Невидимі і ненадійні: десять головних трендів на ринку електроніки в 2019 році

  • 8 января, 12:45
  • 4785
  • 0

Криза ринку смартфонів, електронне сміття, торговельні конфлікти і постійне стеження - в 2019 році hardware-індустрія переживала не найкращі часи.

Електронне сміття і нова усвідомленість

«AirPods - це трагедія» - під таким заголовком у травні виходить стаття Vice про катастрофічний стан споживчої електроніки.

У 2010-і пристрої остаточно стають одноразовими і легко замінними: смартфони з безрамковими дисплеями розсипаються після першого падіння, «розумні» колонки виходять з ладу після оновлення програмного забезпечення, а у MacBook ламаються клавіші в перші тижні роботи.

Невидимі і ненадійні: десять головних трендів на ринку електроніки в 2019 році

Fossil by Heatless Machine, Jason Koebler

Але апогеєм цього тренда в Vice вважають бездротові навушники від Apple. Вони не підлягають ремонту, постійно губляться і стимулюють переспоживання. Журнал ілюструє статтю макетом скам'янілості з обрисами навушників AirPods - головного символу епохи.

Щорічно понад 352 тисяч тонн електронних відходів нелегально транспортують з ЄС в країни, що розвиваються.

За прогнозами, до 2080 року зламана техніка заповнить звалища, так що метали можна буде добувати з e-waste, а не з надр землі.

Кількість відходів постійно зростає, а активісти і художники намагаються привернути увагу до проблеми, розбираючи на частини холодильники і перемелюючи смартфони в блендерах.

Експеримент по перемелюванню iPhone 4S в блендері

У 2019, на хвилі зростаючого інтересу до усвідомленого споживання і zero-waste, про проблему одноразової електроніки заговорили частіше. Великі технологічні медіа почали враховувати ремонтопридатність в оглядах на нові пристрої і звертати увагу на їх довговічність.

Стало остаточно зрозуміло, що термін служби можна продовжити до певної межі. Все інше залежить тільки від дизайнерів і розробників.

Технологічні гіганти почали робити кроки назустріч руху, але поки тільки символічні. Так, в серпні Apple пообіцяла продавати запчастини незалежним ремонтним майстерням, але отримати до цієї програми доступ не так просто.

А Microsoft випустила оновлену лінійку продуктів Surface з модульним дизайном. У той же час Nikon пообіцяла в 2020 році згорнути програму авторизованого ремонту - зараз камери можна лагодити тільки в двох офіційних сервісах компанії в США.

В Україні електронні відходи поки не вважають проблемою.

Невидимі технології

У 2019 Google взяла курс на ambient computing - розробку пристроїв, які будуть працювати у фоновому режимі, вимагаючи від користувача мінімальної взаємодії з інтерфейсом.

Тренд на невидимі технології підхопили багато компаній, тому домашні «розумні» пристрої стали частіше нагадувати декоративні аксесуари.

Досить згадати обтягнуті тканиною колонки від Google, гібрид лампи і «розумної» колонки від IKEA та Sonos, а також домашній сервер Helm, який відзначили кількома преміями за кращий дизайн.

Невидимі і ненадійні: десять головних трендів на ринку електроніки в 2019 році

Колекція Symfonisk від IKEA та Sonos

Трендвотчери JTW Intelligence на початку 2019 року передбачили гуманізацію технологій і мали рацію. У світі, заповненому камерами стеження і біометричними датчиками, хайтек не повинен кидатися в очі і привертати увагу. Тому з кожним роком в містах все складніше відрізняти інфраструктурні об'єкти від систем стеження.

«Розумні» стовпи нічим не відрізняються від звичайних, а камери з розпізнаванням осіб виглядають як стандартні CCTV. Все - від розеток до лампочок - стає «розумним», але при цьому виглядає нейтрально і не кидається в очі.

Ненадійні смарт-пристрої

У 2019 телевізору потрібен антивірус, а лампочці - перезавантаження. Інтернет речей поки не виправдовує очікувань. 

За останні п'ять років розробники безконтрольно оснащували електроніку «розумними» функціями, не замислюючись про наслідки. Кращий приклад 2019 року - розумні чотки для підрахунку молитов і кроків, випущені Ватиканом. Як тільки про них написали ЗМІ, експерти виявили критичну вразливість в системі.

Невидимі і ненадійні: десять головних трендів на ринку електроніки в 2019 році

«Розумні» чотки Click to Pray eRosary, випущені Ватиканом

І таких випадків було сотні. У вересні вийшло дослідження, яке підтвердило небезпеку IoT-приладів. Експерти відібрали 80 популярних пристроїв і провели 34 тисячі експериментів. Виявилося, майже 90% електроніки передає інформацію третім особам.

Інша проблема - недостатнє інформування користувачів. Багато хто до цих пір не знає, як встановити надійний пароль і убезпечити систему. До чого це призводить, показав приклад компанії Ring.

Екосистеми і тотальне стеження

В кінці 2010-х розробка hardware-пристроїв стає все менш рентабельним бізнесом. У більшості випадків виробництво мобільних гаджетів не приносить прибутку, і компаніям доводиться шукати інші джерела доходу, які покриють витрати.

Більшість робить ставку на рекламні сервіси і торгівлю даними. Найбільшого успіху досягла Amazon, яка побудувала величезну екосистему , в яку включені всі компоненти бізнесу: пристрої, платформи, виробництво, логістика.

Невидимі і ненадійні: десять головних трендів на ринку електроніки в 2019 році

Присутність Amazon на різних ринках 

Це дозволяє компанії вкладати мільйони в розробку голосового помічника Alexa - центрального компонента глобальної структури, а також не турбуватися з приводу провальних продуктів. В кінцевому рахунку навіть вони принесуть користь.

