії стануть першими, хто підтримає етичний кодекс. Які інші компанії підпишуться під «Rome Call for AI Ethic» і як будуть реалізовані ці принципи, наразі невідомо.

Джерело: bit.ua


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все