QA для початківців: як протестувати ракету

  • 14 декабря, 12:49
  • 5955
  • 0

Розробники Redmadrobot записують душевні подкасти, де обговорюють розробку, аналітику, тестування та інші сторони створення ІТ-продуктів. Цього разу була чесна розмова про життя QA в світі, де є тестувальники і розробники.

Що це взагалі таке - QA?

QA, або Quality Assurance, - це дисципліна, яка відповідає за якість продукту. Наприклад, за якість мобільного додатку. Зазвичай вона інтегрована в усі етапи проекту. Фахівці QA готують і впроваджують стандарти розробки, перевіряють якість, запобігають помилкам, постійно поліпшують внутрішні процеси. QA застосовують не тільки в мобільній розробці, але і в інтернеті, в промисловості і в багатьох інших сферах.

QA для початківців: як протестувати ракету або літак

А в чому відмінність від тестувальника?

Глобально qс (Quality Control), або тестувальники, - це частина QA.

Тестувальник вивчає продукт, проводить дослідження, відпрацьовує можливі сценарії і ловить баги. Він надає команді загальну картину про продукт. QC не підвищує якість, а дає уявлення про те, що відбувається в розробці.

QA ж допомагає команді налагодити процеси, пов'язані з якістю. Він дивиться на всю картину цілком і робить так, щоб помилок було менше.

QC про результат: знайти баги. QA про процес: налагодити процеси розробки, щоб багів не було.

Чи повинен тестувальник знати мову програмування, на якій написана програма?

Тестувальникам необов'язково знати мову і технологію, але це може бути плюсом в роботі. Це цікаво, коли ти можеш дати трохи більше інформації розробнику в баг-репорті. Але це зовсім необов'язково.

Код написаний  ̶д̶о̶б̶р̶е̶»: розробник пише код, а тестувальник шукає баги. Як не посваритися?

Розробник думає, як зробити добре. Тестувальник думає, як протестувати, щоб знайти, чому це погано. Тут є певний конфлікт інтересів.

У нас є гіпотеза, що все залежить від того, як далеко QA знаходиться від розробника. Коли вони сидять поруч, то міркують і рефлексують над завданням разом. Це працює краще, тому що рівень довіри вище. Перебуваючи в різних відділах або компаніях, складно досягти такого взаєморозуміння. Залишається тільки злитися на репорти від незнайомих хлопців.

Ще таке буває у фахівців на початку шляху. У молодих QA і розробників трохи досвіду в командній роботі, тому виникають труднощі. Згодом з'являється усвідомлення, що ви - напарники, працюєте над одним продуктом і разом робите його краще.

У QA йдуть програмісти-невдахи?

Буває по-різному, деякі йдуть в тестування з любові. Наприклад, наш Head of QA Саша пішов з програмування, тому що йому більше подобається все ламати.

Чи можна «мігрувати» з одного виду тестування в інший?

Якщо коротко, то так. Тестувальник всюди тестувальник: він повинен вміти створювати баги, розуміти, як пишуться тести та інше. При бажанні можна розібратися в новому напрямку за кілька тижнів.

А ракету-то як протестувати?

Ми тестуємо ПО і не пов'язані з космосом. Але можемо припустити, як це може бути.

Як і в інших тестах, тут ми маємо справу зі списком характеристик об'єкта. Його матеріали, зносостійкість, температура нагріву або охолодження, кількість палива на один політ і ще сотні пунктів.

Якби тестувальник захотів протестувати ракету, то став би витворяти з нею всяке: нагрівав б, охолоджував, відправляв на відстань, на яку вона не розрахована, та інше. Відпрацювання подібних сценаріїв, що виходять з документації об'єкта або з емпіричних знань, здатне виявити дефекти, від виправлення яких залежить якість будь-якого продукту.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все