Роль штучного інтелекту в окопах: Використання старих і нових військових технологій у бойових операціях

  • 17 июля, 09:48
  • 4361
  • 0

У інтерв'ю німецькому виданню Focus, Ульріке Франке, старша наукова співробітниця Європейської ради з міжнародних відносин (ECFR) у Парижі, розповіла про вплив нових технологій на війну в Україні і про передбачення для цієї сфери у майбутньому.

Вона зазначила, що війна в Україні стала моментом військово-технічного новаторства, де випробовуються та розробляються нові системи озброєння. Зокрема, в Україні спостерігається інноваційне використання дронів, штучного інтелекту та програмного забезпечення у військових операціях. Значну роль відіграє також підключення до Інтернету з космосу, зокрема за допомогою терміналів Starlink від компанії Space X Ілона Маска, які забезпечують надійний зв'язок для українських військових. Також зазначається використання комерційного розпізнавання осіб на основі штучного інтелекту для ідентифікації військових злочинців на відео та для повернення жертвам їхніх сімей.

Ульріке Франке: "Відомо, що дрони мають велике значення в конфлікті в Україні. Оскільки пілотована авіація обмежена через потужну протиповітряну оборону, обидві сторони активно використовують безпілотні системи. Застосовуються повітряні, наземні та водні дрони, але найбільшу роль відіграють безпілотні літальні апарати. Українські військові використовують значну кількість безпілотників, і за оцінками, Україна щомісяця втрачає до 10 000 безпілотників. Це пов'язано з тим, що в Україні широко використовуються невеликі цивільні дрони. Тому дрони від китайського виробника DJI є популярними, оскільки вони маленькі, легкі, прості в експлуатації та відносно недорогі порівняно з військовими дронами. Однак, їхні конструкції не витримують значних навантажень, оскільки не були призначені для використання у воєнних умовах. Військові безпілотники, зокрема, використовуються для розвідки ворожих позицій, пересування військ, виявлення цілей та, у разі наявності зброї, для атак".

Також експертка повідомляє, що в цьому конфлікті було багато кібератак, але їхній вплив поки що не такий великий, як побоювалися деякі експерти. Україна має добрий кіберзахист і довгий час розвиває свої кіберздібності за підтримки НАТО та західних технологічних компаній. Штучний інтелект, машинне навчання та програмні системи використовуються в Україні, особливо в аналізі даних, розпізнаванні та визначенні цілей. Є також використання програмної автономності. Проте, наразі не було виявлено жодної революційної зброї.

Ульріке Франке: Цікавим висновком з війни в Україні є значущість приватного підприємництва, особливо американських технологічних компаній. Без підтримки SpaceX, інтернет-зв'язок в Україні, напевно, був би менш стійким. Без допомоги Amazon, Microsoft українці, мабуть, не могли б так швидко перенести свої важливі державні функції до хмарних платформ, а без участі Google та інших технологічних компаній український кіберзахист став би складнішим. Іншою цікавою особливістю є можливість приватних осіб з усього світу взяти, хоч і опосередковану, участь у конфлікті завдяки новим технологіям. Люди збираються разом за допомогою соціальних мереж, збирають кошти через платформи краудфандингу, які підтримуються системами, такими як PayPal або біткойн. Ці кошти потім використовуються для закупівлі військової техніки в Україні. Ці дії вже дозволили забезпечити фінансування тисяч безпілотників для українських військових.


Теги: дрони зсу
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все