Рятуймо репутацію: як Google змусили розкрити особисті дані анонімного скаржника в інтернеті

  • 27 февраля, 10:42
  • 4020
  • 0

Вибудувати позитивний імідж будь-якого бізнесу – справа кропітка і довга. Проте втратити репутацію можна дуже швидко. Іноді достатньо одного коментаря дописувача, щоб здійняти бурю у соцмережах. Такий негатив може бути результатом реальних проблем певного бізнесу, а може й справою конкурентів або інших «зацікавлених» осіб.

Яка б не була мета таких дій, на них потрібно реагувати, кажуть експерти. Водночас не завжди можливо поспілкуватись із таким дописувачем, адже він може діяти анонімно, зокрема із фейкових акаунтів.

Стоматолог з Мельбурна, який заявив, що на нього зведено наклеп в анонімному відгуку в інтернет-мережі, переконав суддю Федерального суду видати припис  Google розкрити особисті дані незадоволеного клієнта, щоб він міг почати «революційний» судовий процес.

Рятуймо репутацію: як Google змусили розкрити особисті дані анонімного скаржника в інтернеті

Основні аспекти

Доктор Метью Каббабе (Matthew Kabbabe) заявив, що відгук клієнта коштував йому чималої суми грошей.

Раніше спроби переконати компанію Google розкрити анонімних користувачів мережі інтернет забирали місяці через бюрократичні перепони, пов’язані з міжнародною угодою.

Адвокат пана Каббабе переконав суддю дозволити йому використати лазівку, яка обходить угоду, подавши запит до Google міжнародним рекомендованим листом із повідомленням про вручення.

Метью Каббабе заявив, що єдиний негативний відгук, розміщений у системі Google близько трьох місяців тому, мав глибокий вплив на його бізнес із відбілювання зубів і на його життя.

«Вважаю, що вкрай несправедливо дозволяти анонімно нападати на чесний малий бізнес, який сумлінно працює», – сказав виданню «ЕйБіСі» доктор Каббабе.

Відгук користувача CBsm 23, про який ідеться, єдиний з усіх на інтернет-сторінці доктора Каббабе містить негативні коментарі. Решта відгуків позначена п’ятьма зірками. Доктору не вдалося домогтися, щоб Google прибрав цей відгук.

Його юрист Марк Станаревік (Mark Stanarevic) з компанії Matrix Legal назвав рішення Федерального суду «поворотним». «У наші дні поганий відгук може покласти край бізнесу, адже більшість людей живе й дихає інтернетом, – сказав він. – Деякі люди просто дивляться на один-два поганих відгуки і вирішують звернутися до когось іншого. Ми вважаємо, що дозволяючи надавати такі відгуки, компанія Google несе зобов’язання з дотримання інтересів австралійських дрібних підприємств і компаній в усьому світі. Компанія Google мусить відповідати за ці дії».

Google була змушена розкрити дані дописувача CBsm 23.

Припис судді Федерального суду Бернарда Мерфі (Bernard Murphy) примушує компанію передати дані для ідентифікації CBsm 23, зокрема, будь-які імена, телефонні номери, IP-адреси й дані про місцезнаходження.

Технологічний велетень також одержав наказ надавати будь-які інші облікові записи системи Google, зокрема, повні імена та адреси електронної пошти, які могли виходити з тієї ж самої IP-адреси в той же проміжок часу.

Приписи, про які йдеться, будуть надіслані у компанію Google, головний офіс якої знаходиться в місті Маунтін-В’ю, Каліфорнія, рекомендованим міжнародним відправленням з повідомленням про вручення.

Будь-яку інформацію, яку надасть компанія Google, буде використано, щоб притягти автора допису до відповідальності. «Ми хочемо знати, хто цей анонімний дописувач. Він звів наклеп на мого клієнта, який втратив тисячі й тисячі доларів, – зазначив Станаревік. – Це коштує йому чималих грошей, і йому не дуже добре ведеться. Це було абсолютно несправедливо».

Також адвокат сказав, що вивчає можливість ведення більшої кількості судових проваджень. «Наразі люди ховаються за личиною анонімності, – зазначив він. – Багато років я вів справи численних власників бізнесу, які втратили засоби для існування через недоброзичливі й наклепницькі відгуки в системі Google, і я одержав інструкції розглядати ситуації, на яких можна побудувати колективний позов».

Як встановити особистість анонімного рецензента

Зазвичай подання звернення до міжнародної компанії на кшталт Google може забрати кілька місяців через умови міжнародної угоди, відомої як «Конвенція про вручення за кордоном судових і позасудових документів у цивільних або торгових справах».

Спершу припис належить подати до центрального органу судової влади в Австралії. Той має здійснити запит до центрального органу судової влади у Сполучених Штатах, який повинен організувати вручення адресату.

Це юридичне рішення є важливим, оскільки Марк Станаревік знайшов юридичну лазівку, що дозволяє організувати вручення припису компанії Google напряму через міжнародне рекомендоване відправлення з повідомленням про вручення.

Це може суттєво прискорити процес, якщо говорити про людей, що шукають правосуддя й справедливого присуду.

Марк Станаревік очікує, що компанія Google виконає припис, бо США є стороною Гаазької конвенції (Конвенції, що відміняє вимогу легалізації іноземних офіційних документів від 1961 року).

«Ми не думаємо, що вони стануть боротися, – каже він. – Гадаємо, переважить здоровий глузд». Адвокат додав, що очікує на відповідь протягом кількох тижнів, однак водночас має повідомлення для тих, хто «живе» в інтернеті: «Якщо ви десь там намагаєтеся приховати себе анонімністю, навіть через VPN, гадаю, судова система тепер надолужуватиме згаяне, і є способи й засоби одержання такої інформації».

Речник Google заявив, що компанія не коментує юридичні справи, розгляд яких не закінчено.

Джерело: mind.ua


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все