Робохроніки: фейк-голосу, комп'ютерний HR і навіщо влада Австралії стежитиме за аудиторією порносайтів

  • 6 ноября, 15:31
  • 5012
  • 0

Розповімо про новини, кейси і підходи в AI. Що ж нового в царстві штучного інтелекту?

Фейк-голосу

Робохроніки: фейк-голосу, комп'ютерний HR і навіщо влада Австралії стежитиме за аудиторією порносайтів

Злочини 2.0 набирають обертів. На цей раз в центрі шахрайської схеми на майже $ 250 тисяч опинився фейковий голос.

Як все було

Зловмисники використовували AI для підробки голосу гендиректора німецької компанії, від імені якого здійснили дзвінок в британську енергетичну фірму. Остання - дочірнє підприємство німців.

Голос в телефоні був настільки натуральним, що дзвінок «згори» з проханням про необхідність терміново перевести $ 243 тисячі сприйняли з усією серйозністю - AI передав навіть німецький акцент і характерні нотки в голосі.

Шахраїв підвела жадібність - після успішного переказу коштів вони зв'язалися з британцями ще раз, попросивши більше грошей. Видав зловмисників зовсім не голос, а то, що дзвінок здійснювався через Австралію, що і викликало підозри.

У чому ризики

Ймовірно, що це перша кібератака в Європі з використанням технології імітації голосу, а сам випадок піднімає питання про доступність особистих даних. Зразки мови для подальшої імітації можна знайти або в мережі, або отримати в реальному житті.

Варіантів захистити себе заздалегідь нема - хіба що постійно мовчати і сподіватися, що наступного разу не підроблять вашу зовнішність.

Експерти попереджали про перспективи шахраїв, що використовують AI, але розпізнавати такі фейк-голоси вкрай складно. Як і ставити під сумнів усі дзвінки. 

Оцінка майбутніх співробітників

Платформа HireVue використовує AI і дозволяє рекрутерам підбирати співробітників і оцінювати їх трудові якості. Алгоритм аналізує міміку, манеру викладати думки і особливості голосу для складання рейтингу «Можливості працевлаштування».

Систему використовують понад 100 роботодавців, серед яких Hilton і Unilever, а всього через алгоритми HireVue пройшли вже більше 1 млн осіб. Дійшло до того, що людей стали тренувати з метою догодити алгоритмам і підвищити свої шанси на отримання посади.

Здавалося б, рекрутинг-технології ніколи не будуть колишніми, але є проблема - найчастіше AI буває ще більш упередженим, ніж людина. Наприклад, в Amazon від такого вже відмовилися, бо AI грунтуючись на даних ринку праці з домінуючим відсотком чоловіків в ІТ, також віддавав перевагу чоловічим кандидатурам.

У Китаї за активністю учнів в класі стежить AI

У школах міського округу Цзіньхуа китайської провінції Чжецзян, штучний інтелект поставили на варту дитячої успішності.

Робохроніки: фейк-голосу, комп'ютерний HR і навіщо влада Австралії стежитиме за аудиторією порносайтів

На голови учнів надягають щось на кшталт обруча з датчиками, які відстежують активність мозку. Якщо учень максимально концентрується на завданні, індикатор світиться зеленим, якщо він сфокусований частково - жовтим. У разі ж, коли школяр відволікається, на його лобі загоряється червоний індикатор, який закликає педагога вжити заходів.

Вся інформація стікається на комп'ютер педагога, де він може бачити динаміку розвитку класу або конкретного учня. Також дивитися за активністю дитини на уроці можуть і батьки.

Facebook навчила комп'ютер передбачати дії людини на відео

Фахівці Facebook розробили алгоритм, здатний за відеозаписом визначити предмети і області, з якими може взаємодіяти людина. Наприклад, нейромережа сама «розуміє», як людина буде взаємодіяти з книгою, візьметься за ручку дверей або натисне на кнопку вимикача.

Такі «потенційно інтерактивні» області позначаються у вигляді спеціальних областей взаємодії. Тим самим мережа фактично вчиться в тій чи іншій мірі вгадувати можливі дії людини і, отже, прогнозувати її поведінку.

В Австралії хочуть налагодити систему ідентифікації тих, хто дивиться порно

Влада Австралії має намір вдатися до допомоги AI для сканування осіб в регулюванні доступу до порносайтів. Отримані фото планується зіставляти з зображеннями з урядової бази даних.

Такий захід допоможе визначити вік користувача і захистити його від небажаного з точки зору держави контенту. Наскільки надійно буде захищена інформація про тих, хто «попадеться» за сесією на сайті для дорослих, не повідомляється.

У Nvidia навчили комп'ютер змушувати тварин «посміхатися»

Робохроніки: фейк-голосу, комп'ютерний HR і навіщо влада Австралії стежитиме за аудиторією порносайтів

У компанії Nvidia навчили AI накладати «посмішку» на тварин. Алгоритм GANimal дозволяє, наприклад, сфотографувати вашого лабрадора і побачити, як виглядав би лев або ведмідь, якби він володів такою ж чарівною посмішкою.

У більшості випадків зображення досить коректне. Більше всіх підвів ведмідь - мережа чомусь наділила його жовтим язиком.

Безпілотні авто: китайці в Америці і у відповідь удар Volkswagen

  1. 40% автолюбителів США цікавляться купівлею безпілотного авто в майбутньому, з'ясували в Adobe Analytics. Їх приваблює можливість спілкуватися по телефону, вести переписку і займатися своїми справами під час поїздки.

Відзначається, що багато водіїв уже зараз при покупці авто враховують наявність або відсутність пов'язаних з автономним водінням функцій, а інтерес до підключених до мережі машин відчувають 35% водіїв. Відзначається також, що найбільше ентузіазму до теми проявляють мілленіали.

  1. Стартап з Китаю Pony.ai оголосив про плани по запуску каршерінга автономних автомобілів в Каліфорнії. Сервіс BotRide буде запущений в Ірвіні. Крім Pony.ai, дозвіл на роботу в штаті є тільки у трьох компаній: AutoX, Waymo і Zoox.
  2. Volkswagen створить підрозділ для роботи над безпілотними авто. Очолить Volkswagen Autonomy колишній інженер Apple Олександр Хітцінгер, робота буде вестися над алгоритмами компанії Argo AI, яку німецький концерн купив в цьому році за $ 2,6 млн.
  3. Toyota планує випустити безпілотне авто з другим рівнем автономності в 2020 році.

Спойлери з майбутнього

  1. Facebook розробляє захисну діпфейк-технологію. Вона змінює (створює діпфейк) відео з користувачами так, що сторонні програми не можуть ідентифікувати людей. 
  2. Військові США хочуть використовувати AI для більш точного наведення ракет.
  3. Національне патентне відомство США відкрило вакансію експерта по AI. Співробітник повинен буде відповідати за використання AI і застосування «розумних» бізнес-інструментів. Відомство завідує в тому числі пов'язаними з AI патентами, число яких за період з 2014 по 2018 рік зросла майже в два рази, до 3800.

0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все