У 2019 нагляд-капіталізм (surveillance capitalism) досяг вищої точки, а завдяки просунутим системам розпізнавання осіб, приватність (майже) перестала існувати.

Ця тенденція відбилася і на дизайні електроніки. Багато компаній намагаються проявити усвідомленість і гарантують користувачам приватність, постійну або тимчасову.

Одне з можливих рішень - вбудовані «рубильники», які відключають деякі функції. Наприклад, у смарт-дисплея Nest Hub Max від Google є кнопка, яка деактивує камеру і мікрофон.

Можна ще згадати ноутбуки Spectre x360 від HP з «аварійними кнопками» для відключення веб-камери. Або лептопи Purism з двома «рубильниками». Один відключає веб-камеру і мікрофон, а другий - Wi-Fi.

Інклюзивний дизайн

«Розумні» тростини, компактні слухові апарати, красиві смарт-окуляри і системи глушіння шуму для пацієнтів з діагностованим струсом мозку - продуктів для людей з особливостями здоров'я стає більше, а дизайн пристроїв з кожним роком вдосконалюється.

Одним з кращих інклюзивних девайсів став адаптивний контролер Xbox (XAC) від Microsoft. Компанія залучила до розробки людей з інвалідністю та запропонувала їм взяти участь в контроллертонах - подобі хакатонів, на яких дизайнери та інженери проектують інтерфейси з урахуванням індивідуальних потреб користувачів.

Невидимі і ненадійні: десять головних трендів на ринку електроніки в 2019 році

XAC в дії, Microsoft

У Microsoft вийшло створити продукт, який підходить людям з особливостями. Більш того, компанія вплинула на інший ринок. Так, Logitech випустила лінійку кастомних кнопок для XAC - до участі в розробці залучили організацію Special Effect, яка підтримує геймерів з інвалідністю.

Цікаво, що таку стратегію обрала компанія Ілона Маска Neuralink. Спершу підприємець планує спроектувати нейроінтерфейси для паралізованих користувачів, а згодом створить універсальний девайс для управління смартфоном за допомогою «мозкових імпульсів».

Криза смартфонів

Один з головних провалів року - складаний смартфон Samsung Galaxy Fold - відображає стан індустрії в кінці 2010-х. Мобільні пристрої перестали дивувати, а їх розробка зайшла в глухий кут.

Ціни на флагманські моделі досягли піку, при цьому користувачі рідше купують пристрої: в середньому, новий iPhone планують брати через три роки після покупки попередньої моделі.

Деякі компанії сподівалися, що складні смартфони допоможуть вийти з кризи. Але Galaxy Fold довів, що технологія поки занадто далека від досконалості, а новаторство не завжди запорука успіху. Тим більше якщо новий флагман вартує $ 2000.

В кінці 2010-х виробникам смартфонів стало складніше долати нові бар'єри, а новинки все частіше викликали скепсис і хвилю мемів. Недавній приклад - модель iPhone 11 Pro з трьома камерами на задній панелі.

При цьому найпопулярнішою моделлю Apple в 2019 році виявився iPhone XR. Саме бюджетні флагманські моделі повинні стати головним трендом 2020 року.

Ненависні самокати

2019 запам'ятався палаючими, потопленими і поваленими самокатами. За останні п'ять років міста заповнили мікромобільні сервіси.

Невидимі і ненадійні: десять головних трендів на ринку електроніки в 2019 році

Палаючий самокат Skip як символ 2019 року 

Оренда самоката, мопеда і електровелосипеда здавалася гарною ідеєю, поки не стало зрозуміло, що більшість міст до навали нових транспортних засобів не готові. Десятки ДТП і відсутність регулювання і запеклі конфлікти - викликали хвилю обурення.

Політики пропонували заборонити і навіть забороняли самокати в деяких містах, а мирні громадяни з ненавистю ставились до пристроїв: топили їх в річці, ламали і викрадали.

Але навіть без атак вандалів термін служби самоката в оренді не перевищує трьох-п'яти місяців. Більшість компаній на ринку зазнає колосальних збитків. Наприклад, найбільший оператор Lime втратив $ 300 млн тільки за останній рік, причому $ 200 млн тільки за першу половину 2019 року. Більш дрібні стартапи втрачали інвесторів, розорялися і йшли з ринку.

Вихід з Китаю

У 2019 під впливом торгового конфлікту відразу кілька виробників електроніки оголосили, що переносять виробництво з Китаю в інші країни.

Так, підрядник Apple, китайська компанія GoerTek, планує запустити виробництво AirPods у В'єтнамі. Постачальник сенсорів, дисплеїв і вбудованих камер Sharp також збирається відкрити виробництво у В'єтнамі. Інший партнер американської компанії, Foxconn, має намір збирати партії iPhone в Індії.

У жовтні Samsung оголосила, що повністю перевела виробництво смартфонів в Індію і В'єтнам. Про виведення виробництва також оголосили Sonos, Fitbit, Tile, Nintendo і десятки інших виробників електроніки.

Конкурувати з Китаєм починають не тільки країни Азії. У 2019 року в Руанді випустили перші моделі смартфонів Made in Africa.

Невидимі і ненадійні: десять головних трендів на ринку електроніки в 2019 році

Смартфони Mara, зібрані в Африці

У той же час Китай став робити ставку не так на дешеве тиражування, а на інновації. Виробляти електроніку в країні тепер не так вигідно, зате простіше розробляти нові продукти.

Деякі компанії експериментують з гібридним виробництвом. Наприклад, український стартап Jollylook, що випускає плівкові камери з картону, з'ясував, що в Китаї простіше закуповувати комплектуючі, а самі пристрої вигідніше збирати в Україні.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все