Робохроніки AI: як нейромережі діагностують рак і чому комп'ютер запише вас в загін самогубців через скарги

  • 20 ноября, 12:30
  • 5049
  • 0

Розповідаємо про новини, кейси і підходи в AI. Що ж нового в царстві штучного інтелекту? 

Доктор in-house: AI на ринку медичних послуг

Штучний інтелект все ближче підбирається до медичної сфери. Незважаючи на регулярні новини про успішне вирішення завдань з діагностики захворювань, ці рішення поки не отримують широкого поширення і застосування в лікарській практиці. Цілком можливо, що даремно.

Зокрема, Microsoft успішно просуває свої розробки в галузі AI для діагностики раку шийки матки. Компанія працює над проектом зі своїми партнерами в Індії, де від цього захворювання щорічно вмирають майже 70 тисяч жінок.

Робохроніки AI: як нейромережі діагностують рак і чому комп'ютер запише вас в загін самогубців через скарги

Зображення, за якими вчиться AI

Проблема діагноста-людини в тому, що лише 2% досліджуваних зразків тканини вимагають подальшої уваги фахівців. У питанні діагностики раку фактор часу вкрай важливий, тому рішення скористатися AI - більш ніж логічне.

Нейромережа Microsoft здатна виявити ознаки хвороби на ранніх стадіях. AI аналізує знімки зразків тканини, знаходячи уражені клітини. Це економить лікарям безцінний час і дозволяє збільшити ефективність їх роботи. Методику в майбутньому планують застосовувати і при діагностиці інших видів раку.

В аналогічному напрямку рухається і інший ІТ-гігант - Google. Корпорація збирає дані про мільйони пацієнтів в США на території 21 штату. Це робиться також з прицілом на ринок медичних послуг - компанія використовує отримані дані для розробки ПО на базі AI і машинного навчання. 

Чому AI-діагности ще не тут

Є кілька причин, що гальмують впровадження технології. По-перше, регулятори накладають обмеження, що не дозволяють просто так вивести на ринок новий продукт. Вимоги стосуються проведення клінічних випробувань, а рішення AI повинні бути інтерпретовані, чого буває складно домогтися, коли алгоритм являє собою «чорний ящик».

По-друге, для успішної розробки алгоритмів необхідний дефіцитний ресурс висококваліфікованих лікарів, які будуть займатися розміткою даних і формувати навчальні вибірки. А їх відносно небагато, і вони зайняті основною роботою.

По-третє, доступ до медичних даних вкрай ускладнений. Вони відносяться до категорії персональних даних і захищені законодавчо в багатьох юрисдикціях.

Проте зупинити прогрес неможливо, і великі ІТ-компанії поступово вирішують ці завдання і в найближчі роки, ми напевно побачимо прориви в області прогностичної медицини, інтелектуальної діагностики та лікування за допомогою AI-засобів раніше невиліковних хвороб.

Алгоритми убезпечать нафтову галузь

Нейромережа вже збільшила продуктивність заводу з видобутку міді. Чим нафта гірше?

Royal utch Shell з успіхом впроваджує AI в роботу свого нафтопереробного комплексу в Роттердамі. Підприємство оснастили 50 тисячами сенсорів, в сумі вони роблять 100 тисяч вимірів в хвилину. Дані «згодовують» нейромережі.

За підсумками аналізу цієї інформації алгоритм здатний виявити проблему (витоку, знос обладнання, ймовірність виникнення НС) за 75 днів до того, як вона приведе до аварії, а перші два тижні експерименту вже заощадили компанії $ 2 млн.

 AI також допомагає в забезпеченні безпеки співробітників галузі. Основа ідеї компанії Seadrill полягає в використанні лідарів - датчиків, швидше  відомих по автопілотам.

Лідари оцінюють дистанцію між об'єктами, що дозволяє визначати місце розташування працівника щодо машин. Алгоритми відстежують ці свідчення і можуть автоматично сповільнити або зупинити роботу обладнання, щоб врятувати людину, якщо вона виявляється в зоні ризику.

Штучний інтелект навчили виявляти потенційних самогубців

Робохроніки AI: як нейромережі діагностують рак і чому комп'ютер запише вас в загін самогубців через скарги

Алгоритм запобіг сотні самогубств у Китаї завдяки аналізу постів з місцевого аналога Twitter - платформи Weibo. Варто людині написати про те, що він «втомився», «опускаю руки» або, наприклад, «зробив все, що міг», як AI  тут же піднімає тривогу.

Потім в справу включаються місцеві активісти, які вільні у виборі подальших дій - наприклад, подзвонити в поліцію, зв'язатися з «підозрюваним» в WeChat. Звучить просто? Так. Але ефективно - за останні 18 місяців врятували 700 осіб.

Стартап допоможе в боротьбі з лісовими пожежами

Нейромережі можуть рятувати не тільки людей, що зневірилися, але і запобігати цілій гуманітарній катастрофі.

Саме цим зайнялися в каліфорнійській компанії Chooch AI, чий проект спрямований на запобігання лісовим пожежам.

Суть проекту - у вивченні супутникових знімків, на яких комп'ютер «підсвічує» вогнища, що зароджується. Зокрема, алгоритми можна використовувати для пошуку пожеж близько ліній електропередач та об'єктів інфраструктури, дозволяючи заздалегідь вжити необхідних заходів.

Комп'ютери оптимізують вироблення водневої енергії

У Дубліні вчені проводять дослідження на базі AI з метою розробки ефективних каталізаторів, які застосовуються при розщепленні води, для вироблення енергії водневого палива.

Дослідники хочуть провести аналіз активності різних водневих каталізаторів з метою знайти комбінації хімічних речовин, які дозволяють розщеплювати молекули води з колишньою ефективністю, але меншими витратами.

Для аналізу і пошуку цих рішень команда дослідників буде використовувати алгоритми і суперкомп'ютери.

Fun AI

Що може бути краще робота? Тільки два робота! Або три ... або п'ять. Пишіть в коментарях, скільки робособак нарахували ви 

 Всім AI!


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все